ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΥΜΠΕΡΗ
Μετά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, δηλ μετά το 1830 τα “οξύτατα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στρέφουν τους λογοτέχνες στο ένδοξο παρελθόν, στο πομπώδες ύφος και στην προχειρολογία”
Δύο αιώνες μετά :
το ύφος δε μας λείπει, η παρελθοντολαγνεία, με την χρήση και κατάχρηση συμβόλων και ηρώων πανταχού παρούσα με γλώσσα αρχαΐζουσα του λιμανιού ,εκλαμβάνεται ως πατριωτισμός, και οι μπατριώτες αυτού του είδους καμαρώνουν κλείνοντας τα μάτια από άγνοια ή το μάτι από γνώση ….
…η κρίση παρούσα και η προχειρότητα βίωμα :
Πλατείες,κάμερες ,λήψεις και καταλήψεις,νησιά- αιγιαλοί -ποτάμια -βαλτότοποι- βουνά -υπέδαφος ,τρολς και ντρονς ….
Γι αυτό κι εγώ
επιμένω ποιητικά , φυσιολατρικά, ρομαντικά αλλά πάντα με περιπαικτική διάθεση
Ξεύρεις τη γη όπου ανθεί
Φαιδρά πορτοκαλέα
Και κοκκινίζει η σταφυλή
Και θάλλει η ελαία;
Ω! δεν την αγνοεί κανείς
Είναι η γη η Ελληνίς.”
Α.Βλαχος
Να συμπληρώσω τον ποιητή γιατί έχει και συνέχεια….
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Επανέρχομαι. Διαβάζοντας το βιβλίο “Ο Σεφέρης περί των κατά την χώραν Κύπρον σκαιών” στάθηκα στις πηγές και τις επεξηγήσεις.
Η σχέση του ποιητή με την Κύπρο είναι δισυπόστατη, διαχωρισμένη, ποιητική και πολιτική…και κάπου εκεί γίνεται αναφορά στην αγγλοφιλία, στο αντικυπριακό σύνδρομο των συναδέλφων του διπλωματών …και ξαναεμφανίζεται ο Άγγελος Βλάχος (1956-1958)!
Όχι δεν είναι ο ίδιος, υπεραιωνόβιος διπλωμάτης, είναι ο εγγονός του προξενος στην Κύπρο την περίοδο αυτή που απαγχονίζονται οι :Ανδρέας Ζάκου, Μιχαήλ, Πατάτσος, Παλληκαρίδης κ.α. ο επίσημος πρόξενος της Ελλάδας παραμένει εχθρικός αποκαλώντας στα βιβλία του “τρομοκράτες” τους αγωνιστές.
Ο Σεφέρης στο ημερολόγιο του γράφει “έκανα ο,τι μπορούσα για να μην πάει…έχω υποψίες για διπλό παιχνίδι…”
“Κοιμουμαι μα η καρδιά μου ξαγρυπνά …” θρηνεί ” της κακότυχης Ελένης τα βάσανα”, τις φαρμακωμένες γάτες τ’ Αη Νικόλα, “τις ψυχές δοσμένες στις μυλόπετρες”….
Ο Σεφέρης γράφει ποιήματα, ημερολόγιο, αλληλογραφεί και καταδικάζει σε κάθε στίχο του με πόνο όλους όσους φωνάζοντας τον πατριωτισμό τους έβγαζαν την χώρα “στις αγορές και στα παζάρια “
Γι αυτό κι επιμένω πως κάποιοι καταναλώνουν τόσο πατριωτισμό που τρώνε τη χώρα…
Τα στοιχεία από:
1Κείμενα Νεοελληνικής λογοτεχνίας
2.Γ.Γεωργης Ο Σεφέρης περί των κατά την χώραν κυπρον σκαιων
3.Ο Σεφέρης για νέους αναγνώστες
4.Ποιηματα Γ.Σεφερης