ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Κλίνατε επ’…

Εκεί όπου η ιδεολογία και η πολιτική πυροδοτούν ακόμη ζωηρές συζητήσεις ανάμεσα σε αριστερούς, η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ πυροδότησε ποικίλα σχόλια. Κάποιοι εξέφρασαν την άποψη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε περισσότερο από ποτέ έτοιμος, σίγουρος για την επαναδιεκδίκηση της εξουσίας. Αλλοι, εστιάζοντας περισσότερο στο περιεχόμενο των απαντήσεών του προς τους δημοσιογράφους και λιγότερο στο ύφος, ανακάλυψαν στις απαντήσεις του –ιδιαίτερα σε αυτές για «τους αρμούς του κράτους»– την παγίωση μιας στροφής προς την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Ερώτηση: «Και γιατί αυτό είναι κακό, όταν αναζητείται η ευρύτερη δυνατή αντιδεξιά συσπείρωση;»

«Θα περίμενα από τον Τσίπρα να κάνει μια σαφή αναφορά στο ότι για να υλοποιηθούν οι αλλαγές στο εσωτερικό του κράτους απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε δομές και θεσμούς. Μεταρρυθμίσεις βαθιές σε αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Τομές όχι μόνο στην οικονομία και την απασχόληση αλλά και στο κράτος, στη διοίκηση και στη δικαιοσύνη», απαντά μια ιστορική προσωπικότητα της Αριστεράς με αποδεδειγμένη συμβολή όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην καθημερινή πράξη. «Εάν δεν γίνει αυτό, εάν αποποιηθούμε τις βαθύτερες τομές σημαίνει ότι παραμένουμε μέσα στα όρια της διαχείρισης από τη σοσιαλδημοκρατία. Κι αυτή γνωρίζουμε πολύ καλά πού μας οδήγησε», προσθέτει.

Προβλέπει ακόμη και εκλογικές, εξ αριστερών, απώλειες αν συνεχίσουν να απουσιάζουν από τον κεντρικό λόγο του Τσίπρα έννοιες όπως «σοσιαλισμός» και «αριστερά», για να υποκατασταθούν από την έννοια των «προοδευτικών δυνάμεων». Εννοια που σύμφωνα με τους εξ αριστερών επικριτές είναι πίσω από αυτά που ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας είναι διατεθειμένο να αποδεχτεί για να αλλάξει η ζωή του. Θέματα που πρέπει να βρουν τις οριστικές απαντήσεις τους μέσα από ένα συνέδριο που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει.