Η πρωτοφανής δίωξη σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) και του Τόμι Ολσεν (Aegean Boat Report) και ο επαχθής όρος που συμφώνησαν για τον πρώτο η εισαγγελέας και η ανακρίτρια Κω, να μην ξανασχοληθεί με τις δραστηριότητες της οργάνωσής του, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Μαίρη Λόλορ, για το ασφυκτικό πλαίσιο υπονόμευσης και ποινικοποίησης στο οποίο λειτουργούν στη χώρα μας οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ενα ευρύ φάσμα κατά τα άλλα νόμιμων συμπεριφορών […] μπορεί να στοχοποιηθεί από τις Αρχές επιβολής του νόμου», σημείωνε. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ο Π. Δημητράς κατηγορείται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση εισόδου και διαμονής προσφύγων, επειδή έκανε το απολύτως νόμιμο και αυτονόητο: συγκέντρωσε τα στοιχεία προσφύγων που καταγγέλλουν ότι είχαν επαναπροωθηθεί παράνομα στην Τουρκία από το Λιμενικό και τα έδωσε στις Αρχές, όταν ξαναβρέθηκαν αυτοί στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν και να υποβληθούν στη διαδικασία ασύλου.
Η υπόθεση, που φέρνει στη χώρα μας πρακτικές φίμωσης και ποινικοποίησης οργανώσεων της Ουγγαρίας του Ορμπαν, συνιστά επίσης παράδειγμα υποχώρησης του κράτους δικαίου. Πριν ασκηθεί η δίωξη, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «απορούν και εξίστανται» που παραμένει στο συρτάρι η δικογραφία και παρότρυναν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, να παρέμβει στον εισαγγελέα Κω, ενώ στη συνέχεια επέχαιραν που εισακούστηκαν. Πράγματι, ο υπουργός Νότης Μηταράκης προετοίμαζε εδώ και καιρό για την εξέλιξη σε συνεντεύξεις του, ενώ τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας σε φιλοκυβερνητικά μέσα που αναφέρονταν σε «δυσώδη υπόθεση», έκανε ασκήσεις παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη, σπεύδοντας να υιοθετήσει τις κατηγορίες και προβάλλοντας το νέο ακραίο αντιπροσφυγικό δόγμα της κυβέρνησης. Αυτή τη δυσωδία δεν την είδαν τα φιλοκυβερνητικά Μέσα.