ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Κατάργηση το ταχύτερο του γεωγραφικού περιορισμού

Στρατής Πάλλης

Η αγωνιστική (  με ή χωρίς εισαγωγικά ) ρητορική γιά το προσφυγικό είναι φυσικό να συνεχίζεται όσο η κυβέρνηση εμμένει στην καταστροφική γιά τους ανθρώπους και τα νησιά πολιτική της . Τα επιχειρήματα γιά την αντίκρουσή της είναι πολλά και διάφορα . Τα περισσότερα είναι εύλογα , ισχυρά , καλύπτουν τόσο την ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος , όσο και αυτήν των επιπτώσεων στη ζωή των νησιών . Αντιπαρέρχομαι τα ανόητα περί εθνικών κινδύνων , εθνικής ,θρησκευτικής αλλοίωσης κλπ και τα ρατσιστικά που φορτώνουν στους πρόσφυγες όλη την ευθύνη . Στα σοβαρά επιχειρήματα έρχονται οι εξελίξεις να προσθέσουν επιπλέον ένα , που ίσως αποδειχθεί το σημαντικότερο . Αυτό της κατάργησης του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Αν . Αιγαίου .

Γνωρίζουμε ότι το » Δουβλίνο » υποχρεώνει τις χώρες πρώτης εισόδου ,  να εξετάζουν αυτές οι ίδιες τις αιτήσεις ασύλου – διεθνούς προστασίας . Απαγορεύει τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρώπης . Ετσι , οι επιθυμούντες άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ , εγκλωβίζονται στην Ελλάδα , την Ιταλία και την Ισπανία . Παράλληλα , μετά την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας το 2016 , επιβλήθηκε ο γεωγραφικός περιορισμός στα νησιά του Αν. Αιγαίου . Σημειώνω ότι ο γ.π. δεν προβλέπεται από καμία συνθήκη , δεν εφαρμόζεται στον Εβρο ούτε σε καμία περιοχή άλλης χώρας της ΕΕ .Δεν αναφέρεται καν , απλώς υπονοείται στην Κοινή Δήλωση . Πρόκειται στην ουσία γιά συμφωνία κυρίων ( και κυρίας ) μεταξύ της ΕΕ και της προηγούμενης κυβέρνησης ,  θεμιτή ίσως γιά τις συνθήκες του 2016 , εντελώς όμως ξεπερασμένη γιά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται το 2020 .

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα ,  η Γερμανική προεδρία του β” εξαμήνου  2020 θα προωθήσει την τροποποίηση του » Δουβλίνου » . Θα προτείνει την αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ των νεοεισερχομένων αιτούντων ασύλου , αμέσως μετά την ταυτοποίησή τους στις χώρες πρώτης υποδοχής . Θα μεταφέρονται άμεσα στην καθορισμένη χώρα της ΕΕ και το αίτημά τους θα εξετάζεται και θα κρίνεται εκεί . Οι όποιες επιστροφές , όπως ονομάζονται κομψά οι απελάσεις , θα γίνονται από αυτήν τη χώρα με ευθύνη της ΕΕ .Τούτο για την Ελλάδα σημαίνει  ότι ο χρόνος παραμονής  στην χώρα μας σχεδόν μηδενίζεται γιά την συντριπτική πλειοψηφία των νεοεισερχομένων . Παύει να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά .

Η κυβέρνηση , αντί να αναγνώσει τα νέα δεδομένα και να δώσει όλη της την προσοχή στη διαμόρφωση μιάς δραστήριας πολιτικής εξόδου από το ξενοφοβικό  τέλμα που τείνει να διαμορφωθεί στην Ευρώπη , παραμένει τυφλή μπροστά στις αλλαγές ,  εγκλωβισμένη στις  εμμονές της και σ” έναν απίστευτο ναρκισσισμό . Ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει σημαία την τροποποίηση του » Δουβλίνου » , ετοιμάζεται να αφήσει ακόμα μιά φορά τα γεγονότα να την ξεπεράσουν . Στην ουσία , σχεδιάζει να συνεχίσει να εφαρμόζει το » Δουβλίνο » στο εσωτερικό της Ελλάδας , στα νησιά , ακόμα και μετά την αλλαγή του στην Ευρώπη . Αντί να προετοιμάζει τη μεταφορά των επιτροπών ασύλου στην ηπειρωτική χώρα ώστε να πάψει η εξέταση να γίνεται στα νησιά ,  επιμένει με ιερή μανία στην κατασκευή ντροπιαστικών γιά την κοινή λογική και τον πολιτισμό τερατουργημάτων , αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων και άπειρης απαξίας , που ενδεχομένως , μετά την αλλαγή του » Δουβλίνου » , μπορεί να χάσκουν άδεια  . Αντί να εξαπολύσει εκστρατεία συστράτευσης με την προοδευτική κοινή γνώμη της Ευρώπης και τις χώρες του Νότου , εμπαίζει τους νησιώτες και τον ελληνικό λαό ισχυριζόμενη ότι θα λύσει το προσφυγικό κάνοντας τη ζωή των προσφύγων – μεταναστών κόλαση . Εξακολουθεί να προσβάλλει τους νησιώτες και την αριθμητική , υποσχόμενη  αποσυμφόρηση των νησιών με 200 απελάσεις την εβδομάδα και σχεδόν καμιά μεταφορά  στην ενδοχώρα  , ούτε καν γι’αυτούς γιά τους οποίους έχει αρθεί ο γ.π. Τη στιγμή που διαγράφεται εφικτή η κατάργησή του , η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση , μη αντιλαμβανόμενη ότι η λάθος πολιτική της κατατείνει στη διαιώνισή του . Αν και η καλύτερη ώρα είναι τώρα , ίσως χρειαστεί να περμένουμε την επόμενη κυβέρνηση . Αλλά ακόμα κι έτσι , επείγει  η  προετοιμασία , η ενημέρωση , η προβολή και η διεκδίκηση .

Οι ηγεσίες των νησιών του Αν . Αιγαίου , παρ” ότι κακές , ψυχρές κι ανάποδες , οφείλουν να απαιτήσουν , αμέσως μετά τα πρώτιστα αιτήματα γιά άμεση αποσυμφόρηση και κανένα κέντρο κράτησης , την κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού , την επανάκτηση από τα νησιά  του Αν . Αιγαίου του καθεστώτος ισοτιμίας με όλες τις άλλες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης .Να απευθυνθούν όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης . Να βάλουν την κατάργηση του γ .π. στο κέντρο του πολιτικού προβληματισμού . Αλήθεια , γιατί μέχρι σήμερα οι μαχητικοί αυτοδιοικητικοί μας δεν έχουν ζητήσει την υποστήριξη όλων των κομμάτων; Τους φτάνει και τους περισσεύει αυτή της ΝΔ ;