ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Γιατροί παρέκαμψαν τις εντολές Κικίλια για να σώσουν τη ζωή ανασφάλιστου προσφυγόπουλου

Γιατροί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης έσωσαν τη ζωή ενός ανασφάλιστου 12χρονου προσφυγόπουλου στη Μόρια, το οποίο έφτασε πρόσφατα στην Ελλάδα έχοντας υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του, αρνούμενοι να υπακούσουν στην πρόσφατη εγκύκλιο Κικίλια, που απαγορεύει τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε πρόσφυγες που στερούνται ΑΜΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες γιατροί στην Καβάλα παρέκαμψαν και αυτοί την εν λόγω εγκύκλιο, εμβολιάζοντας 117 παιδιά προσφύγων, αλλά και ασυνόδευτα τα οποία διαμένουν στο Camp του Ασημακοπούλου στην Καβάλα.

«Το παιδί είναι νεφροπαθής, είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του και ήρθε στο νοσοκομείο με ένα σακούλι φάρμακα. Το φαρμακείο μας δεν είχε τα εξειδικευμένα φάρμακα που απαιτούνταν, αλλά και το παιδί δεν είχε ΑΜΚΑ και κανονικά δεν επιτρεπόταν να του χορηγήσουμε. Ο ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο τελικά επικοινώνησα, μας έδινε το φάρμακο δανεικό, το πληρώσαμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε εισαγωγή στο παιδί για να λύσουμε με νόμιμο τρόπο το θέμα. Το ποσό το επιβαρύνθηκε τελικά το νοσοκομείο» τόνισε στο ιατρικό σάιτ iatropedia η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο», Αννα Ζερβού.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι ο μικρός από το Πακιστάν κινδύνευε σοβαρά με απόρριψη του μοσχεύματος και η οικογένειά του δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει τα απαραίτητα φάρμακα, ούτε και το κατάλληλο περιβάλλον. Η λύση που προκρίθηκε ήταν η εισαγωγή του 12χρονου στην παιδιατρική κλινική, παρά τον σοβαρό κίνδυνο των λοιμώξεων που θα έθετε σε δοκιμασία τόσο το μόσχευμα όσο και την ίδια του τη ζωή.

Αφού χορηγήθηκε στο παιδί η θεραπεία, ζητήθηκε η άρση του γεωγραφικού περιορισμού και του δόθηκε ειδική άδεια (προβλέπεται για ευάλωτους πληθυσμούς) ώστε να ταξιδέψει στην Αθήνα. Τελικά εισήχθη στο ειδικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων και επέστρεψε στο KYT της Μόριας. «Δεν ξέρω ποιος αποφάσισε να μη χορηγείται ΑΜΚΑ και να μην έχουν φαρμακευτική περίθαλψη οι πρόσφυγες. Παλαιότερα, τους έδιναν ένα νούμερο που είχε ισχύ ΑΜΚΑ, αλλά τώρα δεν το δίνουν σ’ αυτούς που βγαίνουν με τις βάρκες. Και έχουν βγει πάρα πολλοί. Ο καθένας μας μπορεί να το φανταστεί αυτό: Είναι ένας επιβαρυμένος πληθυσμός, που ζει σε camp, μπήκαν μέσα στα νερά, ταξίδεψαν, ταλαιπωρήθηκαν, μπορεί να έχουν ασθένειες, είναι λογικό. Δεν γίνεται να μην έχουν παροχές και φάρμακα», κατέληξε η κ. Ζερβού.

Oι αποφάσεις για μη χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες ήρθε με εγκύκλιο του υπουργού εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έπιασε το νήμα απαγορεύοντας με εγκύκλιό του τη δωρεάν περίθαλψή τους.