ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Θα εκλεγεί ξανά ο Τόλιας;

 

Του Κ. Σκούρα- Μύρινα 30-6- 2020

Κυριακή 5 Απριλίου 1959
Η ηρεμία στο Διαφάνι ήταν η εξαίρεση σε αυτές τις εκλογές

Αυτοδιοικητικές εκλογές σήμερα σε όλη τη χώρα. Μπορεί στο…. φανταστικό Διαφάνι τα πράγματα να είναι ήρεμα στην υπόλοιπη χώρα όμως υπάρχει μεγάλη ένταση. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει βία και τρομοκρατία. Οι Άγριες Μέλισσες βέβαια δεν επηρεάζονται από τα πολιτικά πάθη. Οι φόνοι, οι αιμομιξίες, οι απιστίες και γενικά τα ανθρώπινα πάθη τους απομακρύνουν από το γενικό κλίμα.

Σας δηλώνω ότι βλέπω τις μέλισσες και δεν ειρωνεύομαι. Γνωρίζω ότι είναι μυθοπλασία και όχι ιστορία. Δεν έχω την απαίτηση να είναι πιστή αναπαράσταση των γεγονότων.

Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά αυτές τις εκλογές που έβαλαν τον Τόλια σε μεγάλα διλήμματα.

Βρισκόμαστε μόλις 10 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Οι Εαμίτες κυνηγιούνται ακόμα, πολλοί βρίσκονται στην εξορία, το ΚΚΕ βρίσκεται εκτός νόμου, ο χαφιεδισμός και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων κρατούν τον κόσμο φοβισμένο. Ένα αίσθημα απογοήτευσης, θυμού και αδικίας τον κυριεύει. Οι δοσίλογοι, οι προδότες, και οι παρακρατικοί παραμένουν ατιμώρητοι από την επίσημη δικαιοσύνη (γι αυτό ο Κυπραίος φοβάται την εκδίκηση από τους αντιστασιακούς και όχι την επίσημη δικαστική εξουσία).

Η Αριστερά ( Η ΕΔΑ τότε), ένα χρόνο πριν στις 11 Μαΐου 1958, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 24,42% έναντι 41,16 της ΕΡΕ και 20,67 του Κόμματος Φιλελευθέρων ( Γεώργιος Παπανδρέου- Σοφοκλής Βενιζέλος). Αυτή η επιτυχία θορύβησε πολύ τους …΄΄Εθνικόφρονες΄΄ της εποχής. Το αποτέλεσμα της περασμένης χρονιάς δεν πρέπει να επαναληφθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 5ης Απριλίου το 1959. Η χωροφυλακή τρομοκρατεί ( o Προύσαλης είναι η εξαίρεση- σχεδόν… κομμουνιστής για την ψύχωση που υπήρχε εκείνη την εποχή). Το παρακράτος κινητοποιείται για να »σώσει»  άλλη μια φορά την πατρίδα.

Οι Εκλογές του 1958 είναι επίσης ένα παράδειγμα όπου η παροιμία  »όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει αυτός μέσα»  βρίσκει την απόλυτη αλήθεια της. Η ΕΡΕ που πίστευε ότι θα είναι πρώτη και το κόμμα Φιλελευθέρων ότι θα είναι δεύτερο, έφτιαξαν ένα εκλογικό νόμο που να ευνοεί τους δύο πρώτους και να εξαφανίζει (σχεδόν) τους υπόλοιπους. Δεύτερη όμως ήρθε η ΕΔΑ και τρίτοι οι Φιλελεύθεροι του Παπανδρέου. Η κατανομή των εδρών ήταν : ΕΡΕ 171, ΕΔΑ 79, και φιλελεύθεροι 36!

Αυτά διακυβεύονται στις εκλογές του 1959 και δημιουργούν ένταση και αγωνία. Οι ερωτικές παρασπονδίες του Τόλια με την Ουρανίτσα έχουν τη σημασία τους, αλλά είναι λίγο εκτός κλίματος. Η Βιομηχανική Ζώνη του Δούκα είναι ένα θέμα αλλά, γεγονός είναι ότι η ζώνη αυτή έγινε στη Λάρισα πολύ αργότερα το 1977, και οι πρώτες βιομηχανίες εγκαταστάθηκαν το 1981. Δεν αποκλείεται όμως οι συζητήσεις να ξεκίνησαν από τότε, και η σεναριογράφος να έχει δίκιο, διότι στην χώρα μας συζητάμε καμιά τριανταριά χρόνια πριν κάνουμε ένα έργο. Όπως έγινε για το αεροδρόμιο της Αθήνας και όπως γίνεται τώρα για την παράκαμψη του Θάνους εδώ στη Λήμνο.

Την ώρα που γράφω το σημείωμα αυτό δεν ξέρω αν βγήκε ο Τόλιας. Στη Λάρισα πάντως σε αυτές τις εκλογές βγήκε ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Χατζηγιάννης, και στη Μύρινα ο Αναστάσιος Παπάς που διαδέχθηκε τον Νικόλαο Καραβία.
Αυτό κάνει η λογοτεχνία. Μας φέρνει σε άλλα μέρη, σε άλλες εποχές, μας περιγράφει πράξεις και συναισθήματα άλλων. Και μεις προσπαθούμε να τα ταυτίσουμε με γνωστούς μας τόπους, με δικές μας εμπειρίες και με δικές μας ιστορίες. Προσπαθούμε να βάλουμε τους ήρωες των έργων στη δική μας ζωή σαν να τους γνωρίζουμε καιρό. Και μερικές φορές γίνονται η παρέα μας.