ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

«Τώρα με το ΕνΑΡε θα σου πάρω καναπέ»

USAnra
Μέσα στην Κατοχή, στις 23 Μάη του 1942, έφευγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Τούντας, ο διασημότερος συνθέτης της Σμυρναίικης Σχολής. Πολυγραφότατος δημιουργός (συνθέτης, στιχουργός, οργανοπαίχτης, μαέστρος) ο Π. Τούντας άφησε ένα ποικίλο συνθετικό έργο, ενώ μαζί με τους άλλους μεγάλους Μικρασιάτες μουσικούς συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Ελλάδα.

O Παναγιώτης Τούντας έζησε  σε μια εποχή που το εργατικό κίνημα κάνει τα πρώτα του βήματα. Παρά τα εμπόδια και το φόβο από τις συντηρητικές κυβερνήσεις του Μεσοπολέμου, ο δημιουργός έδειξε ένα ασυνήθιστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά θέματα, ενώ είναι αυτός που εισήγαγε την έννοια της «τιμημένης εργατιάς» μέσα στο λαϊκό τραγούδι. Γράφει τραγούδια που εκφράζουν τους φτωχούς και δείχνουν περιφρόνηση απέναντι στον πλούτο και τους πλούσιους.

Το 1932, με το «μανδύα» ενός ερωτικού τραγουδιού, ο Τούντας «πέρασε» τον «Εργάτη» με τη συγκλονιστική ερμηνεία του Κώστα Ρούκουνα: «Εκατό δραχμές τη μέρα παίρνω / τζιβαέρι μου / πες της μάνας σου πως θέλω / να σε κάνω ταίρι μου / Είμαι εργάτης τιμημένος / όπως όλη η εργατιά / και τεχνίτης προκομμένος / λεοντάρι στη δουλειά». Τραγούδι ταξικής συνειδητοποίησης, ο «Εργάτης» εκφράζει την περηφάνια του προλεταριάτου όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για όλη την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει.

Πρόκειται για το τραγούδι που αναφέρει τον μυστήριο -για έτη πολλά- στίχο : «Τώρα με το ΕνΑΡε θα σου πάρω καναπέ». Και τελικά, ο σπουδαίος ερευνητής-μελετητής Σπύρος Παπαϊωάννου μας διευκρίνισε πως σημαίνει :

NRA (National Recovery Act = Πράξη Εθνικής Αποκατάστασης ) πού ήταν οργανισμός της αμερικανικής κυβέρνησης  που έχει ιδρυθεί από τον Πρόεδρο Franklin D. Roosevelt, με στόχο να τονωθεί η ανάκαμψη των επιχειρήσεων μέσα από μια σειρά κωδικών «δίκαιου εμπορίου» κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης,  αλλά περιελάμβανε και  επιδόματα στους μετανάστες για οικοσκευή.