Ο ΤΖΟΝ Πόλσον, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (κορυφαίος «παίκτης» στα μέταλλα) και το fund Bienville, ελέγχοντας το 19,8% των μετοχών. Εισήλθαν, υποτίθεται, για να την σώσουν και να την οδηγήσουν στην κερδοφορία; Κάθε άλλο, αφού δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό. Μάλιστα ο Πόλσον, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ήταν αυτός που εμπόδισε την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειαζόταν η τράπεζα για να καλύψει τις απαιτήσεις εποπτικών κεφαλαίων.
ΕΤΣΙ, σήμερα που η τράπεζα αδυνατεί να αποπληρώσει τα δανεικά σωτηρίας από το Δημόσιο (2 δισ. 40 εκατομμύρια), τα χρήματα αυτά θα μετατραπούν σε μετοχές, που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό 61%. Η τράπεζα όμως χρειάζεται και κεφάλαια.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ τριάδα των «κοράκων», που δεν έκανε τίποτα να εμποδίσει την πορεία προς νέα χρεοκοπία, πρότεινε αρχικά να βάλει 500 εκατομμύρια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Πειραιώς. Η πρόταση απορρίφτηκε ως προκλητική! Επανήλθαν και προτείνουν 800 εκατομμύρια. Η πρόκληση συνεχίζεται.
ΕΧΕΙ ευθύνες η διοίκηση της τράπεζας, που απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της; Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι αν αυτό ήταν και εσκεμμένο για να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια της τριάδας, που περίμενε υπομονετικά.
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, με ποια λογική μια τράπεζα στην κατάσταση που βρισκόταν η Πειραιώς αποφάσισε να χορηγήσει δάνειο σχεδόν 500 εκατομμυρίων (!) στον κ. Λάτση για την επένδυση του Ελληνικού; Ποια ανάλυση κινδύνων έγινε; Πώς αξιολογήθηκαν στοιχεία όπως η εκρηκτική παγκόσμια ύφεση λόγω της πανδημίας και το ρίσκο που αντικειμενικά έχει η συγκεκριμένη επένδυση;
ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, δεν πρόκειται για ατύχημα. Πρόκειται για προμελετημένο οικονομικό έγκλημα, που, αν ολοκληρωθεί, θα χαρακτηρισθεί ειδεχθές.