ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ «ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ» – ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ»

Μενέλαος Γκίβαλος*

Υπήρξε ένα διάστημα λίγων ημερών σύγχυσης και πανικού για την κυβέρνηση της ΝΔ το οποίο  κράτησε από την εμφάνιση της επιδημίας στη χώρα μέχρις ότου ελήφθησαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα. Μόλις όμως οι πολίτες, περιδεείς από τον φόβο του θανατηφόρου ιού, κλείστηκαν στα σπίτια τους, η κυβέρνηση και το καθεστωτικό πλέγμα συμφερόντων που αυτή εκπροσωπεί θεώρησαν ότι η επιδημία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «χρυσή ευκαιρία» για να επιβληθούν τρεις βασικοί – επιτελικοί τους στόχοι:

_ Πρώτη τους επιδίωξη ήταν να «νομιμοποιηθεί» και να εφαρμοσθεί στην πράξη μια αυταρχικού – ολοκληρωτικού τύπου εξουσία, μια μορφή κράτους έκτακτης ανάγκης που ξεκινά από τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και φθάνει μέχρι τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

_Παράλληλα οι κυβερνώντες προώθησαν «πάση δυνάμει» τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική τους σε όλους  τους τομείς, με κύρια «θύματα» την εργασία και τους κοινωνικούς θεσμούς, χωρίς να εξαιρέσουν ούτε τον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Ιδιαίτερα, στον τομέα αυτόν όχι μόνο δεν ενίσχυσαν το ΕΣΥ αλλά διοχέτευσαν δεκάδες δις στον ιδιωτικό τομέα ( διπλασιασμός κόστους στις ιδιωτικές ΜΕΘ, 30 δις ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια, μαύρη αγορά σε υλικά προστασίας κ.λπ.).

_ Επιδόθηκαν ταυτόχρονα σε ένα γενικό «πλιάτσικο», σε μια πρωτοφανούς αδιαντροπιάς επιχείρηση διαρπαγής και «καταλήστευσης  με διαφάνεια» του δημόσιου πλούτου προς όφελος των κάθε είδους φορέων της διαπλοκής, των προμηθευτών, των «κουμπάρων», των «κολλητών».

Έφθασαν στο σημείο να αφαιρέσουν 400 ευρώ από κάθε επιδοτούμενο επιστήμονα για να τα δωρίσουν σε «ημετέρους» – κομματικούς πελάτες της επονείδιστης επιχείρησης των vouchers…μιας δήθεν επιμόρφωσης που αποτελούσε προσβολή για υην αξιοπρέπεια του επιθστημονικού κόσμου.

Αλλά και το πόσα  αφαίρεσαν εν κρυπτώ από το απόθεμα των 37 δις ευρώ που δημιουργήθηκε από τις στερήσεις ενός ολόκληρου λαού κανένας μέχρι τώρα δεν γνωρίζει…

Η προετοιμασία για ένα νέο μνημόνιο

Οι τρεις αυτοί «άξονες» της κυβερνητικής – καθεστωτικής πολιτικής δεν είναι συγκυριακοί. Δεν συνδέονται παρά προσχηματικά με την επιδημία. Αντίθετα αποτελούν συστατικά στοιχεία της πολιτικο-ιδεολογικής ταυτότητας και της στρατηγικής της ΝΔ και του πλέγματος συμφερόντων που αυτή εκπροσωπεί.

Η ελληνική κοινωνία, οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι πολιτικές «έκτακτης ανάγκης» που ασκούνται σήμερα θα συνεχισθούν και θα ενταθούν κατά την επόμενη περίοδο και μετά το πέρας της επιδημίας. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά «τομή» καμιά επάνοδος στο πρόσφατο παρελθόν. Από το τούνελ της επιδημίας θα εισέλθουν αυτόματα στο τούνελ της οικονομικής καταστροφής.

Σήμερα ζούμε την πραγματικότητα της επόμενης περιόδου που προοιονίζεται ακόμη πιο ζοφερή, όταν η κατάρρευση της οικονομίας, του ΑΕΠ, το  κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας θα οδηγήσουν ευθέως σε καταστάσεις της περιόδου 2010-2014.

Βιώνουμε σήμερα το «πρελούντιο» του 4ου μνημονίου με όποια μορφή και αν εμφανιστεί αυτό.

Η Δημοκρατία σε «καραντίνα»

Το κυβερνητικό καθεστώς θέλει να μετατρέψει τον φόβο της επιδημίας σε εκφοβισμό της κοινωνίας. Να μετασχηματίσει την υγειονομική καραντίνα σε «πολιτική καραντίνα». Να διαλύσει κάθε συλλογικότητα που σκέπτεται και δρα. Να μετατρέψει την κοινωνία σ’ ένα άθροισμα άβουλων, φοβικών, χειραγωγούμενων ιδιωτών. Ώστε την επαύριο να έχει ανοικτό το πεδίο για την επικυριαρχία του νεοφιλελεύθερου- ολοκληρωτικού καθεστώτος που επιδιώκει και προωθεί συστηματικά.

Απέναντι στον κοινωνικό εκφοβισμό και στην τρομοκράτηση των πολιτών μέσα από το τρίπτυχο: «Μη μιλάς, μην κρίνεις, μην αντιδράς», απέναντι στην επιχείρηση ατομικοποίησης και ιδιώτευσης πρέπει να ορθωθεί το Κοινωνικό Υποκείμενο που σκέπτεται  και δρα με συνείδηση και γνώση της πραγματικότητας.

Οι μηχανισμοί προπαγάνδας και τρομοκράτησης των πολιτών, τα συστημικά ΜΜΕ, τα γκεμπελικά ψεύδη, οι κατασκευασμένες «πραγματικότητες» και η συστηματική απόκρυψη της αλήθειας, όλο αυτό το άθλιο επικοινωνιακό κατασκεύασμα δεν μπορεί να αντέξει στην αλήθεια, στις καταστροφικές συνέπειες που «παράγει» η ίδια η κυβερνητική πολιτική.

Οι ανομίες, οι αθλιότητες, τα σκάνδαλα, ο πλήρης εκπεσμός και η εξαχρείωση, ο πολιτικός κυνισμός και η περιφρόνηση που επιδεικνύονται απ΄τους εκπροσώπους του κυβερνητικού καθεστώτος, προς τους πολίτες με πρωτεργάτη και υπεύθυνο τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να καταγραφούν σε μια ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ, και να αποτελέσουν ιστορικό παράδειγμα ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών και της λαϊκής κυριαρχίας.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι την περίοδο αυτή δοκιμάζονται σκληρά η κοινωνία, η οικονομία αλλά ιδιαίτερα η ίδια η Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Ο τρόπος που λειτουργούν σήμερα το Κοινοβούλιο και οι δημοκρατικοί θεσμοί, ο τρόπος που διεξάγεται ο δημοκρατικός διάλογος και η ενημέρωση των πολιτών παραπέμπουν ευθέως σε αντιλήψεις περί «κοινοβουλευτικής δικτατορίας» παρόμοιες με εκείνες που διατύπωσε ο θεωρητικός του αυταρχισμού Κάρλ Σμιτ , γνωστός ως «ο εστεμμένος νομικός του Γ’ Ράιχ», κατά την περίοδο του μεσοπολέμου…

 Η σημερινή κυβέρνηση είναι έρμαιο των άνομων συμφερόντων και της ακροδεξιάς – νεοφιλελεύθερης πολιτικο-ιδεολογικής της ταυτότητας. Αυτά τα συμφέροντα εκπροσωπεί και σ΄αυτά απολογείται. Λειτουργεί σαν ένα είδος «πολιτικού εργολάβου» των συμφερόντων αυτών και επιτελεί τον ρόλο ενός μεσολαβητού που μοιράζει «δουλειές» και εμπορεύεται κάθε μορφής δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Ακόμα κι όταν πρόκειται για την ίδια την υγεία και την επιβίωση των πολιτών.

*Καθηγητής  Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Α.  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία