ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

The Guardian: Λιβύη, Ιταλία, Αλβανία και Ισπανία, οι εναλλακτικές διαδρομές μετά το κλείσιμο του «Βαλκανικού Διαδρόμου»

Balkans_Gallery_00_3467360k

Το κλείσιμο του «Βαλκανικού Διαδρόμου» οδηγεί ήδη τους πρόσφυγες στην αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες , τους οποίους επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η κυρία Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, αναφέρει στην εφημερίδα ότι ήδη προετοιμάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν νέες εναλλακτικές διαδρομές για τη διαφυγή των προσφύγων προς την Ευρώπη.

«Δεν θεωρούμε ότι το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές», δήλωσε η Σάμι, προσθέτοντας ότι «αν η βαλκανική οδός τελικά κλείσει, θα έχουμε νέες διαδρομές, που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα. Είμαστε προετοιμασμένοι για αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω Λιβύης, Βουλγαρίας, Τουρκίας προς Ιταλία, Λιβύης προς Ιταλία – και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αύξηση των προσφύγων μέσω Ισπανίας».

Μια άλλη εναλλακτική διαδρομή θα μπορούσε να είναι μέσω Μαύρης Θάλασσας προς Ουκρανία και τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων, καθώς επίσης και μια δίοδος προς Αλβανία μέσω Ελλάδας. «Η κατάσταση με τους πρόσφυγες, ειδικά στην Ελλάδα, θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», καταλήγει η  κυρία Σάμι…

Μιλώντας στον Guardian Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία δήλωσαν ότι «θα συνεχίσουμε απτόητοι να προσπαθούμε να μπούμε στην Ελλάδα» και  υποστήριξαν ότι υπάρχουν και άλλες διαδρομές που θα τους επιτρέψουν να βρεθούν στην κεντρική Ευρώπη.

«Το ταξίδι είναι παράνομο έτσι κι αλλιώς, οπότε οι αλλαγές στους κανόνες δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μιούνα, μια 23χρονη φοιτήτρια από τη Συρία που προσπαθεί εδώ και μία εβδομάδα να φύγει από την Τουρκία για την Ελλάδα. «Εμείς, ως Σύροι, ξέρουμε να βρίσκουμε τρόπους όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», συμπληρώνει.

«Ίσως να έχουν δυσκολέψει πλέον οι συνθήκες, αλλά οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να μπουν στις βάρκες, σίγουρα δεν φοβούνται από τις απαγορεύσεις», επισήμανε . Οσο για το πώς σκοπεύει να φτάσει στον προορισμό της, η Μιούνα λέει ότι προς το παρόν δεν σκέφτεται κάποια εναλλακτική διαδρομή, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο θα ισχύσουν επί μακρόν οι περιορισμοί στη μετακίνηση προσφύγων.

Ο κ. Νάσερ Μασούντ, ένας άλλος Σύρος πρόσφυγας που βρίσκεται πλέον στη Γερμανία (αφού πέρασε πέρυσι από την Ελλάδα), υποστηρίζει ότι οι συμπατριώτες του θα βρουν άλλες διαδρομές προς την Ευρώπη. «Πλέον δεν θα πηγαίνει κανείς στην Ελλάδα από τη θάλασσα», λέει ο Μασούντ. «Κανείς δεν θα χρησιμοποιεί πια την Ελλάδα ως πέρασμα. Ολοι θα προσπαθούν να φτάσουν με άλλον τρόπο στην Ευρώπη».

Ποιες είναι αυτές οι πιθανές διαδρομές που αναφέρει ο Μασούντ; 1. Μέσω Λιβύης προς Ιταλία με πλοίο, 2. Απευθείας από Τουρκία προς Ιταλία (αν και δεν είναι πολύ διαδεδομένη αυτή η διαδρομή), 3. Μέσω των χερσαίων συνόρων με τη Βουλγαρία, 4. Μέσω της θαλάσσιας διαδρομής προς Ουκρανία και προς τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων (από τη Μαύρη Θάλασσα).

Με την άποψη του κ. Μασούντ συμφωνεί και ένας 27χρονος Σύρος δημοσιογράφος, ο Μπαζ,που ζει στη νότια Τουρκία. Οι λαθρέμποροι θα βρουν σίγουρα άλλες διαδρομές, υποστηρίζει, προβλέποντας μάλιστα ότι θα αυξηθούν οι προσπάθειες εισόδου από αέρος, με τη χρήση πλαστών εγγράφων.

«Οι βάρκες είναι σίγουρα ο πιο φθηνός τρόπος, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλες μεθόδους (πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, άλλες «λαθραίες» διαδρομές) για να μπουν στην ΕΕ», δηλώνει ο Μπαζ. «Απλά, η τιμή θα είναι πιο υψηλή απ’ ό,τι πριν», καταλήγει.