ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Επιτελικό κράτος…

 

Για να είμαστε ακριβείς με αυτά που λέμε: όταν οι δεξιοί μιλάνε για επιτελικό κράτος, δεν εννοούν αποτελεσματικό κράτος.

Εννοούν ένα κράτος που θα κάνει τον τροχονόμο ανάμεσα στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση για το πόσο μπορεί να γίνει και πόσο μπορεί να πετύχει. Αλλά όσοι θεώρησαν ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει αποτελεσματικότερο το κράτος, τώρα βλέπουν πολλές αποτυχίες να μαζεύονται.

Μόνο αυτές τις μέρες έχουμε:

Πρώτον, τις καταστροφές στην Καρδίτσα. Το κράτος απουσιάζει, οι ζημιές στην τοπική οικονομία και την αγροτική παραγωγή είναι τεράστιες και το μόνο που έχουν κάνει είναι να εγκρίνουν 600 ευρώ σε κάθε πληγέντα.

Αυτό τους εκθέτει όχι μόνο για την ανικανότητά τους αλλά και για τη ρητορική που είχαν ως αντιπολίτευση σε τέτοιες περιστάσεις.

Δεύτερον, την ιστορία με τις μάσκες και το άνοιγμα των σχολείων. Τα προβλήματα είναι τεράστια και η υπόθεση με τις υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν είναι απλώς το γελοίο κερασάκι στην τούρτα.

Τρίτον, τις ΜΕΘ. Αποδεικνύεται ότι από το λοκντάουν μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως. Και πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν θέσεις ΜΕΘ γι’ αυτούς που τις χρειάζονται.

Τέταρτον, τις εκκρεμείς συντάξεις. Θέμα με το οποίο σπεκουλάρησαν απίστευτα ως αντιπολίτευση. Και τώρα έχουν φτάσει στο σημείο να μην δίνουν επίσημα στοιχεία, για να μην εκτεθούν στην Ευρώπη.

Πέμπτον, στη στήριξη των επιχειρήσεων: τα μέτρα που είχαν ανακοινώσει, έμειναν πρακτικά ανεφάρμοστα. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα και οι απολύσεις έχουν εκτιναχθεί.

Και πηγαίνοντας πιο πίσω έχουμε το άνοιγμα στον τουρισμό, το αντιπροσφυγικό δίχτυ στο Αιγαίο, το σκάνδαλο της κατάρτισης, ακόμα και τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας, που δεν είναι ακριβώς κυβερνητικό ζήτημα, αλλά με κάποιον τρόπο είναι.

Πού τα έχουν καταφέρει; Μόνο στον έλεγχο των ΜΜΕ. Πουθενά αλλού δεν έχουν κάτι να παρουσιάσουν.

Ακόμα και στο Ελληνικό, που ήταν εντελώς δικό τους θέμα -και με το οποίο επίσης σπεκουλάρησαν ως αντιπολίτευση-, δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα.

Εντάξει λοιπόν. Έχουν χαντακωθεί στον τομέα της αποτελεσματικότητας. Σε τι είναι αποτελεσματικοί όμως;

Αν το κατανοήσουμε αυτό, βλέπουμε καθαρά για ποιον έχουν έρθει να δουλέψουν.

Μείωσαν τον ΕΝΦΙΑ για τεράστιες ακίνητες περιουσίες. Αυτό συμφέρει ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Όλα τα μέτρα που έχουν πάρει στα εργασιακά συμφέρουν επίσης τους μεγαλοεργοδότες.

Το ίδιο και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σκέρτσος, άνθρωπος του ΣΕΒ, είναι σήμερα πρώτο βιολί στο Μαξίμου.

Και το κάνουν γιατί όλοι αυτοί τους χρηματοδότησαν για να έρθουν στην εξουσία. Μην είμαστε αφελείς.

Οι σχολάρχες, οι οποίοι ευνοήθηκαν εξαιρετικά από αυτή την κυβέρνηση, το λένε ανοιχτά ότι τους έσκασαν λεφτά.

Και όταν βγαίνουν ένας-ένας οι βουλευτές της Ν.Δ., και στο τέλος ο ίδιος ο Μητσοτάκης, και ζητάνε συγγνώμη από τον Μαρινάκη, δεν το κάνουν για ιδεολογικούς λόγους. Το κάνουν γιατί στον Μαρινάκη χρωστάνε.

Μείωσαν τη φορολογία στα μερίσματα. Γιατί οι άνθρωποι του πλούτου από μερίσματα βγάζουν τα λεφτά τους. Δεν παίρνουν μισθό.

Πέρασαν φοροαπαλλαγές για τα τραπεζικά στελέχη. Και αυτό την ώρα που οι τράπεζες λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, παίρνουν ένα σωρό λεφτά τα οποία δεν δίνουν στην αγορά και επιβάλλουν όποια καταχρηστική χρέωση τους έρθει στο μυαλό.

Έδωσαν τα αναδρομικά με τέτοιον τρόπο ώστε να ωφεληθούν οι μεγαλοσυνταξιούχοι και να μείνουν εκτός αυτοί με τις χαμηλές συντάξεις.

Καταργούν την εισφορά αλληλεγγύης με τον ίδιο τρόπο: ωφελώντας τα μεγάλα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Και ετοιμάζουν τα μεγάλα πρότζεκτ που θα φέρουν μίζες με το τσουβάλι: την ιδωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τα εξοπλιστικά, τις αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις, την ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Θα τα δούμε στο άμεσο μέλλον.

Και θα προχωρήσουν έτσι, όσο τους παίρνει. Από τη δική τους οπτική, επιτελικότατοι είναι. Με πανδημίες και πλημμύρες θα ασχολούνται οι άνθρωποι;