Κλείνοντας σχεδόν ένα μήνα από την εμφάνιση του κοροναϊού στην Ευρώπη και ζώντας σε πρωτόγνωρες συνθήκες, οι συζητήσεις για την ευθύνη της όλης κατάστασης έχουν ανάψει, με την κατάθεση πανσπερμίας απόψεων.
Αρκετές ομάδες πληθυσμού δίνουν καθημερινή μάχη σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με πρώτους τους Υγειονομικούς. Συνθήκες που οι εργαζόμενοι στο χώρο, απαιτούσαν με αγώνες να αλλάξουν. Οι κυβερνήσεις έκαναν πως δεν έβλεπαν και πολλοί από εμάς δεν ασχολούνταν, καθώς οι συνθήκες εργασίας τους, δεν αποτελούσαν δικό μας πρόβλημα. Οι Κυβερνήσεις, με άποψη δεν ασχολούνταν με το πρόβλημα, ενώ πολλοί συμπολίτες μας πιθανόν γιατί δεν είχαν κατανοήσει ότι ο τομέας της Υγείας (και όχι μόνον) μας ακουμπάει και μας ενδιαφέρει όλους ανεξαιρέτως.
Παράλληλα, η έκφραση απόψεων από αρκετούς επώνυμους συμπολίτες μας, (Μανδραβέλης, Τσιάρτας) δημιουργεί συζητήσεις για τις ευθύνες που υπάρχουν στις κυβερνήσεις και γενικότερα στο καπιταλιστικό σύστημα, για αυτό το τεράστιο θέμα. Όσα και να μας πουν, όσα και να μας γράψουν, υπερασπιζόμενοι με τον τρόπο του ο καθένας την ελεύθερη αγορά και το κεφάλαιο, δεν μπορούν να κρύψουν την αποτυχία των κυβερνήσεων και των ελεύθερων αγορών, να περιορίσουν την εξάπλωση των λοιμώξεων. Όποιο επιχείρημα και να σκαρφιστούν, όποιο ψέμα και αυθάδεια και να χρησιμοποιήσουν, η πραγματικότητα που βιώνουμε δείχνει την αλήθεια, βγάζοντάς τους το πέπλο της όποιας επιτυχίας τους που καλύπτει την ανεπάρκειά τους. Ανεπάρκεια που αρχίζει και τελειώνει στην εμμονή της υπεράσπισης μιας σάπιας και αρρωστημένης κατάστασης. Ανεπάρκεια που βασίζεται στην αδυναμία αξιολόγησης και προσέγγισης της πραγματικότητας και διάκρισής της από την ιδανική κατάσταση που οι ίδιοι μέχρι σήμερα θεωρούσαν και υμνούσαν.
Σύμφωνα με το The Ecologist (δεν είναι κομμουνιστές αυτοί κε Τσιάρτα), ο νέος κοροναϊός είναι μολυσματικός, θανατηφόρος και αόρατος με γυμνό μάτι. Διεισδύει εκθετικά, έχει διασχίσει τον πλανήτη και σήμερα απειλεί τα ίδια τα θεμέλια του σύγχρονου πολιτισμού. Όλες αυτές τις ιδιότητες, τις μοιράζεται με τον καπιταλισμό.
Από την εμφάνιση του ιού στην Κίνα και τη μεταφορά και διάδοσή του σε άλλες χώρες, πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα, ικανό όχι μόνο να μεταφέρει μηνύματα αλλά και χρόνο αντιμετώπισης και προετοιμασίας, στην κατεύθυνση της προάσπισης της ανθρώπινης ζωής. Αντίθετα, η απάντηση των δυτικών κυβερνήσεων, υπήρξε η υπεράσπιση και η προστασία του καπιταλισμού, με οποιοδήποτε κόστος, γεγονός που φανέρωσε ξεκάθαρα η αντιμετώπιση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί, η κυβέρνηση προσπάθησε απλά να αγνοήσει το πρόβλημα, επιτρέποντας τη διάδοση του ιού. Λίγες ημέρες αργότερα πρότεινε μια νέα προσέγγιση, αυτή του να «αλωνίσει» ο ιός και να αναπτυχθεί η «ανοσία της αγέλης». Αυτό απλά σημαίνει ότι, ο κόσμος θα συνεχίσει να πηγαίνει στην εργασία του, ενώ οι μεγάλης ηλικίας και ευπαθείς θα μείνουν στα σπίτια τους για να πεθάνουν… Τόσο τα στοιχεία από την Ιταλία και την Ισπανία, όσο και η επιστημονική κοινότητα, απέδειξαν ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγούσε σε τεράστιο αριθμό θανάτων. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Τζόνσον να αλλάξει ρότα και να πάρει καθυστερημένα κάποια μέτρα, καθώς θα επερχόταν κοινωνική αναταραχή, πιθανή πτώση της κυβέρνησής του και άλλες ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Παράλληλα, μπορεί να κλείνουν τα πάρκα, αλλά τα εργοστάσια δεν σταματούν να λειτουργούν χωρίς τα στοιχειώδη αναγκαία μέτρα προστασίας!
Η απόφαση να υπερασπιστούν το κεφάλαιο, έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν πολύ λίγη δράση αλλά και πολύ αργά, για να σταματήσουν τη διάδοση του ιού. Και κοντά σε αυτές έρχεται και η προσπάθεια του Τραμπ να αγοράσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα πιθανό νέο εμβόλιο που ερευνάται στη Γερμανία. Αυτό είναι το απαράδεκτο – αλλά πραγματικό – πρόσωπο του σύγχρονου καπιταλισμού.
Ο κορωναϊός αποκάλυψε την αλήθεια ότι, οι επιχειρηματίες μπορεί να κυριαρχούν στην αφήγηση για την επιτυχία του καπιταλισμού, αλλά ο καπιταλισμός εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα εκατομμύρια των εργαζομένων, που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, παρά μόνο τις αλυσίδες τους.
Με πληροφορίες από The Ecologist, Full Fact, FP Insider, The Guardian.