ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η επόμενη μέρα

Ρία Καλφακάκου

Οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες. Στη σκιά του φόβου ενός πρωτόγνωρου εχθρού, που τις συνέπειές του τις βλέπουμε ολοφάνερες στις γειτονικές μας χώρες, και η μόνη αντίδραση που μπορούμε να έχουμε, είναι απραξία. Κλείσιμο στο σπίτι, απομόνωση, απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, ελπίζοντας να τελειώσει γρήγορα αυτή η παράλογη, απίστευτη περίοδος χωρίς σοβαρές απώλειες.
Η πιο σοβαρή απειλή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει η σοβαρή Μέρκελ. Καλπάζει η επιδημία στην Ιταλία, ομαδικές κηδείες χωρίς παρουσία συγγενών, τα νοσοκομεία δεν επαρκούν για την περίθαλψη των χιλιάδων ασθενών, εξαντλημένοι γιατροί ρισκάρουν τη ζωή τους παλεύοντας να σώσουν ζωές. Με δάκρυα στα μάτια ισπανοί γιατροί λένε πως αναγκάζονται να αφήσουν τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς να πεθάνουν για να σωθούν οι νεώτεροι, μιας και το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του.
Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως η μόνη λύση είναι η απομόνωση, για να αναχαιτιστεί η επιδημία και η καμπύλη εξάπλωσης της να αυξηθεί σε βάθος χρόνου, ώστε να επαρκούν νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό για την περίθαλψη των ασθενών.
Μπροστά σε αυτή την αδήριτη πραγματικότητα, όλοι αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τα σκληρά μέτρα, αδιανόητες μέχρι πρότινος απαγορεύσεις, τον εγκλεισμό στο σπίτι.
Ο πολιτικός κόσμος συναινεί στα μέτρα, οι τηλεοράσεις εξυμνούν το κατασυκοφαντημένο δημόσιο σύστημα υγείας, τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια το γυρίζουν στο «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», εξεγερμένες φωνές δεν υπάρχουν.
Ο φόβος που μας χωρίζει, είναι ο φόβος που μας ενώνει.
Υπόγειες βαθιές αλλαγές συντελούνται στην κοινωνία. Αξίες επαναξιολογούνται, οι προτεραιότητες αλλάζουν, συνειδήσεις αλλάζουν.
Εναπόκειται στην ωριμότητα της αριστεράς να επεξεργαστεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα βρει την κοινωνία, τον πολιτικό κόσμο, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο, έτοιμο να το αποδεχτεί.
Γιατί την πληττόμενη οικονομία, τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες που καταρρέουν, τη νέα αντίληψη για τον κόσμο που αναπτύσσεται στην καρδιά των ανθρώπων, την ανάγκη να σεβαστούμε την οικολογική ισορροπία, μόνο με κοινωνική συνοχή και δημοκρατία μπορεί να διαχειριστεί μια πολιτική ηγεσία που είναι δίπλα στο λαό και λειτουργεί προς όφελος όλων.