ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ανδρέας Κοσιάρης/Ο «Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής» του Σχοινά είναι ο νεοφασισμός της Μελόνι

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Politico ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», Μαργαρίτης Σχοινάς, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στο φεστιβάλ της νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας», του οποίου ηγείται η θαυμάστρια του Μουσολίνι, Τζιόρτζια Μελόνι.

Στο φεστιβάλ, που φέρει το όνομα «Atreju» (εμπνευσμένο από χαρακτήρα του βιβλίου «Ιστορία Χωρίς Τέλος» του Γερμανού Μίχαελ Έντε), συμμετείχαν πέρα από τον Σχοινά διάφοροι Ιταλοί υπουργοί, αλλά και ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο προερχόμενος από την κεντροδεξιά και πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Η παρουσία του Λέτα, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε από τον Σχοινά ως «δικαιολογία» για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τη δική του συμμετοχή — ο Σχοινάς επικαλέστηκε και συνάντηση που είχε με τη Μελόνι η Μαλτέζα Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η «δικαιολόγηση» του Σχοινά δεν έχει το αποτέλεσμα που ίσως ο ίδιος θα ήθελε. Έρχεται απλά να ενισχύσει την άποψη πως ολόκληρο το ευρωενωσιακό οικοδόμημα υποστηρίζει την κανονικοποίηση της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού από τον οποίο προέρχεται η Μελόνι.

Το κόμμα της Ιταλίδας πολιτικού, «Fratelli d’Italia» (FdI), αποτελεί διάσπαση (προς τα δεξιά) από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Il Popolo della Libertà». Σύσσωμη η ηγεσία του, συμπεριλαμβανόμενης της Μελόνι, είχε προσχωρήσει στον Μπερλουσκονισμό μέσω του κόμματος «Εθνική Συμμαχία» (Alleanza Nazionale – AN), που αποτελούσε συνέχεια του νεοφασιστικού «Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος» (Movimento Sociale Italiano – MSI), του κόμματος που είχαν ιδρύσει το 1946 οι υποστηρικτές του δικτάτορα Μουσολίνι. Τα κόμματα αυτά μάλιστα (FdI, AN και MSI) μοιράζονται ένα κοινό σύμβολο που υπάρχει στο σήμα και των τριών, την τρίχρωμη φλόγα, υποδεικνύοντας έτσι την ιστορική τους συνέχεια.

Η Μελόνι, που παρουσιάζεται ως απλά «συντηρητική», υπήρξε μέλος αρχικά της νεολαίας του MSI και, από το 1995 που αυτό διαλύθηκε, του AN ως μαθήτρια και φοιτήτρια. Το κόμμα της αρνείται τον χαρακτηρισμό «νεοφασιστικό», όμως συγκεντρώνει ένα μεγάλο πλήθος από νεοφασιστικές απόψεις. Τάσσεται έντονα κατά των μεταναστών, υποστηρίζει τον νατιβισμό και σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του, επιθυμεί να αλλάξει το Ιταλικό σύνταγμα ώστε να απαγορεύεται σε ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους να δημιουργούν οικογένειες. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κόμμα της Μελόνι συμμετέχει στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, μεγαλύτερο κόμμα της οποίας είναι το Πολωνικό κυβερνητικό «Νόμου και Δικαιοσύνης» (Prawo i Sprawiedliwość – PiS), που στην Πολωνία ελέγχει πλήρως τα ΜΜΕ και εφαρμόζει απαγόρευση αμβλώσεων. Στην ίδια ευρωομάδα ανήκουν μεταξύ άλλων, από την Ελλάδα η «Ελληνική Λύση» (του τηλεπωλητή «χειρόγραφων επιστολών του Ιησού» Κυριάκου Βελόπουλου) και το ισπανικό νεοφασιστικό κόμμα «Vox».

Η Μελόνι έχει χαρακτηρίσει ως «ήρωα» τον φασίστα ιδρυτή του MSI, Τζιόρτζιο Αλμιράντε, ο οποίος υπήρξε υπουργός Πολιτισμού της δεύτερης φάσης του ιταλικού φασιστικού καθεστώτος, της λεγόμενης Δημοκρατίας του Σαλό. Η Μελόνι έχει επίσης επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον Μουσολίνι «πολυσύνθετη προσωπικότητα», ενώ στο κόμμα της συμμετέχουν αρκετοί απόγονοί του και τα γραφεία του βρίσκονται στο ίδιο κτίριο που χρησιμοποιούσε το MSI, στον αριθμό 39 της Via della Scrofa («Οδός της Γουρούνας», αλλά και «της Πόρνης»).