ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Κυβέρνηση με ρητορική αντιπολίτευσης

Δημήτρης Αγγελίδης

Υστερα από τις αντιδράσεις αντιπολίτευσης και μερίδας των μέσων ενημέρωσης, μεταξύ αυτών η «Εφ.Συν.», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έδιναν τη δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητού και στη θέση του προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου. Διασφάλισε επίσης ότι δεν θα αποτελείται από μετακλητούς η γνωμοδοτική επιτροπή για τα μυστικά κονδύλια και ότι θα ενημερώνονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τηρώντας το απόρρητο.

Κάλλιο αργά… Πρόλαβαν όμως να εκτεθούν τα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να υπερασπιστούν τις διατάξεις και να κατηγορήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Ιδίως ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κώστας Κατσαφάδος φαινόταν να βρίσκεται στην εποχή που η Ν.Δ. αντιπολιτευόταν τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύοντας άγνοια του αντικειμένου.

«Ο διευθυντής του ασύλου μετακλητός είναι, δεν τον αλλάξαμε από τη δική σας κυβέρνηση», είπε. Αλλά ο κ. Μάρκος Καραβίας τοποθετήθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου όταν αυτή είχε τις εγγυήσεις μιας αυτοτελούς υπηρεσίας: αυστηρότερη διαδικασία επιλογής διευθυντή, χωριστή νομική και οικονομική υπηρεσία, γραφείο επικοινωνίας… Σήμερα, όταν η υπηρεσία έχει υποβαθμιστεί σε απλή διεύθυνση υπουργείου, πώς νομιμοποιείται η τοποθέτηση μετακλητού διοικητή, υποδιοικητή και άλλων τεσσάρων συνεργατών; «Κοντά στις 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου είχαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση» ισχυρίστηκε ο κ. Κατσαφάδος.

Οταν του επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων από τον Γιώργο Καμίνη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 65.000 εκκρεμείς αιτήσεις τον Ιούλιο και τις έφτασε στις 126.000 τον Φεβρουάριο, σχεδόν διπλάσιες, βρήκε να πει ότι έφταιγε η νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εύστοχα επισήμανε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας ότι τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεθνή προστασία τις είχε ψηφίσει και η Ν.Δ. Αλλη μια φορά η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν της περισσεύει η σοβαρότητα στο προσφυγικό…