ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η πισίνα της Ακροδεξιάς

 

Το ροζ σκάνδαλο έχει μπόλικα πικάντικα συστατικά. Εξωσυζυγικές περιπέτειες, περιπτύξεις της συζύγου με έναν φροντιστή πισίνας (pool boy) που είχε τα μισά της χρόνια, με τον σύζυγο να παρακολουθεί είτε διά ζώσης ή μέσω καμερών, άλλοτε τον σύζυγο πάνω στο κατάστρωμα πολυτελούς γιοτ να απολαμβάνει τη συντροφιά άλλων κυριών, εκβιασμούς με φωτογραφίες και βίντεο, υψηλές διασυνδέσεις των πρωταγωνιστών. Κουτσομπολιά και λεπτομέρειες που δίνουν τίτλους στις λαϊκιστικές φυλλάδες.

Όμως, το σκάνδαλο με πρωταγωνιστές το ζεύγος Φάλγουελ (Fallwell) είναι κατεξοχήν πολιτικό. Αφορά την καρδιά και το μυαλό της αμερικανικής ευαγγελικής Δεξιάς, τον πουριτανισμό, την υποκρισία και την πολιτική χειραγώγηση. Το σκάνδαλο γκρέμισε τον Τζέρι Φάλγουελ τον νεότερο από την προεδρία του Πανεπιστημίου της Ελευθερίας, του υπερσυντηρητικού εκπαιδευτικού ιδρύματος που ίδρυσε ο πατέρας του, το οποίο θεωρείται προμαχώνας της χριστιανικής Δεξιάς.

Ο τηλε-ιεροκήρυκας Βαπτιστής πάστορας Τζέρι Φάλγουελ ο πρεσβύτερος ξεκίνησε από τη Βιρτζίνια πουλώντας θρησκεία, πατριωτισμό και ρατσισμό και δημιούργησε στον αμερικανικό Νότο μια πολιτική και οικονομική αυτοκρατορία η οποία εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της χώρας. Ο πατέρας Φάλγουελ είχε «επιφυλάξεις» για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, θεωρούσε ότι, αντί για… μισές δουλειές, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (η «ρομφαία του Κυρίου») θα έπρεπε να ισοπεδώσει ολόκληρο τον κομμουνιστικό Βορρά.

Ίδρυσε το κίνημα Ηθική Πλειοψηφία (Moral Majority), που έστρεψε μαζικά την ευαγγελική ψήφο στον Ρόναλντ Ρέιγκαν στις προεδρικές εκλογές του 1980 περιγράφοντας τον Τζίμι Κάρτερ ως προδότη και… αντίχριστο. Ο Φάλγουελ πρωτοστάτησε επίσης στις επιθέσεις εναντίον του… ανήθικου Μπιλ Κλίντον και έφυγε από αυτόν τον κόσμο το 2007 έχοντας προλάβει να αποδώσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους «ομοφυλόφιλους, τις φεμινίστριες, τους υπέρμαχους των αμβλώσεων που προκάλεσαν την οργή του Κυρίου».

Ο πρωτότοκος γιος του, που φέρει το ίδιο όνομα, κληρονόμησε το τιμόνι του «μη κερδοσκοπικού» πανεπιστημίου και ο αδελφός του Τζόναθαν κληρονόμησε την εκκλησία (megachurch). Το Πανεπιστήμιο της Ελευθερίας διαθέτει 17 σχολές, φιλοξενεί 15.000 φοιτητές στους κοιτώνες του και 90.000 σπουδαστές εξ αποστάσεως. Ο κώδικας δεοντολογίας απαγορεύει το προγαμιαίο σεξ μεταξύ φοιτητών -ακόμα και τις κατ’ ιδίαν περιπτύξεις μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου-, την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού.

Από αυτό το ίδρυμα αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο πρωτότοκος Φάλγουελ μια ημέρα πριν αρχίσει το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που έδωσε τυπικά το προεδρικό χρίσμα στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζέρι Φάλγουελ ο Νεότερος ήταν από τους πρώτους δεξιούς ηγέτες που είχαν ταχθεί στο πλευρό του Τραμπ από τον Ιανουάριο του 2016, όταν πολλοί τον θεωρούσαν απλώς… γραφικό. «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές όλων των εποχών» είχε πει ο Φάλγουελ ποντάροντας εγκαίρως στον Τραμπ. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Μάικλ Κοέν, προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, είχε «βοηθήσει» τότε τον Φάλγουελ να «ανακτήσει» κάποιες φωτογραφίες.

Μετά τη νίκη του Τραμπ ο Φάλγουελ δήλωσε ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του πρότεινε να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας στην πρώτη κυβέρνησή του, αλλά εκείνος αρνήθηκε για προσωπικούς λόγους. Κατόπιν υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος του ανέθεσε να ηγηθεί μιας επιτροπής που θα επεξεργαζόταν αλλαγές στην Εκπαίδευση. Η επιτροπή αυτή ουδέποτε συστάθηκε, όμως ο Φάλγουελ στήριξε τον Τραμπ σε όλες τις ακραίες θέσεις του, από το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό μέχρι την υπεράσπιση της ρατσιστικής Ακροδεξιάς, τα σενάρια συνωμοσίας για τον κορωνοϊό και βέβαια την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Μετά το κάζο του Φάλγουελ οι ευαγγελιστές οπαδοί του Τραμπ ίσως βρήκαν παρηγοριά στο μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την ταράτσα του ιστορικού ξενοδοχείου «Κινγκ Ντέιβιντ» της Ιερουσαλήμ με φόντο τα φωταγωγημένα τείχη της παλιάς πόλης.  Όσο για τον Φάλγουελ, που παραδέχτηκε μόνο την εξωσυζυγική περιπέτεια της γυναίκας του, θα παρηγορηθεί με την αποζημίωση των 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων που τσεπώνει από το πανεπιστήμιο για την κοινή συναινέσει και βάσει συμβολαίου αποχώρησή του από το ίδρυμα.