Μια κάτοικος της Ρόδου ξεκίνησε απεργία πείνας έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ, όταν της ήρθε 3.821 ευρώ ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος. Καλό θα είναι να διαβάσει στη διάρκεια του αγώνα της το παρακάτω κείμενο. Ίσως βοηθήσει, γιατί σου κόβεται η όρεξη.
H κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι διεθνές πρόβλημα. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Δεν εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι με διαφορά πρώτη και ακριβότερη χώρα στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Και η άλλη μισή αλήθεια που δεν λέγεται, κρύβει το έγκλημα που περιγράφεται παρακάτω.,
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο μεγαλύτερος οικολόγος της Ευρώπης, ονόματι Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι το 2023 κλείνει όλες τις λιγνιτικές μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη της Πελοποννήσου.
Με βάση την πράσινη συμφωνία της ΕΕ, οι χώρες που χρησιμοποιούν λιγνίτη έβαλαν -και σωστά- χρονοδιαγράμματα απολιγνιτοποίησης. Στη Γερμανία, όπου υπάρχει ισχυρότατο οικολογικό κίνημα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με εκπροσώπους των περιοχών εξόρυξης άνθρακα- συνδικάτα, εταιρείες ενέργειας και ΜΚΟ- αποφασίστηκε ο τερματισμός της χρήσης λιγνίτη το 2038 (τελευταία το κατέβασαν στο 2030).
Στην Πολωνία, έβαλαν πλώρη το 2049 και βλέπουμε. Στην Τσεχία, η επιτροπή άνθρακα της χώρας συνέστησε το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων έως το 2038, ενώ η αντιπολίτευση πρότεινε το 2033. Γιατί να κλείσουν στην Ελλάδα όλα τα εργοστάσια, σε τρία χρόνια;
Ακόμη και η 5η ολοκαίνουργια μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στην Πτολεμαΐδα , με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια, θα λειτουργεί με λιγνίτη μέχρι το 2028, μόνο 5-6 χρόνια! Υπάρχει σοβαρός ιδιώτης επιχειρηματίας που θα πέταγε στη θάλασσα τόσα χρήματα, όσο το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη;
Αν ήταν να αντικατασταθεί η χρήση άνθρακα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ας πήγαινε και το παλιάμπελο, που λέει η παροιμιώδης έκφραση. Αλλά το φυσικό αέριο, που αντικαθιστά τον λιγνίτη, είναι επίσης ορυκτό καύσιμο. Είναι προφανές ότι είχε γίνει προεκλογικά συμφωνία με εταιρείες φυσικού αερίου, την οποία έσπευσε ο πρόεδρος της ΝΔ να τιμήσει, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019.
Αυτό το deal πληρώνουμε τόσο ακριβά σήμερα στους λογαριασμούς του ρεύματος. Στο κύριο θέμα της, η χθεσινή Εφημερίδα των Συντακτών, με βάση τον υπολογισμό του μηχανικού κ. Σταματάκη, διευθυντή επί σειρά ετών στις Προμήθειες των Ορυχείων και στο Κέντρο Δοκιμών-Ερευνών της ΔΕΗ, εκτιμά ότι η μέση χονδρική τιμή «που σήμερα είναι 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σε ώρες αιχμής φτάνει και στα 350 ευρώ, θα περιοριζόταν στα 150 ευρώ». Που σημαίνει ότι από πρωταθλήτρια ακρίβειας, η Ελλάδα θα πήγαινε στη μέση προς το τέλος της σχετικής κατάταξης.
Μόνο οι Ινσπέκτορ Κλουζώ της αριστεράς δεν φαίνεται να κατάλαβαν(:) ότι υπήρχε αυτή η προεκλογική συμφωνία. Προφανώς διέκριναν στον πρωθυπουργό μια ειλικρινή οικολογική παρόρμηση. Ούτε σκέφτηκαν τους αδύνατους: για την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, όπου περίπου το 50% του τοπικού ΑΕΠ παράγεται από συναφείς δραστηριότητες, το απότομο, απρογραμμάτιστο σταμάτημα των μονάδων, ισοδυναμεί με ξαφνικό κοινωνικό θάνατο.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για κοινωνικό πείραμα: στη χρεοκοπία χάσαμε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και είδαμε τι έγινε. Πόσοι θα επιβιώσουν, τι καταστροφή θα γίνει, ότι χάνεται το 50%; Σε μια ολόκληρη περιφέρεια που ήδη υποφέρει από υψηλότατα ποσά ανεργίας- φτώχειας και στην οποία διάφοροι νεοδημοκράτες παρατρεχάμενοι υπόσχονται προγράμματα πράσινης ανάπτυξης, απορρόφησης των κοινωνικών κραδασμών και αποζημιώσεων. Κάτι δηλαδή σαν και την «εποποιία» της ΝΔ στην Ηλεία, το 2007.
Η αντιπολίτευση είχε μια μοναδική ευκαιρία. Να ταχθεί ενάντια σε μια συμφωνία που ωφελούσε μόνο κάποιες εταιρείες και συγχρόνως να σταθεί στο πλευρό εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων.
Αλλά όλες οι λογικές προτάσεις όσων υποστηρίξαμε ότι έπρεπε να γίνει μια σταδιακή απολιγνιτοποίηση, στα βήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έπεσαν στο κενό. Το επιχείρημα ότι το κλείσιμο των εργοστασίων έπρεπε να γίνει ένα προς ένα, ώστε να μετρώνται κάθε φορά και να απορροφώνται οι κοινωνικοί κραδασμοί, επίσης δεν εισακούστηκe. Ούτε το άλλο επιχείρημα, ότι αντίθετα με την χρήση του λιγνίτη, που έχουμε άφθονο στην Ελλάδα, το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο και επομένως η χώρα καθίσταται ευάλωτη στη διεθνή διακύμανση των τιμών.
Το Tvxs διοργάνωσε εκδήλωση για το θέμα με ειδικούς και παράγοντες της περιοχής, όλοι τάχθηκαν εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος τόνισε τότε, και το επαναλαμβάνει συχνά, ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μεγάλο λάθος και πρέπει να αλλάξει. Στου κουφού «αριστερού» την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Στο τέλος, σε μια εσωτερική ευρω-συζήτηση, ένας τύπος μου καταλόγισε ότι υιοθετώ ακροδεξιές απόψεις!
Έτσι χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία μιας σοβαρής και με απήχηση στους φτωχούς ανθρώπους αντιπολίτευσης, χωρίς φωνασκίες. Με εύκολο πολιτικό στόχο, τη συστράτευση και συσπείρωση μιας ολόκληρης περιοχής. Είναι όταν φωνάζεις εκεί που δεν πρέπει και σιωπάς εκεί που χρειάζεται: ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο λάδι.
Τώρα που τα πράγματα έχουν σφίξει με τις τιμές της ενέργειας, η ΔΕΗ συνεχίζει να χρησιμοποιεί 3 από τις 8 διαθέσιμες μονάδες, ενώ πριν από έναν χρόνο είχε αποφασίσει το κλείσιμο όλων. Γιατί δεν ανοίγει και τις υπόλοιπες; Γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Σταματάκης στην ΕφΣυν, η ΔΕΗ πήρε πέρυσι «πράσινα δάνεια» που προβλέπουν συγκεκριμένες ποινές για την εταιρεία, «εάν διαπιστωθεί ότι αυξάνονται οι ρύποι λόγω λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων που εκπέμπουν περισσότερο CO2 από εκείνες του φυσικού αερίου».
Με βάση τα δάνεια αυτά, η ΔΕΗ καμάρωνε ότι έχει κέρδη και τα golden boys της εταιρείας πανηγύριζαν γιατί πήραν υψηλά bonus. Η κυρία στη Ρόδο, που δεν έχει να πληρώσει 3.821 ευρώ λογαριασμό, ξεκίνησε απεργία πείνας..