ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Εκλογές: Ο Λούλα, οι Ευαγγελιστές, ο Άδωνις κι ο Ιερώνυμος

Οι Ευαγγελιστές, οι φονταμενταλιστές του προτεσταντισμού, επηρεάζουν πλέον την πολιτική διαδικασία όχι μόνο στις ΗΠΑ (όπου είναι οι κατ’ εξοχήν οπαδοί του Τραμπ), αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο -από την Αυστραλία έως την Βραζιλία.  

Διαβάζω, λοιπόν, ότι οι ευαγγελικοί ψηφοφόροι ήταν ένα ισχυρό στήριγμα για τον σημερινό ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου. Γι’ αυτό ο αριστερός αντίπαλός του, Λούλα, ελπίζει να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος τους στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Όχι, ο Λούλα δεν λέει «αυτοί -οι εξαθλιωμένοι Βραζιλιάνοι στις φαβέλες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι άνεργοι νέοι, οι φτωχοί που βρήκαν φαγητό στα συσσίτια των Ευαγγελιστών κ.ά.- ψήφισαν Μπολσονάρου και, άρα, είναι αντίπαλοί μου». Λέει ότι «αυτοί οι άνθρωποι έχουν παραπλανηθεί και ψηφίζουν ενάντια στα συμφέροντά τους και τάσσονται υπέρ αυτών οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται…».

Υπάρχει κάποια αναλογία με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα;

Στην Ελλάδα δεν έχουμε Ευαγγελιστές, αλλά έχουμε τους Ορθόδοξους φονταμενταλιστές που κάνουν πολιτική δουλειά στις Εκκλησίες και τις διάφορες οργανώσεις της, που επηρεάζουν χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους μέσω των συσσιτίων, των δωρεάν μαθημάτων, των βοηθημάτων, των κατηχητικών κ.ά.   

Η φωτογραφία με το μεγάλο τραπέζι του Ιερώνυμου στον Άδωνι Γεωργιάδη και άλλους, δείχνει ότι το σύνθημα για το πολιτικό κήρυγμα ενόψει εκλογών έχει δοθεί.

Για την ιστορία, δείτε τι κάνει ο Λούλα:

 «Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα (2003-2010), υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος (PT, αριστερά), δεν σκοπεύει να παραμελήσει ένα φτωχό αλλά συντηρητικό εκλογικό σώμα, το οποίο ψήφισε σε μεγάλο βαθμό, το 2018, υπέρ του σημερινού ακροδεξιού προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρου», γράφει η El País América.

Οι Ευαγγελικοί Προτεστάντες, αποτελούν περίπου το 30% του πληθυσμού της Βραζιλίας και «υπήρξαν οι πρωταρχικοί σύμμαχοι του Μπολσοναρισμού». Στον δεύτερο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datafolha, «47% όσων δηλώνουν ευαγγελιστές θα ψήφιζαν -σήμερα- τον σημερινό πρόεδρο(Μπολσονάρου), έναντι 45% που θα επέλεγε τον υποψήφιο της αριστεράς (Λούλα)», αναφέρει η El País.

Η αριστερά χρειάζεται αυτούς τους ψηφοφόρους, όπως εξήγησε στον Λούλα ο πάστορας Paulo Marcelo Schallenberger. «Το 2018, υπήρξε μια διαδικασία μυθοποίησης του Μπολσονάρου, από τους τηλεοπτικούς ιεροκήρυκες των Ευαγγελιστών που τον μετέτρεψαν σε μεσσία. Όταν τα είδα όλα αυτά, κατάλαβα ότι αν ο Λούλα δεν έκανε μια συγκεκριμένη δουλειά, αυτή η ψήφος θα πήγαινε ξανά στον μπολσοναρισμό», δήλωσε στην El País.

Ο ίδιος πάστορας περιμένει το πράσινο φως από το PT για να ηχογραφήσει συνεντεύξεις με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες προκειμένου να εξηγήσει, λέει, «ότι η αριστερά δεν είναι ενάντια στην οικογένεια».

Ο αντιπρόεδρος του Λούλα, ο Τζέραλντο Άλκμιν, ένας μετριοπαθής δεξιός Καθολικός που έχει καλές σχέσεις με συντηρητικούς και ευαγγελικούς, έχει επιφορτιστεί για την «ανοικοδόμηση γεφυρών με αυτό το εκλογικό σώμα».

Στα τέλη Ιουλίου, μια μεγάλη εκδήλωση πρόκειται να διοργανωθεί στο Σάο Πάολο «παρουσία του Λούλα και περισσότερων από 1.500 παστόρων από όλη τη χώρα». Ο πρώην πρόεδρος θα απευθυνθεί επίσης σε «αρκετά αμφιλεγόμενους θρησκευτικούς ηγέτες», συμπεριλαμβανομένου του πάστορα Sargento Isidório, υποστηρικτή μιας «Ημέρας Υπερηφάνειας».

 Ο πάστορας Schallenberger (φίλος του Λούλα) έχει ήδη ετοιμάσει το σύνθημα της εκστρατείας του: «Είναι από το Βιβλίο των Θρήνων: «Ας ξαναδούμε στις καρδιές μας τι μας δίνει ελπίδα».