ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Εξάρχεια: Μεγάλος Περίπατος [σίκουελ]

Όταν ο κος Μπακογιάννης έκανε το πρώτο βήμα ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, είπε με πηγαίο ενθουσιασμό: «Ο δήμος της Αθήνας μας ανήκει».

Αν αυτή τη φράση την έλεγε π.χ. ο κος Γερουλάνος, κανείς δεν θα έκανε συνειρμό ότι αναφέρεται σε τίτλους ιδιοκτησίας. Επειδή όμως ειπώθηκε από μέλος της Οικογένειας, νιώσαμε ως να μίλαγε για το Ε9 του.

 

Μονάχα που η delicatessen επένδυση, δεν έγινε με δικά του έξοδα αλλά δικά μας. Εμείς θα πληρώσουμε την αστοχία που φώναζε από πριν ότι δεν θα βγει, διότι δεν συμβουλεύτηκε έμπειρους, αλλά γνωστούς. Χώρια το αισθητικό πλήγμα, όπου τον Σεπτέμβριο, όταν οι πιπεριές είχαν μαραθεί, αναρωτιόμαστε αν απλά ο δήμαρχος είχε φυτέψει ζαρντινιέρες. (Παρένθεση: ας πάει στην Πατησίων στο ύψος της Λ. Αλεξάνδρας και προς τα πέρα, δική του είναι κι αυτή η Αθήνα. Θα δει στη μεσαία λωρίδα παραδοσιακές τούβλινες ζαρντινιέρες με φυτά και δέντρα βουνού να στολίζουν μοναδικά με τη πλούσια βλάστησή τους τον δρόμο. Δεκάδες χρόνια εκεί…)

Αφού τέλος πάντων το ΣτΕ εξήγησε όλους τους λόγους για τους οποίους πήγε κυριολεκτικά περίπατο το έργο του, βγήκε στο φως η νέα εμμονή του δημάρχου. Να «περιπατήσει» τα Εξάρχεια και τα πέριξ αυτών.
Τα Εξάρχεια ο δήμαρχος τα αντιλαμβάνεται ως ένα έλος γεμάτο βατράχια και κουνούπια, το οποίο πρέπει να αποξηραθεί. Και όχι ως μια περιοχή πολύπαθη. Θυμόμαστε με πόση παιδική επιμονή τα περασμένα Χριστούγεννα τα στόλιζε, αλλά αφού του έκαψαν δυο φορές το δέντρο του και όσοι ζουν την περιοχή, έβαλαν το δικό τους παραδοσιακό, πήγε πάσο. Τον τελευταίο λόγο όμως δεν τον έχουν οι κάτοικοι της περιοχής.


Eλπίζουμε ότι δεν θα σβήσει την ανώνυμη τέχνη της περιοχής

Μαθαίνουμε ότι ο δήμαρχος σχεδιάζει ανάπλαση και στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή, με προϋπολογιζόμενο κόστος ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Κάτι που ισοδυναμεί σχεδόν με δύο Μεγάλους Περιπάτους. Το έργο εντάσσεται στις «πράσινες και μπλε υποδομές», δηλαδή στο πρόγραμμα που αφορά αναπλάσεις που είτε προστατεύουν το πράσινο είτε αναδεικνύουν υδάτινα στοιχεία… (Ορθώς κοάζουν τα βατράχια των Εξαρχείων «κάτω από την άσφαλτο υπάρχει θάλασσα»).

Οι προωθούμενες αλλαγές αφορούν το τμήμα της Τοσίτσα που σήμερα αποτελεί δρόμο διπλής κατεύθυνσης και μέλλεται να χαρακτηριστεί ήπιας κυκλοφορίας, γύρω οδούς και περιοχές (Ζωσιμάδων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, λόφος Στρέφη).

Η πολύπαθη περιοχή έχει πραγματικές ανάγκες, αλλά το προτεινόμενο έργο χαρακτηρίζεται από την ίδια αποσπασματική λογική, δηλαδή του «βγαίνει δεν βγαίνει». Προσδοκούμε λοιπόν αυτή τη φορά να προλάβει να συμβουλευτεί αυτούς που πρέπει. Κι αναμένουμε να δούμε πόσα εισιτήρια θα κόψει ο Μεγάλος Περίπατος, Νο2.