ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η ντροπή των απευθείας αναθέσεων

Η χθεσινή έρευνα της Ναυτεμπορικής ήταν αποκαλυπτική. Και ήταν τρομακτική η αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να εξυπηρετήσει τους φίλους της και να εξοφλήσει γραμμάτια στα οικονομικά συμφέροντα που την στηρίζουν. Είναι τρομακτική η αποκάλυψη πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χρησιμοποιήσει την πανδημία για να σπάσει κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων. Είναι τρομακτικό το γεγονός πως αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει το 65% των δημοσίων συμβάσεων σε ημέτερους που συνήθως εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς και πολέμιοι του κρατισμού.

Και όμως, εδώ και 18 μήνες το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιράζει επιλεκτικά και δίχως διαγωνισμούς πολύτιμο δημόσιο χρήμα. Είναι τρομακτικό το γεγονός πως τους τελευταίους 18 μήνες η κυβέρνηση έχει μοιράσει με απευθείας αναθέσεις έργων το ποσό των 1,88 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, προκύπτει πως από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021 το ποσοστό των συμβάσεων με απευθείας ανάθεση έφτασε το 65% του συνόλου των συμβάσεων του Δημοσίου με ιδιώτες. Ένα τεράστιο πάρτι δημοσίου χρήματος με πρόσχημα την πανδημία. Ένα πάρτι που στήθηκε πάνω στον φόβο, την ανησυχία και τον θάνατο, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτές τις έκτακτες συνθήκες εκμεταλλεύονται εδώ και ενάμιση χρόνο τα στελέχη του επιτελικού κράτους για να κάνουν νομότυπα τις δουλειές τους.

Και στο πάρτι αυτό των δισεκατομμυρίων μπορεί να πρωτοστάτησε η κυρία Νικολάου της Αντεγκληματικής Πολιτικής αλλά πήρε μέρος το σύνολο σχεδόν του επιτελικού κράτους το οποίο με τόση έμφαση διαφημίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόνο που γι’ αυτό το κράτος θα έπρεπε να ντρέπονται, καθώς έκαναν την υγειονομική κρίση ευκαιρία για πλουτισμό των δικών τους παιδιών.