ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Και ανεύθυνοι και κακόψυχοι

Νίκος Μπίστης

Την Δευτέρα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έδωσαν εξετάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό έκανε μια υποδειγματική δήλωση. Στο πλευρό της Πολιτείας με προτάσεις, στο πλευρό των πολιτών ενθαρρύνοντας τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η Φώφη Γεννηματά.

Αργά το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού είδε και απόειδε με την Ιερά Σύνοδο και αφού προηγήθηκε ένα πινγκ πονγκ με τον Αρχιεπίσκοπο για το ποιός θα πάρει τον μουτζούρη πήρε – με καθυστέρηση που όλοι ελπίζουμε να μην έχει συνέπειες- την σωστή απόφαση για τις εκκλησίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να ενεργήσει με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση. Χωρίς αντιθρησκευτικό πάθος, με σεβασμό στους πιστούς αλλά και με μεγάλο σεβασμό στην ζωή όλων μας και την δημόσια υγεία. Πίεζε την κυβέρνηση προς την ορθή κατεύθυνση χωρίς αντιπολιτευτική ιδιοτέλεια, ξέροντας πόσο κρίσιμες μπορεί να αποβούν οι μέρες και ώρες αδράνειας και άγονων διαπραγματεύσεων με την Ιερά Σύνοδο.

Εν τω μεταξύ τα φιλοκυβερνητικά κανάλια και sites λειτουργούσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Φιλοξενώντας την κυρία Γιαμαρέλου (εκεί στον Ιατρικό Σύλλογο όλα καλά;) φοβισμένους επιστήμονες που μασούσαν τα λόγια τους και μητροπολίτες που εξηγούσαν ότι το μόνο εμβόλιο είναι η θεία κοινωνία, ωθούσαν τους πιστούς στις εκκλησίες και τον ιό. Την ώρα που έκλεινε το Βατικανό και η Μέκκα, το Γαλατικό χωριό των Βαλκανίων έκανε επίδειξη επικίνδυνης ανοησίας τα δε περισσότερα ΜΜΕ έδιναν ρεσιτάλ ανευθυνότητας και δουλικότητας. Μετρούσαν τις κυβερνητικές διαθέσεις και ανάλογα ενημέρωναν. Η δημοσιογραφική δεοντολογία, η ευθύνη απέναντι στους πολίτες πήγαν περίπατο. Αντί να στηρίξουν τους νουνεχείς μέσα στην κυβέρνηση έδιναν βήμα σε κάθε γραφικό /ή βουλευτή η υπουργό που είχε στον νου του την ψήφο ψεκασμένων και θρησκόληπτων. Και με απεριόριστο θράσος, χωρίς ντροπή , από χτες το βράδυ οι ίδιοι δημοσιογράφοι αποθεώνουν τον πρωθυπουργό «για την γενναία στάση του, μετά την άτολμη απόφαση της Ιεράς Συνόδου».

Την ίδια ώρα, αυτοί οι κήρυκες της εθνικής ενότητας a la carte κάνουν ότι μπορούν για να εξαφανίσουν η να υποβαθμίσουν τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης. Τους ξίνισε ότι την πρωτοβουλία της συνάντησης με τον πρωθυπουργό είχε ο Τσίπρας και το αποσιώπησαν. Προσπάθησαν όσο τους έπαιρνε να μειώσουν την σημασία των προτάσεων και την διαθεσιμότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γέμισαν το διαδίκτυο με μπράβο και συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό αλλά παραμένουν «δυσκοίλιοι» για μισό καλό λόγο για τον Τσίπρα. Όλη αυτή η μικροψυχία θα καταρρεύσει μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε. Γιατί η απαίτηση των στιγμών δεν είναι μόνο να είμαστε ενωμένοι απέναντι στον κίνδυνο. Είναι να είμαστε έγκαιρα αποτελεσματικοί και προμηθείς. Άρα σωστά ενημερωμένοι.