ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Έκτακτο δελτίο θυέλλης

Σπύρος Γεωργάτος

Χαμηλό, χαμηλότατο, βαρομετρικό. Η πολιτική υποχωρεί εις όφελος της παραμύθας. Απόδειξη: αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους στον Έβρο˙ παρουσία πρωθυπουργού, αρχιεπισκόπου και υπουργού Παιδείας, στρατός, αστυνομία, πιστολάδες και παρακρατικοί αγωνίζονται απεγνωσμένα για να εμποδίσουν την είσοδο λαθρομεταναστών˙ 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με την PULSE, υποστηρίζουν τη στάση πυγμής που δείχνει η κυβέρνηση˙ κι έξω απ’ το στρατόπεδο της Βυρωνείας δεσπόζει η γαλανόλευκη -και ο Σταυρός. Είναι αυτό που λέμε «η κοινωνία των πολιτών». Μένουμε Ευρώπη. Βολταίρος, Γκαίτε, Ντεκάρτ, γιου νόου…

Το ‘χει γράψει μέχρι κι η Σώτη Τριανταφύλλου. Ε, και λοιπόν, τί είναι 50, 100, 200 χιλιάδες πρόσφυγες; Ας τους εντάξουμε. Το επανέλαβε ο Λιάκος προσδιορίζοντας τον αριθμό στο εκατομμύριο (λόγω δημογραφικού). Έχουμε ανεργία και φοβόμαστε μη μας πάρουν τις δουλειές; Ποιες δουλειές; Τα τετράωρα και τα τριήμερα, τα γκαρσονιλίκια και τις διανομές απ’ τα φαγάδικα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκάψατε το χτήμα σας μόνοι σας;  Ή που ασπρίσατε χωρίς Αλβανό; Ή που βρήκατε άνθρωπο για τον γέρο που να μην είναι απ’ τη Βουλγαρία ή την Ουκρανία; Ουαί. 

Να αποφύγουμε την παρεξήγηση. Δεν σας μιλάει εδώ κάποιος «δικαιωματιστής», ο μέγας Καμίνης, ο όσιος Αλιβιζάτος ή, έστω, ο σύντροφος Λάμπρου. Μιλάει ένας πολίτης εκ Πειραιώς, τέως κάτοικος Καστέλλας, Χατζηκυριάκειου, Κορυδαλλού. Περήφανος Ιωνιδεύς και εκ γενετής Ολυμπιακός. Να τί λένε τα παιδιά του Ολυμπιακού: «ο Ολυμπιακός ήταν το καμάρι των λαϊκών φτωχογειτονιών του Πειραιά που μόλις είχαν εγκατασταθεί οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και η βάση της εργατικής τάξης. Νίκος Γόδας, Διονύσης Γεωργάτος, Ανδρέας Μουράτης και άλλοι πολλοί ΕΛΑΣιτες αντιστασιακοί που φόρεσαν την ερυθρόλευκη, φιλικό με μεικτή Μακρονήσου το ’49, η στοχοποιημένη ομαδα της χούντας, του μεγάλου Μπούκοβι που λατρεύτηκε σαν θεός και άλλα πολλά…. (…). Εμείς ως οπαδοί αυτού του Ολυμπιακού που περιγράψαμε από πάνω και έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορίας και των αξιών του ενδοξότερου συλλόγου της Ελλάδας, ως αντιφασίστες και πάνω από όλα ως άνθρωποι θα είμαστε πάντα με τους φτωχούς, τους κυνηγημένους, τους καταπιεσμένους και τους «περιθωριακούς» αυτής της υποκριτικής, βάρβαρης και σάπιας κοινωνίας σας» (Ημεροδρόμος, 3 Μαρτίου 2020). 

Καταλαβαίνω την πίεση, καταλαβαίνω την ανάγκη να μην αποκολληθεί η Αριστερά απ’ την κοινωνία, καταλαβαίνω τη διαφορά ηλικίας, καταλαβαίνω την ευθύνη συγκρότησης ενός νέου χώρου. Αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τις δηλώσεις Τσίπρα στο MEGA. Όχι, δεν γίνεται και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Κι εδώ μιλάει ο συντηρητικός, ο εξηντάρης, όχι ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ: εποικοδομητική στάση ναι, πλάτη στο απεχθέστερο πρόσωπο της Δεξιάς όχι, ποτέ, με τίποτα. 

Παμ’ παρακάτω, στην υλική βάση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το δεις. Μερικοί τονίζουν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από εκείνο που υποσχόταν η ΝΔ. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινωσε όμως και κάτι άλλο: ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο κατά 1,1%, με πρώτη και καλύτερη τη γενική κυβέρνηση (με 2,1%) και ύστερα τα νοικοκυριά (με 0,8%). Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 5%. Το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 0,7%. Όμως, τί περίεργο, η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε στις 14 ποσοστιαίες μονάδες. Πού πάει να πεί ότι η ΝΔ πονάει, αλλά αρέσει. 

Υπάρχει και το άλλο:  θέλει η π@@@@@α να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει. Και τί χαρά, σκέτη έκσταση! Καταναλωτισμός, ξόδεμα και ξεφάντωμα, αραλίκι, «έλα μωρέ», συντεχνίες, κολλιτιλίκια. Για μας τα λέω, όχι για τον Ερντογάν. Να συνέλθουμε. Ο ρόλος της κυβερνώσας Αριστεράς δεν είναι μόνο να κυβερνά ενάρετα, αλλά και να διαπαιδαγωγεί βαθειά και ουσιαστικά την κοινωνία˙ να οδηγεί, όπως θα ‘λεγε το ΚΚΕ, όχι να σέρνεται πίσω απ’ τις δημοσκοπήσεις – που κατά τ’ άλλα δεν τις πιστεύει. Στις ανατολικές χώρες, μόλις κατέρρευσε ο «υπαρκτός», γίναν βασιλικότεροι του βασιλέως. Κι εδώ επανέκαμψαν αυθωρεί και παραχρήμα οι ελληνάρες κι οι ξενοφοβικοί. Τί εξηγεί τη μεταστροφή του κόσμου; Μη μου πείτε «η μεταναστευτική κόπωση» και τέτοιες αηδίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι καλύτερο διαθέτουμε προς το παρόν, δεν μίλησε και δεν μιλάει με καθαρές κουβέντες. Μια ζωή ναι μεν, αλλά. Άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε. Όσο για το μπάχαλο στη Μόρια, το ξέραμε και το γνωρίζαμε. Δεν είναι έτσι; 

Τί δουλειά έχει ο κοροναϊός μ’ όλα αυτά; Έχει: όπως είπαμε, η πολιτική υποχωρεί εις όφελος της παραμύθας. Πάει να φτιάξει η ΝΔ θεσμό επιτήρησης της Δημόσιας Υγείας και διορίζει στον ΕΟΔΥ άσχετο πρόεδρο και διάφορους μεγαλόσχημους (ό,τι καλύτερο διαθέτουμε κατά Βορίδη). Και τί κάνει λοιπόν ο «άριστος» ΕΟΔΥ;  Μπερδεύει τους χάρτες και τα μοντέλα του και εκτινάσσεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε δυο μέρες. Δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό το εξής: το 50% της διεθνούς αρθρογραφίας δεν αφορά την ίδια την επιδημία, αλλά τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει ο περιορισμός των μετακινήσεων. Πολιτικό, μεταξύ άλλων, είναι το θέμα. Και κανένας δεν είναι «ουδέτερος» ή αθώος. Ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ούτε ο ΕΟΔΥ, ούτε η κυβέρνηση, που συνέστησε στα παιδιά που επέστρφαν από Ιταλία να πάνε κανονικά την άλλη μέρα στο σχολειό τους. 

Πιο σίγουρος τρόπος για να καταρρεύσουμε ως κοινωνία και ως εθνικός χώρος απ’ το να χάσουμε την ανθρωπιά και το ήθος μας δεν υπάρχει. Διότι ό,τι καλό προκύψει στο μέλλον, θα προκύψει από το βάθεμα της κοινωνικότητας μας, όχι από την ανθρωποφαγία μας. Υπάρχει ένα σοφό δόγμα. Ο αρχιεπίσκοπος κι ο υπουργός της δικαιοσύνης δεν φαίνεται να το ασπάζονται. Πολλοί όμως από μας εκφράζονται ακόμα από ‘κείνο το υπαινικτικό, το βαθύ, το βαρειά θερμοδυναμικό: έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά.