Μια από τις φράσεις παλαιών πολιτικών, στις οποίες αρθρογράφοι και αναλυτές προσφεύγουν συχνά – πυκνά, είναι και αυτή που αποδίδεται στον Βρετανό Συντηρητικό πρωθυπουργό Χάρολντ Μακμίλαν. Όταν, λένε, ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο στην πολιτική, εκείνος απάντησε: «Γεγονότα, αγαπητέ μου, γεγονότα».
Δεν αποτελεί σπουδαία διαπίστωση ότι το απροσδόκητο αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο για κάθε ηγέτη. Εάν αυτό αφορά φυσικές καταστροφές ή τις εξωτερικές σχέσεις, τότε κάθε καλός πολιτικός οφείλει να προλαμβάνει τις κακοτοπιές, ώστε, εάν αυτές προκύψουν, η φθορά να είναι περιορισμένη ή ελέγξιμη. Τι συμβαίνει όμως όταν η αρνητική επίδραση ενός αναπάντεχου γεγονότος πολλαπλασιάζεται από την τύφλα που επιφέρει η αλαζονεία του πολιτικού;
Τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες με τον ενδεχόμενο υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, ύστερα από προφανείς πιέσεις της διοίκησης του Ολυμπιακού, είναι μια τέτοια τρανταχτή περίπτωση.
Η κυβέρνηση, εν συνόλω ή μέλη της, θέλησε να κάνει μια πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση στον χορηγό της Βαγγέλη Μαρινάκη. Προσπάθησε να υποσκάψει έναν άλλον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη ομάδας, τον Ιβάν Σαββίδη, με τον οποίο στελέχη της στη Βόρεια Ελλάδα διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Έχοντας δε εμφυσήσει σε όλη της τη δομή την αντίληψη πως τίποτα δεν κουνάει τους κυβερνώντες, υπέκυψε στη μανία της εξουσίας και τελικά έχασε πλήρως τον έλεγχο. Το αποτέλεσμα ήταν να στρέψει τελικά όλους εναντίον της και να υποστεί τον απόλυτο εξευτελισμό τής κατόπιν εορτής νομοθέτησης ήπιων ποινών για το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΕ.
Το απροσδόκητο, λοιπόν, μεταφράστηκε σε έντονη δυσαρέσκεια κατοίκων και οπαδών στη Θεσσαλονίκη. Είναι αρκετά αυτά για να κλονίσουν τη θέση μιας κυβέρνησης; Σίγουρα ένα σύστημα εξουσίας που δεν στηρίζεται σε στέρεες κοινωνικές βάσεις θα δέχεται σοβαρά πλήγματα από τέτοιου είδους εξελίξεις.
Ωστόσο δεν αρκούν αυτά. Η αντιπολίτευση και η λαϊκή δυσαρέσκεια φουσκώνουν λόγω της δυσπραγίας στην πραγματική οικονομία, την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση και χρειάζονται ένα γεγονός, ένα απροσδόκητο πιθανότατα γεγονός για να ξεχυθεί η οργή στον δρόμο.
Με άλλα λόγια, ένας (ξανά) φτωχοποιημένος άνθρωπος θα εκραγεί πιο εύκολα, ακόμα και για λόγους «αστείους»: αν για παράδειγμα στερήσεις το πρωτάθλημα στην αγαπημένη του ομάδα.