ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η ισορροπία του ΠΑΣΟΚ στην κόψη του ξυραφιού

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

 

Στις εκλογές του Μαΐου στην πιο δύσκολη πολιτικά θέση θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. Εγκλωβισμένο μέσα στις αντιφάσεις του προσπαθεί να ισορροπήσει, να επιβιώσει, να μην συνθλιβεί και να πάρει ένα ικανοποιητικό ποσοστό που θα είναι τουλάχιστον το 10% των ψήφων. Το ΠΑΣΟΚ στην ουσία είναι τριχοτομημένο. Μεταξύ αυτών που θέλουν συνεργασία με τη ΝΔ, αυτών που θέλουν μια προοδευτική διακυβέρνηση προφανώς με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτών που έχουν την αδιέξοδη θέση συνεργασία με κανέναν.

Ο μεγάλος σκόπελος που υπονομεύει την προοδευτική συνεργασία είναι το αντσυριζα μένος του Ανδρέα Λοβέρδου και βουλευτών και στελεχών που συμμερίζονται τις απόψεις του. Είναι ξεκάθαρο ότι δυναμιτίζει εξ αρχής την προοπτική της προοδευτικής συνεργασίας. Προφανώς αν προκύψει δυνατότητα προοδευτικής συνεργασίας θα είναι απολύτως οριακή. Και οποιαδήποτε διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου και των συν αυτώ θα υπονομεύσει αυτή την δυνατότητα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος για προφανείς να λόγους που είχαν να κάνουν με την υπόθεση Novartis συνέπλευσε με τη ΝΔ και βεβαίως δικαιώθηκε, καθώς την απαλλαγή των Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη ακολούθησε και η δική του απαλλαγή. Άρα κάποια πράγματα για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι δανεικά και χρωστούμενα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η δεξιά συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ είναι σε ευθεία επαφή με την ΝΔ. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ουσιαστικά είναι μια άτυπη συνιστώσα της ΝΔ. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι επί χρόνια ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ψήφισαν το 2019 την δεξιά τού  Μητσοτάκη, εάν επανέλθουν τον Μάΐο πίσω και ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που γίνουν δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα ψηφίσουν ΝΔ. Οι ίδιοι το λένε και το καμαρώνουν.

Η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Υπήρξε θύμα παρακολούθησης από το παρακράτος Μητσοτάκη, το οποίο είναι αλήθεια ότι το καταγγέλλει με σκληρές τοποθετήσεις σε όλους τους τόνους. Όμως συγχρόνως είναι όμηρος του Ανδρέα Λοβέρδου και της ομάδας του και δεν κάνει κάτι για να απαλλαγεί από αυτούς. Φοβούμενος ότι αν τους θέσει εκτός ΠΑΣΟΚ η δεξιά πτέρυγα θα ψηφίσει απευθείας τη ΝΔ. Πράγμα που ούτως ή άλλως θα συμβεί αν υπάρξουν δεύτερες εκλογές. Και προσπαθεί να εξισορροπεί την κατάσταση γενόμενος επιθετικός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και στον Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά εξωραΐζοντας μ’αυτή την πολιτική των ίσων αποστάσεων το καθεστώς Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ένα συνονθύλευμα παραγόντων και παραγοντίσκων που ο καθένας έχει την δική του στρατηγική και ατζέντα. Και είναι δύσκολο να βγάλεις άκρη με αυτό το κόμμα των προσωπικών στρατηγικών. Η προοδευτική συνεργασία με το αντιφατικό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είναι εύκολο να συμβεί. Απαραίτητος όρος για να υπάρξει προοδευτική συνεργασία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ να είναι δυνατός με πολύ υψηλό ποσοστό ψήφων στις εκλογές του Μαΐου. Τότε από θέση ισχύος θα μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την προοδευτική κυβέρνηση. Αλλιώς ο λαβύρινθος του ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει προοδευτική λύση. Μόνον ένας δυνατός ΣΥΡΙΖΑ θα εμποδίσει την ανιστόρητη στρατηγική προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με την δεξιά και τον Μητσοτάκη. Μόνον ένας δυνατός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιβάλει την προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει μια ανάσα ελπίδας και προοπτικής, που τόσο την έχει ανάγκη ο τόπος. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που έχουν το μέλλον μπροστά τους και δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στις σκληρές, ταξικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς του Μητσοτάκη.