ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Κάν’ το όπως ο Κουρτς

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, εκ μέρους της κυβέρνησης Ν.Δ., συστήθηκε έπειτα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., την οποία υπερψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρόταση αφορά την ασύδοτη και αδιαφανή χρηματοδότηση ΜΜΕ με τις λίστες Πέτσα, την πληρωμή δημοσιευμάτων στο εξωτερικό για την προώθηση της εικόνας της κυβέρνησης μέσω της δημόσιας επιχείρησης Enterprise Greece, αλλά και πακτωλό απευθείας αναθέσεων σε εταιρεία του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής Opinion Poll.

Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των υποθέσεων που ερευνώνται, αποκαλύπτονται οι ευθείες αναλογίες που παρουσιάζουν με την περίπτωση του κ. Κουρτς, τέως καγκελάριου της Αυστρίας, φίλου και προνομιακού συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του και την πολιτική επειδή οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν έρευνες για σκάνδαλο 1 εκατ. ευρώ που είχε δώσει για εγκωμιαστικά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ και «βολικές» δημοσκοπήσεις.

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, μέχρι σήμερα, ούτε ερευνήθηκαν ούτε δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις –20πλάσιες σε χρήμα– λίστες Πέτσα με τις ενημερωτικές καμπάνιες για την πανδημία, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια κατανομής χρημάτων, αποκλεισμό αντιπολιτευτικών μέσων, υπερχρηματοδότηση φιλοκυβερνητικών μέσων με ελάχιστη αναγνωσιμότητα και χρηματοδότηση σε sites «φαντάσματα». Με σαφέστατες ενδείξεις ότι το μέγαρο Μαξίμου διά του κ. Πέτσα έδινε όσα ήθελε, σε όποιον ήθελε.

Γι’ αυτό και η Ν.Δ. εξ αρχής έκρυψε από την εξεταστική τόσο τον κ. Πέτσα όσο και τον πρωθυπουργικό ανιψιό κ. Δημητριάδη που υπέγραψε για τα κονδύλια, αφαιρώντας τους «ετσιθελικά» από τη λίστα μαρτύρων. Δεν μπόρεσε, όμως, να αποφύγει την κατάθεση του κ. Γκάλγκου, εκπροσώπου της εταιρείας «Initiative», μεσάζοντα στη διανομή του χρήματος. Ο κ. Γκάλγκος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι στο γραφείο του κ. Πέτσα αποφασιζόταν ποια ΜΜΕ θα πληρωθούν και πόσο, πράγμα που προκύπτει και από σχετικό έγγραφο που αποκαλύφθηκε.

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, εξάλλου, η Ν.Δ. είχε αρνηθεί το καλοκαίρι αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βάσει της νομοθεσίας, ώστε να έρθουν στη Βουλή για να ελεγχθούν τα στοιχεία «περίεργης» δημοσκόπησης της Opinion Poll υπέρ της Ν.Δ., τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης της κ. Διαμαντής έπαιρνε μέσω άλλης εταιρείας του 270.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ) που εποπτεύεται από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, για έργο call center αμφιβόλου σκοπιμότητος. Παρ’ όλο που η Ν.Δ. φρόντισε να κρύψει από τη λίστα μαρτύρων τόσο τον κ. Διαμαντή όσο και τον υπογράφοντα τη σύμβαση διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΔΥΤΕ, η κατάθεση του προέδρου του υπήρξε αποκαλυπτική. Ηταν ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης που επέλεξε τη συγκεκριμένη εταιρεία, με τρόπο μάλιστα εξωθεσμικό, ενώ οι διαδικασίες ανάθεσης από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. είναι πέρα και έξω από κάθε νόμο και κανονισμό περί δημοσίων συμβάσεων.

Αποκαλύφθηκε, επιπλέον, ότι η Opinion Poll λειτούργησε στο ίδιο μοτίβο, καθώς η ίδια εταιρεία του κ. Διαμαντή έχει πάρει σχεδόν 60.000 ευρώ από τον κ. Πατούλη ως δήμαρχο και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εξασφαλίζοντας έτσι δημοσκόπηση που τον δείχνει πρώτο στην Περιφέρεια Αττικής δύο χρόνια μετά τις περιφερειακές εκλογές, χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες, ενώ καταγγελίες για χειραγώγηση με τον ίδιο τρόπο προέκυψε ότι έχουν γίνει στο παρελθόν και από δήμους της χώρας.

Σε συνδυασμό με τις καταθέσεις εκπροσώπων της ελεγκτικής δημοσκοπήσεων, του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), καθώς και του ΕΣΡ, από τις οποίες προκύπτει ότι η Opinion Poll είχε σοβαρές παρατυπίες στη δημοσιοποίηση της «περίεργης» δημοσκόπησης, η οποία δεν ελέγχθηκε ποτέ σε επίμαχα στοιχεία της παρά την αναγκαιότητα να προστατέψει το κύρος της.

Τέλος, όπως επίσης αποδείχτηκε στην εξεταστική, η διορισμένη διοίκηση της Enterprise Greece σύναψε σύμβαση 1 εκατ. ευρώ με την εταιρεία «Edelman» για καμπάνια προβολής της εικόνας της κυβέρνησης, με τον μανδύα της προώθησης εξαγωγών και προσέλκυσης επενδυτών. Εδώ, η αναλογία με την περίπτωση Κουρτς είναι ξεκάθαρη.

Από όλα τα παραπάνω, δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι εν μέσω φονικής πανδημίας και σοβαρής οικονομικής κρίσης, φόβου και αβεβαιότητας των πολιτών για το μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης, κυνικά και αδίστακτα, πράγματι κατασπαταλά δημόσιο χρήμα σε πρόθυμα ΜΜΕ, μεσάζοντες και δημοσκοπικές εταιρείες, προκειμένου να χειραγωγεί συστηματικά την κοινή γνώμη, ευτελίζοντας όποιον δημοκρατικό θεσμό θεωρεί εμπόδιο στα σχέδιά του. Λίγη υπομονή για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, το οποίο προμηνύεται ότι θα είναι καταπέλτης για την πιο αδίστακτη και ανίκανη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

 Βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης