ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Γαλέρες, ρουσφέτια και βιογραφικά

 

Ας θυμώσουμε λίγο σήμερα.

Με τον Κυρανάκη η αλήθεια είναι ότι δεν αξίζει να ασχολούμαστε. Είναι η κλασική περίπτωση ανθρώπου που κάνει καριέρα με πολιτική σκέψη Β΄Δημοτικού.

Κρίμα βέβαια, γιατί είναι νέος άνθρωπος, αλλά δεν θα τον λυπηθούμε γι’ αυτό.

Εκτέθηκε με τις ρατσιστικές αηδίες για τα χοιρινά σουβλάκια και τον απέσυραν για κάνα δίμηνο εκεί που ήταν πρώτη μούρη στα κανάλια.

Μετά άρχισε να φωνάζει στην Προανακριτική κάτι για τα φουστάνια της Ντόρας και τον απέσυραν για κανένα δίμηνο ακόμα.

Τώρα ξαναβγήκε και είπε την προκλητική κοτσάνα ότι για την ανεργία φταίνε οι άνεργοι γιατί δεν μπορούν να φτιάξουν ένα βιογραφικό της προκοπής.

Εν των μεταξύ, το δικό του βιογραφικό είναι φτιαγμένο για να το διαβάζουν χαζοί.

Ο παππούς του, λέει, είχε κατάστημα με ρούχα κι από εκεί έμαθε ο Κυρανάκης την αξία του ρίσκου.

Ο ίδιος δεν ξέρουμε τι ρίσκα πήρε. Η μητέρα του ήταν υπάλληλος της Ε.Ε. και ο ίδιος βρέθηκε στη νεολαία του ΕΛΚ, απ’ όπου πέρασε στην ελληνική Βουλή. Φοβερά ρίσκα.

Ας μην ασχοληθούμε άλλο. Για κομματικό σωλήνα πρόκειται. Απλώς εξοργίζει ο αστοιχείωτος και βλακωδέστατα αλαζονικός τρόπος με τον οποίο μιλάνε όλοι αυτοί για την ανεργία των νέων.

Κι αυτό πρέπει να το δει κανείς σε συνδυασμό με τις αλλαγές που κάνει ο Θεοδωρικάκος στον ΑΣΕΠ. Βάζει, λέει, τεστ προσωπικότητας, για να μην παίζουν ρόλο μόνο τα τυπικά προσόντα.

Εφευρίσκει δηλαδή έναν τρόπο για να πριμοδοτούν τους δικούς τους ακόμα κι αν τα τυπικά τους προσόντα είναι λιγότερα από των άλλων. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Ανοίγουν δηλαδή δρόμους για να βάλουν τους δικούς τους στο Δημόσιο και οι άλλοι απλώς φταίνε που δεν έχουν καλοφτιαγμένα βιογραφικά.

Πάμε λίγο τώρα στους πραγματικούς εργαζόμενους. Και στην ΠΝΠ του Βρούτση.

Έχουμε λοιπόν έναν εργαζόμενο ο οποίος, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, υποχρεώνεται να κάτσει δύο εβδομάδες καραντίνα και να μην πάει στη δουλειά του.

Όχι με επιλογή του. Επειδή τον υποχρέωσαν.

Αυτό σημαίνει ότι χάνει 10 εργάσιμες μέρες ή 80 ώρες εργασίας.

Έρχεται λοιπόν ο Βρούτσης και λέει ότι τις ώρες αυτές, που τις έχασε ο εργοδότης σου, θα τις αναπληρώσεις με τρίωρες υπερωρίες απλήρωτες.

Χρωστάς λοιπόν στον εργοδότη σου 26 τρίωρα. Άρα για 26 μέρες, δηλαδή έναν εργάσιμο μήνα, αντί για 8ωρο, θα δουλέψεις 11ωρο χωρίς καμία άλλη μεταβολή. Και πατσίσατε.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι υπερωρίες δεν είναι κανονική εργασία. Κάθε άνθρωπος που δουλεύει πάνω από 8 ώρες πρέπει να αποζημιώνεται. Αυτό λέει ο νόμος.

Θα πεις, τι να κάνει κι ο εργοδότης; Δεν έχει λεφτόδεντρο κι η κατάσταση στην αγορά είναι δύσκολη. Σωστά.

Γι’ αυτό η Ε.Ε. έβγαλε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ονομάζεται SURE και ο στόχος του είναι να βοηθάει τους εργαζόμενους να βγάλουν πέρα τις καραντίνες χωρίς να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις.

Αλλά η κυβερνησάρα μας πάτωσε εντυπωσιακά στην απορρόφηση του SURE. Γιατί προτιμά να βοηθάει τους εργοδότες στριμώχνοντας τους εργαζόμενους. Και όχι απορροφώντας κοινοτικά προγράμματα. Αυτή είναι η δεύτερη παρατήρηση.

Άνοιξε λοιπόν τώρα ένα παράθυρο για απλήρωτες υπερωρίες. Κι αν τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν άσχημα, απλά θα φέρει νέα ΠΝΠ και θα το επεκτείνει.

Ακριβώς το ίδιο έκανε ο Βρούτσης με την εκ περιτροπής εργασία και την αναστολή συμβάσεων. Βρήκε ευκαιρία με την πανδημία και θερίζει οτιδήποτε έχει απομείνει και κατοχυρώνει τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η τρίτη παρατήρηση.

Το καταλάβαμε τώρα;

Εν τω μεταξύ, η είδηση γι’ αυτό που κάνει ο Βρούτσης δεν υπάρχει πουθενά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν φωνή. Και είναι περίπου ενάμιση εκατομμύρια.

(Το να έχουν φωνή, βέβαια, αυτοί οι άνθρωποι, δεν είναι δουλειά του Βρούτση και της Δεξιάς. Είναι αλλονών).

Τώρα βάλτε μαζί αυτά που λέει ο Κυρανάκης, αυτά που κάνει ο Θεοδωρικάκος κι αυτά που κάνει ο Βρούτσης και έχετε τη συνολική εικόνα γι’ αυτά που γίνονται στην εργασία.

Την ώρα μάλιστα που «λαδώνουν» πλατφόρμες κατάρτισης και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάνουν φορολογικές διευκολύνσεις στους μεγαλοτραπεζίτες και η μπίζνα πάει σύννεφο. Αυτό.