ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Κάθε ψήφος είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας

Μια εσωκομματική διαδικασία είναι κατά κανόνα μια εσωστρεφής πράξη αλλαγής. Αλλαγής πολιτικής, δομών, προσώπων. Κατά πόσο αυτές είναι αποτελεσματικές κρίνεται κατόπιν η εξωστρέφεια του κόμματος. Νέες πολιτικές προτάσεις που υπηρετούν ένα συγκεκριμένο όραμα, δομές που αναδεικνύουν την ταυτότητα του κόμματος και αποτελούν την έμπρακτή απόδειξη των πολιτικών που θα εφαρμόσει, πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις λογικές, συγκινούν και ελκύουν τον κόσμο.

Η ψήφος όμως στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτήν την χρονική περίοδο υπερβαίνει τα παραπάνω. Σε μια χώρα που κατρακυλά στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου θυμίζοντας επικίνδυνα απολυταρχικές χώρες, κάθε ευκαιρία που δίνεται για διαμαρτυρία πρέπει να την αρπάζουμε. Η φιλειρηνική συναυλία αποδείχθηκε γροθιά στο κατεστημένο. Ένα κατεστημένο που αποσυντίθεται. Στην εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ βγήκαν τα μαχαίρια, ενδεικτικό κάθε κόμματος που χάνει την εξουσία να γίνεται ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη βασίζεται στην εξυπηρέτηση συμφερόντων μιας κάστας, παρά στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών. Εκλέχτηκε με τον μανδύα ενός φιλελεύθερου πολιτικού που δεν φοβάται τις τομές και η μόνη τομή που κάνει είναι στην μοιρασιά του κυβερνητικού προϋπολογισμού. Ανασχηματισμός δεν γίνεται για να μην γίνουν αναταράξεις, η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρά για να μην διαταραχθεί η ισορροπία με την ακροδεξιά πτέρυγα, τo ενεργειακό trust απολαμβάνει την ακινησία και ο Πρωθυπουργός κάνει τριήμερο μέρα πάρα μέρα.

Το ταξίδι στην Αμερική έρχεται σε μια περίοδο που ο Μητσοτάκης προγραμματίζει το μέλλον του. Μια παχιά παραγγελία για F35 μήπως αποτελεί το εισιτήριο για τον επόμενο προορισμό; Η προτεραιότητα θα ήταν η Τουρκία να μην αποκτήσει τον οπλισμό που ζητάει και όχι να εμπλακούμε σε έναν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών, την στιγμή που η κοινωνία ασφυκτιά από το πληθωριστικό κόστος. Προτεραιότητα αποτελούν τα νοικοκυριά και όχι οι εφοπλιστές για τους οποίους θέσαμε veto για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Βιαστήκαμε να εμπλακούμε στην σύρραξη, αλλά όχι να έχει πρόβλημα και η ολιγαρχική κάστα…

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα. Τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό όπως εύστοχα θέτει η καμπάνια.  Δεν είναι ένα κάλεσμα μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως για τους φίλους του κόμματος, για τους ανθρώπους της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, αλλά και για αυτούς που ενδεχόμενα δεν ξέρουν ακόμα αν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, αλλά αντιλαμβάνονται σε τι κίνδυνο βρίσκεται η χώρα. Μεγαλύτερη σημασία έχει να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι που δεν είναι οργανωμένοι και να ψηφίσουν για πρόεδρο. Δεν είναι ότι υπάρχει αμφισβήτηση για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι μια πράξη διαμαρτυρίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται οι δυο υποψήφιοι πρωθυπουργοί. Κάθε ψήφος προσφέρει δύναμη στον Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητήσει ευθέως αυτό το καθεστώς. Είναι ψήφος πολιτικής αλλαγής.
Καλή μας ψήφο.