ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Δημήτρης Χρήστου/Πώς μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε ΚΥΠ

 

Περιμένατε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες του τρεις ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αφού έφυγε για το τριήμερό του στις ακρογιαλιές των Χανίων; Υπήρχαν δείγματα γραφής ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο διαθέτει πολιτικό-δημοκρατικό ήθος;

Δεν έφτανε που διόρισε ως επικεφαλής της ΕΥΠ, την οποία υπήγαγε στον εαυτό του, έναν έμπιστό του ιδιώτη σεκιουριτά, αλλάζοντας τον νόμο για να καλύψει την έλλειψη των απαιτούμενων προσόντων.  Άλλαξε τον νόμο για να τοποθετήσει τον δικηγόρο επιχειρηματία ανιψιό του ως γενικό κουμανταδόρο του Μαξίμου.

Χρειαζόταν, όμως, και τη νομική κάλυψη, καθώς οι εντολές για παρακολούθηση απαιτούσαν και την έγκριση εισαγγελέα παρά την υπηρεσία.  Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον, ποιο πρόσωπο επέλεξαν. Η τοποθέτηση της Βασιλικής Βλάχου επικυρώθηκε με οριακή πλειοψηφία 6-5 (!) από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και με τη συμμετοχή του εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα, οι οποίοι μάλιστα καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση!

Η κυρία Βλάχου τιμωρήθηκε πειθαρχικά το 2006 με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων (2000-2004) πόθεν έσχες, ενώ νωρίτερα (1.9.2004) είχε εισηγηθεί την παύση των διώξεων για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς κατά την κρίση της δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορούμενων. Επιπλέον, είχε αναλάβει και την υπόθεση του πλοίου Νoor One.

Πάμε παρακάτω. Οι ετήσιες εκθέσεις της ΑΔΑΕ δείχνουν πως επί Ν.Δ. έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των πολιτών που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, καθώς το 2021 εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις για άρση απορρήτου, από 11.680 διατάξεις το 2019 και 7.182 το 2017.

Η χώρα διασύρεται διεθνώς. Με αναφορές στο καθεστώς των συνταγματαρχών του 1967, ο βρετανικός Guardian χαρακτηρίζει τις υποκλοπές «Γουότεργκεϊτ της Ελλάδας», ενώ όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν λόγο για μεγάλο σκάνδαλο και το γαλλικό AFP για «Οργουελικές καταστάσεις»!  Έως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει νόμιμη παρακολούθηση πολιτικών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σκοτεινές μέρες ακολουθούν, με τον «πρίγκιπα» αγκιστρωμένο στον θρόνο του.