ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η λευκή υπεροχή ως πολιτική άποψη

Βάσει των στοιχείων του Stanford Data Project, από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους 246 άνθρωποι στις ΗΠΑ. Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την οπλοκατοχή και τη θανατική ποινή έχει αναζωπυρωθεί. Ο Τραμπ περιορίστηκε στο να πει «όχι όπλα στα χέρια των ψυχικά ασθενών».

Ποιες είναι οι ρίζες της ανόδου της λευκής εθνικιστικής τρομοκρατίας στη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό οπλοκατοχής στον κόσμο, όπου η ψυχιατρική περίθαλψη είναι ελλιπής και το βασικό μέτρο για τα εγκλήματα μίσους είναι η επιβολή θανατικής ποινής για τους φυσικούς αυτουργούς;

Η ιστορία είναι γνωστή και επαναλήφθηκε προ ημερών στο Ελ Πάσο του Τέξας και στο Ντέιτον του Οχάιο. Ενα πολυβόλο βρίσκεται ανεμπόδιστα στα χέρια ενός ανθρώπου που υπογράφει ένα μανιφέστο μίσους και εν συνεχεία σπέρνει τον θάνατο.

«Ο άνθρωπος που διαπράττει την τρομοκρατική πράξη είναι μέρος μιας διαδικασίας και αυτό που έχει σημασία είναι τι θέση κατέχει εκείνη τη δεδομένη στιγμή στο ευρύτερο δίκτυο» όπως έχει σημειώσει εύστοχα ο ανθρωπολόγος Σκοτ Ατράν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τρομοκράτης είναι λευκός και Αμερικανός. Ζει σε μια χώρα όπου η ψυχική υγεία έχει τοποθετηθεί πολύ χαμηλά στην πολιτική ατζέντα και ο ίδιος ο πρόεδρος έχει δηλώσει δημοσίως πως αισθάνεται καλύτερα όταν οπλοφορεί. Μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθεί με ευκολία στο διαδίκτυο μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τρέφουν τα εγκλήματα μίσους. Οπως μπορεί να πραγματοποιήσει αγορές πολυβόλων on line.

Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, ο άνθρωπος που εξελίσσεται σε τρομοκράτη, αισθάνεται πως ζει σε έναν κόσμο ταπείνωσης, μιας ταπείνωσης ορατής στο βλέμμα του Αλλου. Η θεμελιώδης απόλαυσή του είναι να δει την καταστροφή του «εχθρού» που τον ταπεινώνει ή τον υποβαθμίζει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υιοθετώντας τη λεκτική υπερβολή και τη ρητορική της Ακρας Δεξιάς, άσκησε σαγήνη σε όσους ένιωσαν πως υποβαθμίστηκαν εξαιτίας της πολυπολιτισμικότητας, της παγκοσμιοποίησης και της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, όπως είχε σημειώσει εύστοχα λίγο μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ο κοινωνιολόγος Bart Bonikowkski. Αυτό δεν συνέβη σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική, όπου η κατανόηση της κουλτούρας των όπλων προϋποθέτει την κατανόηση του φυλετικού ζητήματος.

Οπως σημειώνουν οι ιστορικοί, η κουλτούρα των πολυβόλων έχει τις ρίζες της στην ίδρυση του αμερικανικού έθνους, το οποίο οικοδομήθηκε στην εξόντωση των αυτόχθονων Ινδιάνων. Αυτό σημαίνει πως ο μέσος Αμερικανός αντιλαμβάνεται την οπλοκατοχή ως μέρος της ιστορίας και της ταυτότητας του. Υπολογίζεται πως περίπου 390 εκατ. Αμερικανοί έχουν στην κατοχή τους κάποιο πυροβόλο όπλο.

Μετά την κανονικοποίηση της οπλοκατοχής, κανονικοποιήθηκε και η βία σε μια κοινωνία με εμμονή με την ασφάλεια, όπου αντιστοιχούν 1,2 όπλα ανά άτομο.

Η λευκή υπεροχή (White Supremacy) έγινε λοιπόν πολιτική άποψη σε μια κοινωνία όπλων. Μέσα από τον Ντόναλντ Τραμπ κανονικοποιήθηκε και η ρητορική της Ακρας Δεξιάς. Ετσι η βίαιη Ακροδεξιά και η μιμητική τρομοκρατία ενθαρρύνθηκαν στο «έθνος των λευκών» όπου οι εισβολείς είναι συνώνυμο των μεταναστών και vice versa.

Ο Ντόναλντ Τραμπ γοήτευσε με αυτή τη ρητορική τους λευκούς γέννημα και θρέμμα των ΗΠΑ, στην πλειονότητα τους άντρες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και ασθενούς οικονομικής τάξης που αισθάνθηκαν πως αποστερήθηκαν όσα τους ανήκαν. Εγινε εκπρόσωπος του θυμού, μιας οργής ενός σημαντικού πληθυσμού των Αμερικανών, φορέας ενός κύκλου ενορμητικής απόλαυσης θεσμοθετημένου μίσους και ελεύθερης οπλοφορίας.

Οι εχθροί ταυτοποιήθηκαν: ισπανόφωνοι και μουσουλμάνοι, όσοι δηλαδή είχαν γίνει αντικείμενο πολιτικής θετικών διακρίσεων των Δημοκρατικών. Επειτα η εντολή ήταν ρητή. Σκοτώστε όσους σκοτώνουν. Η εισήγηση της επιβολής της θανατικής ποινής για τους φυσικούς αυτουργούς των μαζικών σφαγών από τη μία και η υπόκλιση στα λόμπι των όπλων από την άλλη. Απάντησε στον θάνατο με θάνατο. Το «στίγμα» -φυλετικό, θρησκευτικό ή κοινωνικό- είναι το «οξυγόνο» κάθε πολυαίμακτης πράξης μίσους.

Ο Ντόναλντ Τράμπ -ένα «πλανητικό σύμπτωμα» όπως τον χαρακτηρίζουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας- συνεχίζει να σπαταλά εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας -της ισλαμικής- αλλά ελάχιστα χρήματα για την αντιμετώπιση του λευκού εξτρεμισμού.

Συγκεκριμένα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση των ναζί και των ακροδεξιών έβαλαν λουκέτο, ενώ οι ομάδες που είχαν επωμιστεί την ανάλυση της εγχώριας τρομοκρατίας διαλύθηκαν. Με άλλα λόγια δεν έχουν προβλεφθεί μέτρα για την εγχώρια εθνικιστική απειλή, ούτε για την ψυχιατρική φροντίδα των νέων που ριζοσπαστικοποιούνται μαζικά πλέον στο διαδίκτυο.

Ποιο είναι λοιπόν το ψυχικό στάτους της υπερδύναμης των πανίσχυρων λόμπι όπλων, όπου ο λευκός εξτρεμισμός είναι πλέον ένα υπαρκτό πρόβλημα που επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια;

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ο πόλεμος μοιάζει να έχει κηρυχτεί ανάμεσα σε φυλές, θρησκείες και κουλτούρες με φόντο ένα μεταλλαγμένο νεοφιλελεύθερο εθνικιστικό πλαίσιο. Ο προσωπικός μύθος του Τραμπ με το χυδαίο υβρεολόγιο στηρίχτηκε στις λέξεις «κερδίζω και συναγωνίζομαι».

Πρόσφατα, μετά τις δυο τελευταίες επιθέσεις μίσους, δεν δίστασε να υποστηρίξει πως οι «απόψεις των λόμπι όπλων, National Rifle Association (NRA), θα πρέπει να γίνουν σεβαστές. Η NRA είναι άλλωστε σημαντικός χορηγός πολλών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και ασκεί πολιτικές πιέσεις για τη μη υιοθέτηση νομοθεσίας που θα καταργεί το δικαίωμα στην οπλοφορία. Το ίδιο το αμερικανικό Σύνταγμα (η δεύτερη τροπολογία) επιτρέπει το δικαίωμα της οπλοκατοχής για λόγους αυτοάμυνας.

Βάσει των στοιχείων του Stanford Data Project, από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους 246 άνθρωποι κατά τη διάρκεια ένοπλων επιθέσεων στις ΗΠΑ. Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την οπλοκατοχή και τη θανατική ποινή έχει αναζωπυρωθεί. Δεν συζητιέται ωστόσο επαρκώς το ζήτημα της ψυχικής υγείας. Ο Τραμπ περιορίστηκε στο να πει «όχι όπλα στα χέρια των ψυχικά ασθενών» .

Βάσει της φροϊδολακανικής θεωρίας «για τον τρομοκράτη ο τρομοκράτης είναι ο άλλος». Στόχος του είναι, μέσα από την τρομοκρατική πράξη, να γεννήσει τον τρόμο σε μια κατηγορία ανθρώπων και κυρίως να εγκαταστήσει τον τρόμο της επανάληψης.

Ο Ντόναλντ Τράμπ ήταν ο πρώτος πρόεδρος που χρησιμοποίησε ανοιχτά τη ρητορική του λευκού εξτρεμισμού καταγγέλλοντας τον πολιτικό κόσμο και την καθεστηκυία τάξη. Διακήρυξε, δηλαδή, το τέλος της μισητής κατάστασης πραγμάτων κανονικοποιώντας το μίσος μέσα στην αμερικανική κοινωνία και κάνοντάς το μέρος του αμερικανικού ονείρου, ενός ονείρου που πλέον νοσεί βαριά.