ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΑΝΑΓΚΗ ΞΕΚΑΘΑΡΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Παρακολουθώντας τα όσα άρχισαν να γράφονται μετά την επανέναρξη της συζήτησης για την ανασυγκρότηση του κόμματος μπροστά στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο που κυριαρχεί είναι η επανεμφάνιση ενός πολυφωνικού … μονόλογου, χωρίς οι απόψεις που κατατίθενται, να συνομιλούν συνήθως μεταξύ τους . Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται να συγκρούονται εννοιολογικά πολλές φορές με το περιεχόμενό τους ακόμη και στο ίδιο το κείμενο που περιέχονται . Ενώ κυριαρχεί ένας ιδιότυπος και διάχυτος … ‘αρχηγισμός’ με ιδιαίτερη σχεδόν μονοδιάστατη προβολή των κινήσεων του Προέδρου , με πλήρη αγνόηση των εκατοντάδων εκδηλώσεων και ανοιχτών συζητήσεων που πραγματοποιούνται σ΄ όλη την χώρα . Ακόμη περισσότερο οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται σ’ αυτές να μην μεταφέρονται σε κάποιο κεντρικό όργανο . Άλλωστε κανένα συλλογικό κεντρικό όργανο του κόμματος δεν λειτουργεί με εξαίρεση ίσως την διευρυμένη με …‘συμμάχους’ γραμματεία .

Και το κυριότερο η διακηρυγμένη σ όλους τους λόγους και τόνους αξιακή μας θέση για μια πορεία δημοκρατικού σοσιαλιστικού κοινωνικού μετασχηματισμού , να απουσιάζει για μια ακόμη φορά από την πράξη της εσωκομματικής μας ζωής, να μην εδραιώνεται η Δημοκρατία σε συλλογικό κτήμα των ενεργών πολιτών που συναποτελούμε αυτό το εγχείρημα ,μετατρέποντας μας απλά σε άβουλούς θεατές των εσωκομματικών εξελίξεων .

Σε μια συγκυρία που ο ιδεολογικά κυνικός παλαιό- δεξιός Λόγος και η αυταρχικότητα της αστυνομικής αυθαιρεσίας, καταπατά κάθε στοιχειώδη αρχή Κράτους Δικαίου ταυτόχρονα με μια ακραία ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερή καπιταλιστική Κυβερνητική πολιτική η οποία εντείνεται σε όλα τα επίπεδα, εμείς να καταναλωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό σε μια κεντρικής πολιτικής σκηνής αντιπολίτευση. Και μάλιστα μονοδιάστατα απέναντι στη Ν.Δ. και τον αρχηγό της προσωπικά , εντείνοντας μια προσωποκεντρική αντίληψη της πολιτικής αγνοώντας τις διεργασίες και θέσεις όχι μόνο των άλλων πολιτικών κομμάτων –εντός και εκτός της Βουλής- αλλά κυρίως των υπαρκτών κοινωνικών -πολιτιστικών διεργασιών που συντελούνται στον κοινωνικό μας σχηματισμό και με λόγο πολλές φορές της ίδιας κακώς εννοούμενης ‘επικοινωνιακής’ εξυπνακίστικης’ λογικής . Λόγο που πολιτισμικά δεν μας αντιστοιχεί και ο οποίος επιτρέπει την συστηματική κριτική από εχθρούς και άσπονδους φίλους, του ‘όλοι ίδιοι είναι’ ,η οποία αποτελεί και τον βαθύτερο στόχο ενός απαξιωμένου αστικού δικομματισμού εναλλαγής στην κυβερνητική διαχείριση και την αφομοιωτική ένταξη σ’ αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ .

Γεγονός που απαξιώνει την συλλογική δράση και συμμετοχή στα κοινά, εκατοντάδων χιλιάδων ιδίως νεότερων ηλικιακά συμπολιτών, όπως και αποστασιοποιημένων μετά το Δημοψήφισμα συντρόφων που απέχουν των εκλογικών διαδικασιών και οι οποίοι ακόμη και με εκλογικίστικες αναλύσεις αποτελούν τον προνομιακό χώρο αναφοράς μας .

Βέβαια η σχέση της Αριστεράς με την ουσία της Δημοκρατίας ιδιαίτερα στην εσωτερική της οργάνωση υπήρξε πάντα προβληματική . Κυρίαρχη στην ιστορία της Αριστεράς υπήρξε η Καουτσική παράδοση περί φωτισμένης Ηγεσίας που καθοδηγεί τις μάζες που δεν μπορούν μόνες τους μέσα από την συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες να αποκτούν ταξική συνείδηση , πιστός οπαδός της οποίας υπήρξε ο Λένιν στα πλαίσια ενός ιδιότυπου μπλανκισμού που τον διέκρινε σε όλη την πορεία του . Αντίληψη για την οποία τον επέκρινε η Λούξεμπουργκ ήδη από το… 1903 στην κριτική της για τα ‘Οργανωτικά προβλήματα της Ρώσικης Σοσιαλδημοκρατίας ‘ και αργότερα ακόμη πιο έντονα στα 1918 στο προφητικό της εκείνο κείμενο της για την πορεία της ‘ Ρωσικής Επανάστασης’ .

Αυτή την κυρίαρχη αντίληψη και στα δύο αριστερά ρεύματα, επιχειρήσαμε να ανατρέψουμε με την απόφαση του 2ου Συνεδρίου μας ‘ Για ένα κόμμα Ενεργών Πολιτών. Έκφραση αγωνιών και Ελπίδων της κοινωνίας ‘. Απόφαση που αγνοήθηκε τελείως στην πορεία μας , μετατρέποντας το Κόμμα από σύνολο Ενεργών Αριστερών Πολιτών στην καλύτερη περίπτωση σε εκλογικό μηχανισμό .

Οι προσπάθειες ανατροπής αυτής της πορείας αποδείχθηκαν μάταιες παρά την σχετική απόφαση της Κ.Ε για συζήτηση της κατάστασης του κόμματος που έμεινε επίσης στα χαρτιά .

Σε μια συγκυρία που ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός συνειδητά υποβαθμίζει μέχρι εξαφάνισης κάθε έννοια συλλογικότητας μετατρέποντας την ουσία της Δημοκρατίας σε πολιτικό παίγνιο, ωθώντας τους πολίτες σε μια παθητική στάση, αποδοχής ή άρνησης αυτής της πραγματικότητας, η Αριστερά δεν αρκεί να διακηρύσσει την ανάγκη μιας πλατιάς Κοινωνικής και Πολιτικής Συμμαχίας που θα αναμετρηθεί με τον ανελεύθερο κυνικό αυταρχισμό της Δεξιάς , οφείλει να αποδεικνύει και στην εσωκομματική της ζωή ότι υπηρετεί πρωταρχικά την Δημοκρατία .

Μόνο ξαναδίνοντας νόημα στην καθημερινή μας πράξη στο αξιακό περιεχόμενο των ιδεολογικό-πολιτικών δημοκρατικών μας προταγμάτων για ένα Κόμμα Συλλογικό Διανοούμενο με ισότιμα και συνυπεύθυνα σε όλα τα επίπεδα τα μέλη του και ανοικτό στα προβλήματα και τις αντιφάσεις της εποχής ,μπορεί να μιλήσει και πάλι με τις χιλιάδες συμπολίτες –κυρίως των νεότερων γενεών – να έρθει σε συμπόρευση με τα πολιτισμικά , οικολογικά, κοινωνικά κύτταρα και δίκτυα αλληλεγγύης , σεβόμενο τις οργανωτικές τους δομές και ευαισθησίες . Να δημιουργήσει όρους μιας νέας συμμετοχικής συλλογικότητας . Ενός νέου Εμείς που δεν θα πνίγει την Ατομικότητα

Ο προσωποκεντρικός παραγοντισμός –όσο ναρκισιστικά γοητευτικός και αν είναι –δεν έχει σχέση με την δική μας Αριστερά .

Μια Αριστερά που ανιχνεύει διεισδυτικά στις αποφάσεις της τα σημερινά ανελεύθερα αλλοτριωτικά και έντονα εκμεταλλευτικά φαινόμενα οφείλει στην πορεία προς το Συνέδριο της να υπερβεί στην καθημερινή λειτουργία της μια σειρά τέτοιου είδους αρνητικά φαινόμενα για να οικοδομήσει σε στέρεες βάσεις ένα αριστερό κοινωνικό μπλοκ αμφίπλευρης διεύρυνσης με ισότιμα και συνυπεύθυνα παλιά και νέα μέλη . Με τις Οργανώσεις της Κόμμα στο Χώρο τους, με τα μέλη τους χρεωμένα συγκεκριμένες υπευθυνότητες ανάλογα με τι; επαγγελματικές τους λειτουργίες και ευαισθησίες .

Για να νοιώθουμε όλοι και όλες, εκφραστές του οράματός – όχι απλά επιστροφής στην κυβέρνηση – αλλά μιας ριζοσπαστικής δημοκρατικής πορείας που μέσα από μικρές και μεγαλύτερες ρήξεις μέσα και έξω από τους Θεσμούς θα ανοίγει τον δρόμο σ’ ένα κοινωνικά δίκαιο και αντιαλλοτριωτικό αύριο

« Αν αυτό το ιστορικό δίδαγμα το κατανοήσουμε ,- κατέληγε η απόφαση του 2ου Συνεδρίου μας – δεν θα οδηγηθούμε στις τόσες φορές επαναλαμβανόμενη από πολλά αμφισβητιακά ριζοσπαστικά κινήματα, πορεία ενσωμάτωσης τους, η οποία είναι η μόνιμη επιδίωξη των αντιπάλων μας.

» Το στοίχημα είναι ανοικτό και από μας, ατομικά και συλλογικά, εξαρτάται η έκβασή του.»