ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η Amazon και ο Περικλής Κοροβέσης

Καμιά φορά στην παρέα, όταν συμβαίνουν απρόσμενα ή αξιοσημείωτα γεγονότα, αναρωτιόμαστε πως θα τα σχολίαζε ο φίλος Περικλής Κοροβέσης, που μας άφησε σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο.  Τι θα έλεγε παραδείγματος χάριν, με τον αιχμηρό του τρόπο και το ιδιαίτερο χιούμορ του, για τη νίκη της εργοδοσίας στην αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα; Όπου οι εργαζόμενοι, με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφισαν προχθές κατά της δημιουργίας συνδικάτου; 

Ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon, με περιουσία 179 δισ. δολαρίων, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο Νο 1 της κατάταξης του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 24 δισ. δολάρια, εν μέσω πανδημίας, ακριβώς λόγω της αύξησης των διαδικτυακών αγορών. Με το πρόσφατο διαζύγιο, η ..φτωχή πρώην σύζυγος πήρε διατροφή περίπου 60 δις $, χώρια η ακίνητη περιουσία του ζεύγους και έγινε από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο.

Στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα, μια φτωχή περιοχή κόντα στα παλιά ορυχεία, στη μεγάλη αποθήκη της Amazon, περίπου 5.800 εργαζόμενοι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα φτιάξουν συνδικάτο. Η ψηφοφορία έγινε επιστολικά. Υπέρ της πρότασης της Αmazon και των ατομικών συμβάσεων τάχθηκαν 1798 εργαζόμενοι , ενώ οι υποστηρικτές της δημιουργίας συνδικάτου πήραν 738 ψήφους.

Οι δύο πλευρές έδωσαν μια μεγάλη μάχη στα ΜΜΕ, που πήρε εθνικές διαστάσεις. Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου έκανε μεγάλη εκστρατεία, αλλά την  επικοινωνιακή μάχη την κέρδισε το Εθνικό Συνδικάτο των Διανομέων. Ακόμη και το κίνημα Black Lives Matter τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του συνδικάτου στην αποθήκη, όπου το 80% των εργαζόμενων είναι Αφροαμερικανοί. Αλλά στην ψηφοφορία κέρδισε ο Μπέζος. 

Θα μιλούσε ο Περικλής για « Ραδιενεργό αντάρτικο καπιταλιστών», όπως είναι ο τίτλος ενός από τα εμπνευσμένα άρθρα του, ορισμένα από τα οποία συνέλεξε σε ένα βιβλίο, η ΕφΣυν που κυκλοφορεί; ‘H μήπως θα μιλούσε για την «Αριστερά σε Κώμα», πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επαληθεύεται καθώς, όσο αριστεροί είναι, οι Δημοκρατικοί και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, όπως φυσικά και ο Σάντερς, τάχθηκαν πάντως υπέρ του συνδικάτου; Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πρόσφατα και δημόσια κριτική στην Amazon, με αφορμή τη συστηματική νομότυπη φοροδιαφυγή της, τονίζοντας ακριβώς ότι ο Μπέζος δεν πληρώνει φράγκο σε φόρους, τους οποίους πληρώνουν κανονικά πυροσβέστες και εκπαιδευτικοί. 

Υπάρχουν φυσικά πολλά πράγματα που εξηγούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η αποθήκη άνοιξε μόλις ένα χρόνο, στα πλαίσια της μεγάλης επέκτασης της εταιρείας που προσέλαβε στη διάρκεια της πανδημίας 400.000 εργαζόμενους, φτάνοντας στο 1 εκατ. Βασικά οι εργαζόμενοι μαζεύουν τα προϊόντα και πακετάρουν τις παραγγελίες. Η Amazon πληρώνει μισθό 15$ (12, 60 ευρώ) την ώρα, πάνω από το διπλάσιο του κατώτατου μισθού στη φτωχή Αλαμπάμα, όπου είναι 7,25 δολάρια. 

Η εταιρεία προσφέρει επίσης ικανοποιητικά πακέτα ασφάλισης και υγείας, ιδιαίτερα κρίσιμα την εποχή της πανδημίας. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι γυναίκες, που θεωρείται ότι θέλησαν να προστατεύουν τις οικογένειες τους, δεδομένου ότι η εταιρεία,  που απασχολεί κοντά στα 6 χιλιάδες άτομα,  απειλούσε εμμέσως ότι θα αποχωρήσει από την περιοχή, αν έχανε την ψηφοφορία. Έκανε επίσης μια πολύ έντονη εκστρατεία μέσα στην επιχείρηση, με υποχρεωτικές συγκεντρώσεις και αφίσες στους χώρους εργασίας καθώς και μηνύματα κατά των συνδικάτων. 

Ο Στηβ Μπέζος είχε σωστά εκτιμήσει ότι η απώλεια της ψηφοφορίας θα σήμαινε σημαντικές ανατροπές υπέρ του δικαιώματος του συνδικαλισμού σε όλες τις αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες, όπου μόνο το 7% των εργαζόμενων είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα. Για αυτό και Δημοκρατικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το όλο γεγονός ξανάθεσε σε εθνικό επίπεδο την ανάγκη συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Θα συνιστούσε επίσης σοβαρή απειλή στις πρακτικές εκφοβισμού και παραβίασης της ιδιωτικότητας των εργαζόμενων που ιδιαίτερα η Αmazon αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες ακολουθούν. Άλλωστε η κίνηση για το τοπικό συνδικάτο ξεκίνησε από ορισμένους εργαζόμενους που δυσανασχέτησαν με την συνεχή, ανά δευτερόλεπτο, παρακολούθηση των κινήσεων τους μέσα στην αποθήκη, μέσω της τεχνολογίας, και της άρνησης των υπευθύνων να ακούσουν τα παράπονα τους. 

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, που εξηγεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το «προεκλογικό» σλόγκαν της εταιρείας ήταν « Κάντο (μόνος) χωρίς συνδρομή», εννοείται στο συνδικάτο. Απευθυνόταν στον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, στο γνώριμο νεοφιλελεύθερο μοτίβο που θέλει τον καθένα να αποφασίζει δήθεν για την τύχη και το μέλλον του. Νοοτροπία που αποθεώνεται στη διαμοιραστική οικονομία (gig economy) ψηφιακή οικονομία των ντελιβεράδων, των οδηγών της uber και των συναφών νέων δραστηριοτήτων. Είναι μια καλά καλλιεργημένη αυταπάτη. Αυτό που ο Περικλής αποκαλούσε «Οι τεχνικές της εξουσίας».  

ΥΓ Προχθές ξαφνικά, έφυγε ένας ακόμη αγωνιστής της Δημοκρατίας και εξαίρετος άνθρωπος, ο Δημοσθένης Δώδος. Βασανισμένος και αυτός, όπως ο Περικλής Κοροβέσης,  στη διάρκεια της χούντας για τη συμμετοχή του στην αντίσταση. Και μένουμε όλο και πιο φτωχοί, με τον Φουρθιώτη, τους Αδώνιδες και τον κυρ Μιχάλη, να κυνηγάει φοιτητές, αγνοώντας το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά μέσα στον Αστυνομία. Και με τον ιό να μας εμποδίζει πάντα, να ξεπροβοδίσουμε τους νεκρούς μας, όπως έγινε και πέρυσι με τον Περικλή.