ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η πατέντα του κυνισμού και της ανοησίας

Τώρα λοιπόν, που αυτός ο σκληρός πολιτικός εγκληματίας στριμώχνεται από την καθημερινή αποκάλυψη του ολοκαυτώματος που αντιμετωπίζει ο ινδικός λαός, οι ηγέτες των 27 της Ε.Ε. σκέφτηκαν να συζητήσουν την ενίσχυση της εταιρικής, εμπορικής σχέσης τους με την Ινδία, πιθανά ως αντίβαρο στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα, τις οποίες θέλουν να αποθερμάνουν ενδεχομένως και να παγώσουν, βλέποντας στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη μιαν απειλή. Εξού και ξεθάφτηκε το εργαλείο των κυρώσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα -που ορθά της επιβλήθηκαν-, κυρώσεις που όμως ήταν αδιανόητες στην περίπτωση της Ινδίας και του νομοθετικού και αιματηρού κατασταλτικού πογκρόμ κατά των μουσουλμάνων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Μόντι.

Φυσικά, το επιχείρημα της ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ινδία από την έξαρση της πανδημίας επιβάλλει να δοθούν στη μεγάλη αυτή χώρα περισσότερες ευκαιρίες εξαγωγών. Άλλωστε πολλά από τα υλικά που θωρακίζουν τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη -μάσκες, αναπνευστήρες, αλλά και εμβόλια- έρχονται από εκεί. Άρα, η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης με την Ινδία έχει κυρίως ανθρωπιστική διάσταση, θα πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για τους οποίους ήταν αδιανόητο μέχρι προχθές ακόμη και να ψελλίσουν την ιδέα της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων, πριν τους «ξεβρακώσει» -μετά συγχωρήσεως- η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Γιατί αυτό τα αλλάζει όλα. Και για την Ευρώπη, και για την Αμερική, και για την Ινδία και για όλο τον κόσμο των φτωχότερων και αναπτυσσόμενων χωρών που έχουν αποκλειστεί από την κούρσα της προμήθειας επαρκών εμβολίων και η στοιχειώδης εμβολιαστική προστασία των πληθυσμών τους είναι υπόθεση του 2022 και μετά.

Αν η Ε.Ε. δεν είναι εγκλωβισμένη στον κυνισμό και στην πολιτική αβελτηρία της, κι αφού θέλησε να υποδυθεί τη Μητέρα Τερέζα της ανθρωπότητας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και στο πεδίο των εμβολιασμών, όφειλε να έχει πρωτοστατήσει εξ αρχής στην απελευθέρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19, των οποίων χρηματοδότησε την έρευνα κι ήταν η πρώτη που τα παρήγγειλε σε θηριώδεις ποσότητες, υποτίθεται για να καλύψει ανάγκες και τρίτων χωρών, πέραν της Ε.Ε. Κι αν έχει τα κότσια τώρα, πρέπει όχι απλώς να συναινέσει, αλλά να επισπεύσει την αμερικανική πρωτοβουλία -ουσιαστικά πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- για απελευθέρωση της πατέντας και διάθεση του δικαιώματος παραγωγής σε όλες τις χώρες με σχετική τεχνογνωσία και παραγωγική ικανότητα, αλλά πρωτίστως στην Ινδία, η οποία εδώ και δεκαετίες είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο. Είναι το εργοστάσιο της παγκόσμιας ανοσίας έναντι των ιών, καλύπτοντας πάνω από το 60% των αναγκών σε όλες τις χώρες, είναι επίσης η χώρα με το πιο μακρύ ιστορικό δικαστικών αντιμαχιών με τις πολυεθνικές του φαρμάκου, που υπερασπίζονται λυσσαλέα και με δισεκατομμύρια δολάρια τις πατέντες τους εναντίον των γενοσήμων που παράγει η Ινδία, κι είναι η χώρα που απειλείται με εκατομμύρια θανάτους από κορωνοϊό.

Αν η ηγεσία της Ε.Ε. είχε στοιχειώδη ευαισθησία και πολιτική ευφυΐα, αντί εμπορικής «φιλανθρωπίας» για τη στήριξη της Ινδίας και οποιασδήποτε άλλης χώρας αντιμετωπίζει πανδημικό ολοκαύτωμα, θα τους πρόσφερε την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων.