Η ίδια, γνώριμη τακτική: αφού η κοινωνία φτάνει στο αμήν, είτε πρόκειται για τους νεκρούς από την πανδημία ή για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης κάνει διάγγελμα. Το τελευταίο είναι, ως συνήθως, παραφουσκωμένο με δύο πράγματα.
Πρώτον, αναρίθμητα «εγώ»: « πρώτος εγώ αισθάνομαι ότι οι δυσκολίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας», «με απόφασή μου, λοιπόν, δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης». «είμαι αποφασισμένος να διορθώσουμε τις αδικίες», «όπως έχω δηλώσει (που και πότε άραγε;) οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης», «για να καταλήξω σε αυτές τις τέσσερις παρεμβάσεις», «θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής », «αυτό είναι το όραμά μου». Και δεν συμμαζεύεται.
Το δεύτερο στοιχείο του διαγγέλματος είναι ένα χτυπητό νούμερο, το οποίο μπορούν να αναπαράξουν οι τηλεοπτικές ντουντούκες: 600 ευρώ. Στην πραγματικότητα στο διάγγελμα είπε ότι θα επιστραφεί στον καταναλωτή «το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο». Αλλά οι ιθαγενείς, ζαλισμένοι καθώς έχουν φάει κάτι διχίλιαρα λογαριασμών στο κεφάλι, θα νομίσουν ότι θα πάρουν 600 ευρώ. Κάτι είναι και αυτό, θα σκεφτούν.
Κατά τα άλλα το διάγγελμα περιέχει μια σειρά από αδιευκρίνιστα σημεία και γενικολογίες, τις οποίες θα αναλάβουν να «εξειδικεύσουν », δηλαδή να προσγειώσουν στον κυβερνητικό κυνισμό, οι άμοιροι αρμόδιοι υπουργοί αύριο. Γιατί από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες λείπουν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα αντιμετώπιζαν θεσμικά και μακροπρόθεσαμ το πρόβλημα, από την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που δεν μεταχειρίζεται τους πολίτες σαν ιθαγενείς.
Όπως ακριβώς γινόταν δηλαδή και με την πανδημία, αλλά με μια διαφορά: αν για το υψηλό ποσοστό των θανάτων έφταιγαν οι ξεροκέφαλοι ανεμβολίαστοι, αυτή τη φορά ο «Ευρωπαίος» πρωθυπουργός δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και την ΕΕ ως αποδιοπομπαίο τράγο:
Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε χοντροκομμένα την ΕΕ για να δικαιολογήσει την δική του καθυστέρηση -πράγμα το οποίο δεν θα αρέσει καθόλου στις Βρυξέλλες- φανερώνει τη μεγάλη κοινωνική δυσφορία και την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση. Αν δεν ήταν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το προσωπικό του κεφάλαιο και τα νεοδημοκρατικά εκλογικά ποσοστά να συρρικνώνονται, η κυβερνητική απάθεια και η νεοφιλελεύθερη ιδεολογική εμμονή θα είχαν συνεχιστεί.
Χωρίς να διευκρινίσει γιατί, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε κάποια θετικά μέτρα για τον Ιούλιο. Το συμπέρασμα είναι ότι ούτε και τώρα δεν θέλει να πιέσει τις ιδιωτικές εταιρείες και συγχρόνως πιστεύει ότι όταν θα έχουν ξεκινήσει τα μπάνια του λαού και ο τουρισμός, η κοινωνική πίεση θα είναι μικρότερη.
Επομένως, καθώς υπάρχουν τόσα αδιευκρίνιστα σημεία είναι νωρίς να εκτιμηθεί το εύρος της θετικής επίδρασης που θα έχουν στα οικονομικά των πολιτών. Προς το παρόν, βασικά έχουμε μόνο τη διεύρυνση της επιδότησης των λογαριασμών. Είναι και αυτό κάτι. Λένε συχνά ότι οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Ίσως είναι η πρώτη φορά που χειραγώγησαν την κυβέρνηση, ενώ ελαφραίνουν κάπως τον πόνο των πολιτών.