ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Πρώτο Θέμα

Η Πισπιρίγκου δεν είναι μάγισσα για την πυρά

Το κλίμα λιντσαρίσματος που διαμορφώνεται μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του ενός ή και των τριών παιδιών της είναι αποκρουστικό. 

Το πλήθος των  αγανακτισμένων πολιτών που μαζεύτηκαν έξω από το πατρικό της σπίτι, χτυπούν τις πόρτες του σπιτιού ζητώντας από όσους βρίσκονται μέσα να βγουν έξω και να απολογηθούν για τους θανάτους των τριών παιδιών, παραπέμπει σε εικόνες από τον Μεσαίωνα, έξω από τα σπίτια της μάγισσας. Τι φταίνε οι συγγενείς;

Αν η Πισπιρίγκου είναι πράγματι ένοχη για τον φόνο των τριών παιδιών της, είναι επειδή προφανώς υποφέρει από βαρύτατη ψυχική ασθένεια. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι η ψυχική ασθένεια συνδέεται με εγκληματικές τάσεις και όσοι υποφέρουν είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τους υπόλοιπους. 

Ετσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και από τα ΜΜΕ, που έχουν συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του κλίματος. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοια υπόθεση σκάει κάθε πενήντα χρόνια και έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός θρίλερ, που δεν θα μπορούσε να γράψει ο καλύτερος σεναριογράφος, κρατά σε αγωνία την κοινή γνώμη και προσελκύει αναγνώστες και τηλεθεατές.

Αλλά επιτέλους είναι μια στιγμή που τα ΜΜΕ πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να παίξουν έναν παιδαγωγικό ρόλο, όχι να συναγωνίζονται στις υπερβολές.

Δεν χρειάζεται η κοινωνία να καταφύγει στην αυτοδικία ή να επανέλθει η θανατική ποινή. Σήμερα ξέρουμε ότι δεν υπήρχαν κακές μάγισσες. Υπάρχουν άρρωστοι ψυχικά άνθρωποι και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν.