ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η απαθής ομάδα του Μητσοτάκη

 

«Το χιούμορ είναι η ευγένεια των απελπισμένων» έγραφε ο Όσκαρ Ουάιλντ. Συνεπώς η αθλιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη εις βάρος του Νίκου Φίλη («Δεν φοράτε τη μάσκα. Ανησυχώ για σας. Είστε και ευπαθής. Με κάνετε να ανησυχώ»), αλλά και εις βάρος όλων των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός και η απαθής ομάδα των ομοίων του ουδεμία σχέση έχουν με την απελπισία, ιδίως εκείνη την οποία προκαλούν, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για αποτυχημένο έστω χιούμορ, αλλά για κάτι άλλο. Ας προσπεράσουμε το συμβάν προσποιούμενοι… ανέμελα ότι δεν καταλάβαμε πως ο Μητσοτάκης αντέδρασε έτσι όταν ο Νίκος Φίλης τον προκάλεσε να πει πώς ονομάζεται αυτός ο μυστηριώδης «βόρειος γείτονας», όπως επέμενε να αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία. Άλλωστε τα κακαρίσματα ενός πατριδέμπορα, προκειμένου να κρύψουν τα κο – κο – κο των Βρυξελών για την έλλειψη κυρώσεων στην Τουρκία, τα κο – κο – κο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ήδη μια αθλιότητα πρώτου μεγέθους, ικανή να κρύψει πολλές άλλες. Για τι επρόκειτο λοιπόν; Ας πάμε παρακάτω ακολουθώντας την επηρμένη κατρακύλα του πρωθυπουργού:

«Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι όπως η πτώση ενός μεγάλου έθνους» έχει γράψει ο Τσέσλαφ Μίλος (βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας 1980). Όταν λοιπόν έχεις μέσα σε ένα μήνα 3.000 νεκρούς, δηλαδή 100 την ημέρα, από δικές σου αβλεψίες και ολιγωρίες, δεν κάνεις χιούμορ στη Βουλή ούτε επιδίδεσαι σε ανέμελες ορθοπεταλιές. Δεν κάνεις πλάκα κογιονάροντας τα πιο ευάλωτα από τα θύματα της θανατοπολιτικής σου. Κοιτάζεις πού να κρυφτείς, αφού είναι φανερό πως ούτε θέλεις ούτε μπορείς να διορθώσεις την κατάσταση.

Φαίνεται όμως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η απαθής ομάδα των ομοίων του, για να μην μολυνθούν, ακόμα και τυχαία, από κανέναν ιό της ανθρωπιάς που μπορεί να ξεφύγει από το πελώριο εργαστήριο της κοινωνίας, έχουν κάνει προληπτικό εμβόλιο με τσιμέντο και το ενισχύουν τακτικά με ενδοφλέβιες από το ίδιο υλικό. Δεν εξηγείται διαφορετικά η άκαμπτη απανθρωπιά και το γλαρό βλέμμα α λα Κικίλια με το οποίο βλέπουν τις νεκροφόρες να περνούν. Κι αυτό να το ονομάζουν προϋπολογισμό του κράτους.

Με χάχανα και τερτίπια. Με μυρωδιά από λιβάνι. Με τα τάλαντα που αρπάχτηκαν από μια ακραία ευπαθή κοινωνία να πετιούνται ανέμελα στις τσέπες των ημετέρων, για να γίνουν δανεικά και αγύριστα της ολέθριας επιτελικής οικονομίας. Για να γίνουν η χρυσοτόκος όρνιθα, που ταΐζει τη χυδαιότητα του αδίστακτου ψεύδους, την παραποίηση και την απόκρυψη της αλήθειας, την εξάμβλωση του ίδιου του πολιτεύματος. Πάμε παρακάτω. Ακόμα πιο κάτω σ’ αυτή την τερατώδη απάθεια μπροστά στην οδύνη των ανθρώπων:

«Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση» έγραφε ο Αντρέ Μπρετόν. Πού βρίσκεται όμως ο άνθρωπος μέσα στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε ανέμελα από 158 χιουμορίστες βουλευτές της Ν.Δ.; Σίγουρα δεν βρίσκεται στον πανικό των νοικοκυριών που τόσο ανέμελα τους αρπάζουν τα σπίτια… αλλά με χιούμορ. Θέλω να πω, επιδιώκοντας μαζί να τους αρπάξουν και την ψήφο, βάζοντας δηλαδή μ’ ένα ιδιότυπο τρόπο να ψηφίσουν και πάλι οι νεκροί.

Πού βρίσκεται ο άνθρωπος, όταν κλέβουν την υγεία του κόσμου και τη χαρίζουν στους εμπόρους; Πού βρίσκεται ο άνθρωπος, όταν κλέβουν το μέλλον από την παιδεία και το δίνουν στους… διατυφλωτές και τους παρέμπορες του ιερού της γνώσεως; Ένα ιερό, βέβαια, που το φυλάνε μέσα κι έξω οι χωροφύλακες των μικροφώνων, των μικρών και των μεγάλων φόνων και οι κατάφρακτοι αυτού του οπλισμένου σκυροδέματος των συνειδήσεων. Πού βρίσκεται ο άνθρωπος που απουσιάζει από την οικονομία και τη Δημοκρατία;

Είναι φανερό. Βρίσκεται θαμμένος μέσα στο ανέμελο και απαθές χιούμορ του Μητσοτάκη και των ομοίων του που γελούν. Άλλωστε είναι γνωστό: γελάει όποιος θέλει και κλαίει όποιος μπορεί. Ας αποφασίσουμε με ποιον είμαστε.