ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Το υψωμένο δάκτυλο της Γκρέτα

Swedish activist Greta Thunberg participates in a youth climate change protest in front of the United Nations Headquarters in Manhattan, New York City, New York, U.S., August 30, 2019. REUTERS/Jeenah Moon

«Οι αναλύσεις τους επικεντρώνουν στο πρόσωπο της και συνήθως από ψυχολογική ή παραψυχολογική σκοπιά για να υποβαθμίσουν το μήνυμα της. Ακριβώς επειδή το μήνυμα της είναι πολύ δυνατό» γράφει ο συντάκτης της ΑΥΓΗΣ, Νίκος Λιονάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις επιθέσεις στην Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ίσως το παρουσιαστικό της και το νεαρό της ηλικίας της είναι αυτό που περισσότερο ενοχλεί τους γέρους που δεν κατάφεραν ποτέ στη ζωή τους μια απτή πράξη, πέρα απ’ το να αραδιάζουν σεντόνια αναλύσεων για να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους, τον μισθό τους ή να προωθήσουν την πολιτική ατζέντα τους (για να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους, τον μισθό τους).

Το υψωμένο δάχτυλο της Γκρέτα ενοχλεί παγκόσμια τους ενήλικες πολιτικούς, αναλυτές, δημοσιογράφους, δημοσιολογούντες, σχολιαστές, δημοσιοσχετίστες, που φοβούνται ότι πια δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να υψώνουν το δάχτυλο. Που φοβούνται ότι δεν θα έχουν κανένα κοινό από κάτω τους για να του υψώνουν το δάχτυλο. Που φοβούνται ότι όσο υπάρχουν οι ίδιοι, κάποιο παιδί θα μπορεί να τους υψώνει το δάχτυλο. Που όταν ήταν στην ηλικία της δεν ύψωσαν κανένα δάχτυλο, ούτε το μεσαίο. Που τώρα τα παιδιά τους υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο.

Προσπαθούν να πείσουν ότι αυτό είναι ένα άσχημο, αμόρφωτο, κακιασμένο, κακομαθημένο, μνησίκακο, παραμορφωμένο, μικρομέγαλο κορίτσι-αιχμή του δόρατος μιας φρικτής παγκόσμιας συνομωσίας που απειλεί το δυτικό δικαίωμα της απόλυτης ασυδοσίας πάνω στη φύση και (άρα) πάνω στους ανθρώπους.

Για να μη δούμε ότι αυτή είναι η όψη ενός όμορφου παιδιού που κάνουμε ό,τι δεν καταλαβαίνουμε τι λέει.

Οι αναλύσεις τους επικεντρώνουν στο πρόσωπο της και συνήθως από ψυχολογική ή παραψυχολογική σκοπιά για να υποβαθμίσουν το μήνυμα της. Ακριβώς επειδή το μήνυμα της είναι πολύ δυνατό. Ίσως το παρουσιαστικό της και το νεαρό της ηλικίας της είναι αυτό που περισσότερο ενοχλεί τους γέρους που δεν κατάφεραν ποτέ στη ζωή τους μια απτή πράξη, πέρα απ’ το να αραδιάζουν σεντόνια αναλύσεων για να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους, τον μισθό τους ή να προωθήσουν την πολιτική ατζέντα τους (για …Δείτε περισσότερα