ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Εγκλήματα διεθνούς επιπέδου

 

Σκηνή πρώτη: Στο Ρατοντέρο, μια φτωχή απομακρυσμένη πόλη του Πακιστάν, μια απρόσμενη επιδημία ανακαλύφθηκε το τελευταίο καιρό: μικρά παιδιά, έχουν προσβληθεί από Aids! Τον Νοέμβριο, 1132 παιδιά κάτω από 13 ετών ήταν θετικά και τουλάχιστον 48 έχουν πεθάνει. Τετρακόσιοι ενήλικες έχουν επίσης προσβληθεί.
 
Ο ιός μεταδόθηκε λόγω της απουσίας υγειονομικών μέτρων, των ελλείψεων σε σύριγγες μιας χρήσεως και τις δυσκολίες της αποστείρωσης. Στα περισσότερα από τα παιδιά αυτά είχαν γίνει μικροεπεμβάσεις ή τους είχαν κάνει ενέσεις.
 
Στο Πακιστάν, τo 70% των ιατρικών υπηρεσιών ελέγχονται από τον ιδιωτικό τομέα, γράφουν οι New York Times που δημοσίευσαν ρεπορτάζ για την τραγωδία.  Η πανδημία covid έχει στρέψει στην αντιμετώπιση του ιού τις λιγοστές δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, που έχει «κοβιντοποιηθεί».
 
Σκηνή δεύτερη: Στην Υεμένη, ο πόλεμος και ο λιμός συνεχίζονται. Όπως και ο θάνατος των παιδιών από πείνα. Μέχρι τώρα, ο πόλεμος έχει κοστίσει 200.000 ζωές, οι περισσότεροι έχουν πεθάνει από αρρώστιες και πείνα.Οι φωτογραφίες μας θυμίζουν τον λιμό της Αθήνας τον χειμώνα του 1941-42.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα 13,5 εκατομμύρια πληθυσμού, τα 3.6 βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 400.000 παιδιά κινδυνεύουν από πείνα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός όσων χρειάζονται βοήθεια και φαγητό θα μεγαλώσει δραματικά. Η διεθνής βοήθεια έχει μειωθεί, καθώς οι χώρες-δωρητές έχουν μειώσει τη συνεισφορά τους, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στη χώρα τους.

Σκηνή τρίτη. Οι κάτοικοι του αναπτυγμένου κόσμου έχουν εμβολιαστεί με το 90% από τα 400 εκατ των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα. Με βάση τις σημερινές προβλέψεις, θα πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στις φτωχές χώρες.
 
Στις διαπραγματεύσεις που έκαναν με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, οι πλούσιες χώρες, ενώ χρηματοδότησαν με δισεκατομμύρια τις εταιρείες για την έρευνα και την παραγωγή των εμβολίων, αγνόησαν τις εκκλήσεις να παραχωρηθούν οι πατέντες  στις φτωχότερες χώρες.
 
Εδώ και μήνες, η Νότια Αφρική και η Ινδία, με την υποστήριξη του Πακιστάν και άλλων αναπτυσσόμενων  χωρών, έχουν κάνει πρόταση στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια. Την πρόταση μπλοκάρουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
 
Επίλογος, σκηνή τέταρτη: Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, απορρίπτοντας σχετική πρόσκληση από τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα BILD, πως «η απάντησή μου στην πρόσκληση του Γενς Σπαν είναι “όχι!”. Δεν θα επιτρέψω να με πατρονάρει κανείς».