ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ζωή Χαλιδιά/Οι αρκουδιάρηδες

 

Η Ρωσική Αρκούδα είναι το πιο διαδεδομένο σύμβολο της Ρωσία. Σχετίστηκε με τη Ρωσική Αυτοκρατορία, τη Ρωσική Δημοκρατία, τη Σοβιετική Ένωση και τη σημερινή Ρωσική Ομοσπονδία. Εξ ίσου χρησιμοποιήθηκε κι από τον Δυτικό κόσμο. Όχι όμως εντός κολακευτικού πλαισίου αλλά για να υπονοήσει ότι η Ρωσία είναι «μεγάλη, βάναυση κι αδέξια». Και κυρίως επικίνδυνη.

Η απειλή της Ρωσικής Αρκούδας στην χώρας μας έκανε δυναμικό come back στις τελευταίες προεκλογικές ημέρες του 2015. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να πατήσει με τα βρώμικα στιβάνια του τα άγια μάρμαρα του Μαξίμου. Τότε που η κυρία Βούλτεψη έσχιζε τα ιμάτιά της που θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα εξαφανιστούν τα κωλόχαρτα.

Δεν ήταν φυσικά πρώτη φορά που η Δεξιά πάθαινε αντικομουνιστική υστερία. Δεν λέγεται τυχαία ότι στην Ελλάδα πρώτα γεννήθηκε το παρακράτος και μετά το κράτος. Οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις της Δεξιάς, είχαν αναπτύξει λαμπρή δράση για να αναχαιτίσουν την εγχώρια «κόκκινη λαίλαπα».

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη βαδίζει πάνω στα πεπραγμένα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Τώρα όμως δεν είναι εποχές να λερώνουμε τα χέρια με αίματα. Οπότε θα φωνάξουμε τους αρκουδιάρηδες του Πέτσα. Η σύγχρονη και φινετσάτη «Κόκκινη Προβιά» σε δράση. Στελεχωμένη από γραβατωμένους, από κομψευόμενες, βραβιούχους της προέδρου Δημοκρατίας και λοιπούς βαστάζους.

Μπροστάρηδες, θα βαρούν το ντέφι του κινδύνου βγάζοντας στο σεργιάνι τις Ρωσικές αρκούδες. Ίσως έτσι καταφέρουμε να παρέμβουμε στα πολιτικά τεκταινόμενα. Θα επικαλεστούμε αποσταθεροποιητικές πουτινίστικες δραστηριότητες, θα εντείνουμε το πολιτικό κλίμα κι αν χρειαστεί θα υπάρξει μια εθνικά δικαιολογημένη ενέργεια, ικανή να κάνει να ψηφίσουν και τα δέντρα… Η τεχνολογία να ‘ναι καλά, αγάπη να υπάρχει, κι όλα λύνονται.

Ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά;

Και το 1990, όταν η αντιπολίτευση καλούσε επανειλημμένα σε διενέργεια κοινοβουλευτικού ελέγχου για την «Κόκκινη Προβιά», οι εκκλήσεις πέρασαν στα ψιλά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διότι «υπήρξε εθνικά δικαιολογημένη ενέργεια», όπως έσπευσε να δικαιολογήσει. Μπορεί και τώρα να υπάρξει δικαιολογημένη ενέργεια να ψηφίσουμε ηλεκτρονικά. Γιατί όχι;