Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε συνέντευξη σε μια «αστική» εφημερίδα («Καθημερινή») και προκάλεσε ένα μικρό σεισμό στον ΣΥΡΙΖΑ.
Για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή μίλησε για «δύο ελαττώματα» που έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Το ένα είναι «μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται». Και το άλλο «είναι χειρότερος από το Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιλογή συμβούλων». Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, ανέφερε και «δύο προσόντα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ («έχει μια λαϊκότητα που είναι χαρισματική» και έναν «τακτικισμό που του επιτρέπει να βλέπει ένα θέμα μέσα από περισσότερες γωνίες»), αλλά στον ελληνικό πολιτικό μικρόκοσμο το θέμα δημιουργείται από τις «αιχμές» ενός στελέχους στον αρχηγό.
Ήταν τέτοιο το θέμα που προκλήθηκε, ώστε ο κ. Τσακαλώτος υποχρεώθηκε να δώσει «εξηγήσεις» με μακροσκελή ανάρτησή του στο facebook. Κάτω από αυτήν την ανάρτηση έκαναν σχόλια εκατοντάδες οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Τα περισσότερα ήταν επικριτικά για τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Υπάρχουν, όμως και υποστηρικτές του.
Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος είχε δεχτεί επικρίσεις τόσο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από μέσα ενημέρωσης που τον υποστηρίζουν. Συνισταμένη των επικρίσεων είναι ότι δίνει «πατήματα» στη ΝΔ και στον φιλικό της Τύπο να μιλήσουν για εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο κ. Τσίπρας ξεδιπλώνει την αντικυβερνητική τακτική του.
Στο μικρόκοσμο της Αριστεράς αυτά δεν ήταν πολύ συνηθισμένα στο παρελθόν. Η δημόσια κριτική στον αρχηγό από στελέχη ήταν σπάνιο είδος. Σήμερα ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί «καθήκον» του να ασκεί κριτική στον πρόεδρο. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να δώσει συνέχεια, αν και οι αντιδράσεις ορισμένων «δικών του» φανερώνουν ενόχληση.
Πάντως, ανεξάρτητα από αυτά, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να κάνει κάτι ακόμα πιο χρήσιμο από την κριτική στον κ. Τσίπρα. Μια που δηλώνει ότι ο ίδιος, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχει ανασφάλεια», αλλά «μια αστική αυτοπεποίθηση», ίσως είναι ο πιο κατάλληλος να εκφράσει την «εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας υποψηφιότητα για την αρχηγία.
Ο κ. Τσακαλώτος είναι το πιο προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος, ήταν κορυφαίος υπουργός στις κυβερνήσεις του, έχει θεωρητική συγκρότηση και διαφωνεί με την πρόταση Τσίπρα να εκλέγεται ο αρχηγός και τα συλλογικά όργανα του κόμματος από τα μέλη του.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Αυτό δεν θα είναι καλό για το κόμμα, αφού δεν θα υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να κινητοποιηθεί μεγάλος αριθμός μελών του και να πάει να ψηφίσει.
Υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα των εκλογών στον Κίνημα Αλλαγής, που επιβεβαιώνει ότι οι πολλές υποψηφιότητες μόνο κακό δεν έκαναν. Και πολλοί οπαδοί και ψηφοφόροι του πήγαν στην κάλπη και ο νέος αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης βγήκε πολύ ενισχυμένος.
Αν, λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θέλει να αποδείξει και στην πράξη την «αστική αυτοπεποίθηση» που (λέει ότι) έχει, ας θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία. Θα αποδείξει επιπλέον ότι «έχει αίσθηση του κόμματος», την οποία-όπως λέει στην ίδια συνέντευξη- δεν έχει ο πάλαι ποτέ συγκάτοικός του στο τιμόνι της οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης.
Ακόμα κι αν ηττηθεί- το πιθανότερο- θα έχει επιβεβαιώσει την «αυτοπεποίθησή» του και θα έχει βοηθήσει το κόμμα του να «ζωντανέψει» μέσα από τις εσωκομματικές εκλογές.
«Θαρσείν χρη, Ευκλείδη», θα του έλεγε κάποιος δάσκαλός του στην Οξφόρδη…