ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η απάντηση στον εκλογικό σχεδιασμό

Νίκος Μπίστης

Οι πρόωρες εκλογές όπως και παλιότερα η υποτίμηση του νομίσματος δεν προαναγγέλονται. Παρόλα αυτά είναι προφανές ότι με την σύμφωνη γνώμη  του συντηρείται το σχετικό σενάριο, με την μορφή εισηγήσεων συνεργατών του και σχετικής αρθρογραφίας . Διάφοροι δημοσιολόγοι- με πρώτους τους προερχόμενους από την Αριστερά σημερινούς συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη – του εισηγούνται να προχωρήσει, τώρα που οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές. Τώρα πριν η επερχόμενη κοινωνική και οικονομική κρίση αποσταθεροποιήσει την κοινωνική συμμαχία που τον έφερε στην εξουσία. Πριν τα ευμετάβλητο μεσαία στρώματα αρχίσουν να εγκαταλείπουν την ΝΔ μπροστά στο φάσμα της φτωχοποίησης τους. Επείγονται δε για εκλογές τώρα που από αδράνεια η κεκτημένη ταχύτητα σε πολιτικό επίπεδο  διατηρείται ακόμα σε ένα βαθμό το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ανιχνεύουν διστακτικά δυνατότητες κοινής δράσης. Η δικαιολογητική βάση της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία υπάρχει και την προσφέρει η δραματική και απρόβλεπτη αλλαγή  των συνθηκών . Η πανδημία, υγειονομική και οικονομική ανέτρεψε τα πάντα, με άλλη ατζέντα εξελέγη η κυβέρνηση και άλλο πρόγραμμα θα εφαρμόσει ακόμα και αν τα πράγματα εξελιχθούν με το πιο ευνοϊκό για την οικονομία σενάριο.

Το πρόβλημα, λοιπόν, για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν βρίσκεται στην απουσία δικαιολογητικής βάσης αλλά στις τεράστιες τεχνικές δυσκολίες διεξαγωγής των εκλογών όσο διαρκεί η πανδημία και είναι άγνωστο αν και πότε θα υπάρξει υποτροπή και δεύτερο κύμα. Πιθανή πολιτική επίπτωση της διεξαγωγής εκλογών σε συνθήκες αβεβαιότητας θα είναι να εκληφθεί από το εκλογικό σώμα ως ακραίος τακτικισμός και να υπάρξει μη αναμενόμενη αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση είναι στο τραπέζι και τα ΜΜΕ και ένας περίγυρος της ΝΔ  , ανοίγοντας και συντηρώντας συστηματικά την  συζήτηση εξοικειώνουν την κοινή γνώμη με το ενδεχόμενο.

Με αυτό το δεδομένο και χωρίς να χάνει χρόνο σε προβλέψεις και εικασίες, η αντιπολίτευση οφείλει να πάρει τα μέτρα της και να συντονίσει άμεσα τον βηματισμό της. Όλη η δημοκρατική αντιπολίτευση αλλά ρεαλιστικά μιλώντας η υπόθεση αυτή αφορά κυρίως  τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τα εμπόδια είναι πολλά και γνωστά. Για μεγάλο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξοβελίσει το ΚΙΝΑΛ από τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και το ΚΙΝΑΛ είχε ρίξει άφθονο τσιμέντο στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Η συμπεριφορά αυτή , όσο και αν έβρισκε γόνιμο έδαφος στην τότε πραγματικότητα, τελικά έβλαψε αμφότερους ενώ ωφέλησε την ΝΔ. Η νέα πραγματικότητα επιβάλλει αναθεώρηση αυτής της  πολιτικής και νέες προσεγγίσεις. Η διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας η οποία πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα θα θέσει τις βάσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και επείγουσα. Και αυτό ανεξαρτήτως της πιθανότητας πρόωρων εκλογών. Ανεξαρτήτως ακόμα και του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, το οποίο σε κάθε περίπτωση ωθεί σε συμμαχίες.

Πρέπει να είναι μόνιμη επιδίωξη, η μόνη αποτελεσματική απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό και την δεξιά. Πρέπει να καταστεί σαφές σε κάποιους κύκλους της Αριστεράς ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επανάλειψη του κύματος που σήκωσε τον ΣΥΡΙΖΑ την περιόδο 2012 2015. Και σε κάποιους κύκλους της κεντροαριστεράς ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλληθωρισμού  προς την δεξιά. Είναι επείγουσα η άρση κάθε πολιτικού και ψυχολογικού εμποδίου πρώτα για την κοινή δράση και μετά για την συμμαχία πάνω σε δεσμευτικό πρόγραμμα των προοδευτικών δυνάμεων. Την πρωτοβουλία οφείλει να την έχει η ισχυρότερη δύναμη. Με ειλικρίνεια και χωρίς ηγεμονισμούς. Η μικρότερη οφείλει να ανταποκριθεί . Επίσης με ειλικρίνεια και χωρίς μικρομεγαλισμούς. Απλά πράγματα. Τα απλά βέβαια  είναι και τα πιο δύσκολα.