ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η δεύτερη επιστολή Μητσοτάκη

 

Το σαββατοκύριακο, όλες οι παρέες, παντού, συζητούσαν για τον Λιγνάδη, τη Μενδώνη και τον Μητσοτάκη. Πόσες από τις έξι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες το είχαν πρώτο θέμα; Μόνο μία! Λες και τυπώθηκαν την Πέμπτη και δεν πρόλαβαν την ανεκδιήγητη συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη, που έγινε με εντολή Γεραπετρίτη. Ίσως είναι σατανική σύμπτωση, αλλιώς θα πρέπει να πάρει εύσημα ο αόρατος αρχισυντάκτης του Μαξίμου.

Ζούμε στην εποχή της δεύτερης επιστολής Μητσοτάκη. Της εποχής για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει από τον Νοέμβριο (25.11), όταν είπε στη Βουλή το γνωστό ανέκδοτο με τις τρεις επιστολές που βρίσκει ο πρωθυπουργός στο γραφείο του: «Η πρώτη γράφει: “φταίει ο προηγούμενος”. Η δεύτερη γράφει: “φταίνε οι υπουργοί σου” και η τρίτη γράφει: “ετοίμασε τις δικές σου’» του είχε πει και πρόσθεσε: «Είστε ακόμα στην πρώτη επιστολή, που για όλα φταίνε “οι προηγούμενοι”. Σύντομα θα πάτε στη δεύτερη, “φταίνε οι υπουργοί…”, αλλά δεν θα αργήσετε να φτάσατε και στην τρίτη».

Δύο μήνες μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε τους υπουργούς της Ν.Δ. ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα δυσκολευτεί να «αδειάσει» και τους υπουργούς του: «Θα τους αφήνει να εκτίθενται και την κρίσιμη στιγμή θα λέει “εγώ δεν το είχα πει’» (Βουλή, 20.1).

Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται πόσο λάθος έκανε όταν στον ανασχηματισμό δεν έδιωξε τη Λ. Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού. Έχει υπουργό η οποία είναι persona non grata στον χώρο του οποίου προΐσταται πολιτικά.

Το χειρότερο είναι ότι έχει μια υπουργό που τον εκβιάζει πολιτικά. Με τους αόριστους και γενικόλογους πληθυντικούς της («μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε»), με τη σιωπή για το ποιος τής γνώρισε τον Λιγνάδη και ποιος τής είπε να τον διορίσει, η Λ. Μενδώνη έβαλε στο κάδρο τον Κ. Μητσοτάκη – στην καλύτερη για εκείνη περίπτωση, επιτρέπει να τον βάζουν στο κάδρο…

Ο πρωθυπουργός παραμένει όμηρος των επιλογών του. Διάγει τον βίο του στο Μαξίμου φοβούμενος μείζονα θέματα ηθικής τάξης. Και εμπεδώνει την άποψη ότι μας κυβερνά μια ομάδα ανθρώπων όπου ο ένας κρατά τον άλλον μέσα από μια συνωμοσία σιωπής.

Στην πολιτική δεν χρειάζεται να είσαι εμπλεκόμενος προσωπικά. Και δεν έχει σημασία αν γνώριζε. Όπως πρέπει να του έχει πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπάρχει η αντικειμενική πολιτική ευθύνη.