ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

ΙδρυΜΑΤοποίηση

Νίκος Φωτόπουλος

Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν που δεν κατήργησε τα ΜΑΤ. Κι αυτό έπρεπε να γίνει εξ αρχής, αλλά οι τότε υπουργοί της κυβέρνησης έπεσαν στη λούμπα ρωτώντας τους αστυνομικούς που συμβουλεύονταν, συνήθως προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ που έβλεπαν το «μέλλον» τους στον ΣΥΡΙΖΑ… Η αλήθεια είναι πως στην ΕΛ.ΑΣ. ποτέ δεν υπήρξαν αριστεροί – κι αν υπήρξαν και υπάρχουν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Οποιος αμφιβάλλει, ας ρίξει μια ματιά στη σύνθεση των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Εν πάση περιπτώσει, οι αρμόδιοι υπουργοί πείστηκαν τότε ότι «αστυνομία χωρίς ΜΑΤ δεν γίνεται».

Στην πραγματικότητα, ούτε η χούντα δεν είχε ΜΑΤ! Η ιδέα της δημιουργίας τους ανήκει στον πρωθυπουργό επί δικτατορίας Σπύρου Μαρκεζίνη, ενώ η εντολή για την υλοποίηση και τη δημιουργία της πρώτης ομάδας δόθηκε το 1976 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η δύναμή τους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των μεταπολιτευτικών χρόνων, για να καταλήξει τελικά τριπλάσια επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη. Στα απομνημονεύματά του ο Μαρκεζίνης διατείνεται ότι, αν είχε προλάβει να φτιάξει τα ΜΑΤ, τότε τα επεισόδια του Νοεμβρίου του 1973, τα οποία οδήγησαν στην πτώση της χούντας, θα είχαν ενδεχομένως αποφευχθεί.

Το πρόβλημα με τα ΜΑΤ δεν είναι βέβαια οι στρατιωτικού τύπου στολές, με κράνη, ασπίδες, κλομπ, χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, αλλά η υπέρμετρη χρήση βίας που εν πολλοίς οφείλεται στην «ιδρυματοποίηση» του προσωπικού. Ανθρωποι που βρίσκονται συνέχεια απέναντι στο πλήθος και αυτόματα μπαίνουν στη λογική «εμείς κι αυτοί». Ανθρωποι που συνήθως συναναστρέφονται μεταξύ τους και νιώθουν αδικημένοι, ακόμη κι απέναντι σε συναδέλφους τους αστυνομικούς που υπηρετούν σε πιο προνομιακές υπηρεσίες. Κάποιοι βέβαια το επιλέγουν, λόγω του πενιχρού επιδόματος που παίρνουν.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες; Πολλές, οι περισσότερες ίσως, έχουν αντίστοιχες μονάδες καταστολής, αλλά δεν έχουν τη δική μας πολιτική προϊστορία… Σε ορισμένες άλλες, ωστόσο, όλοι οι αστυνομικοί περνούν σχετική εκπαίδευση και συγκροτούν ομάδες καταστολής όταν απαιτηθούν μέτρα τάξης. Ετσι αποφεύγουν την «ιδρυματοποίηση».

Ελπίζω, μια επόμενη προοδευτική κυβέρνηση να καταργήσει τα ΜΑΤ με τη μορφή που έχουν σήμερα. Τα όσα είδαμε τις προηγούμενες μέρες στα νησιά, παλαιότερα στις Σκουριές της Χαλκιδικής και κυρίως η νοοτροπία «εμείς κι εσείς» πρέπει να εκλείψουν. Ο λαός δεν είναι ο εχθρός.