ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις

Κυνηγώντας the next big thing.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στοιχηματίσει κανείς στο μέλλον- αλλά: προσοχή.

Του Δημήτρη Βουρέλλη

Τα ρομπότ είναι συναρπαστικά πλάσματα. Μπορούν να καθαρίσουν ναρκοπέδια, να βοηθήσουν σε χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και «να σφουγγαρίσουν, να χορέψουν και να παίξουν βιολί.»

robot

Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο παραδοσιακός ελβετικός τραπεζικός οίκος Credit Suisse. Σε ένα πρόσφατο newsletter ο διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου γραφεί ότι «…η ρομποτική, είναι ένα ισχυρό Megatrend», η δυναμική της «εντυπωσιακή» και για τους επενδυτές «ιδιαίτερα ελκυστική»

Είτε μιλάμε για ρομποτική, είτε για ψηφιακή τεχνολογία, είτε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι επενδυτές μπορούν να προμηθεύσουν τις εταιρείες με τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε αυτές να χτίσουν το μέλλον και να βγάλουν λεφτά απ’ αυτό, σε περίπτωση που τα σχέδια ευοδωθούν. ‘Η και να χάσουν…

Αυτό οφείλει να τα γνωρίζει κανείς, επειδή σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ να στηρίξει κανείς εταιρείες κυνηγώντας the next big thing- ακόμα κι αν οι εταιρείες αυτές δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Μέσα από το Crowdinvesting, οι επενδυτές μπορούν, σχηματίζοντας ομάδες, να επενδύουν σε start-up εταιρείες, ελπίζοντας ότι μετά από χρόνια θα τους επιστραφεί η επένδυσή τους στο πολλαπλάσιο.

Στην εποχή του διαδικτύου, επενδυτές ακολουθούν άλλους επενδυτές των οποίων το αισθητήριο εμπιστεύονται. Σε πλατφόρμες social trading όπως είναι η Wikifolio ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα δικό του αμοιβαίο κεφάλαιο και στη συνέχεια να το πουλήσει σε άλλους. Η πλατφόρμα αυτή δείχνει επίσης ότι για κάποιους επενδυτές το «Κακό» είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βγάλεις χρήματα. Έτσι έχουν φτιαχτεί αμοιβαία κεφάλαια με κυνικούς τίτλους όπως «κακοί όμιλοι» ή «επτά αμαρτήματα» τα οποία επενδύουν σε εταιρείες παραγωγής όπλων, καπνού και αλκοόλ.

Το τι θεωρείται ισχυρή τάση είναι αμφιλεγόμενο. Κάποιοι παρατηρητές είναι πεπεισμένοι ότι η παγκόσμια αγορά νόμιμης μαριχουάνας θα εκραγεί μόλις οι Η.Π.Α αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν την κάνναβη. Αυτό δείχνει η άνοδος του Canna-Index που αποτελείται από τις 51 μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας κάνναβης.

Όποιος όμως θεωρεί, ότι το στοίχημα για την επόμενη μεγάλη τάση παραείναι ριψοκίνδυνο, δεν έχει παρά να αφεθεί στα χέρια των αλγόριθμων. Ειδικά προγράμματα επενδύουν τα χρήματα των καταθέτων ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας που οι ίδιοι έχουν επιλέξει.

Βλέπετε… τα ρομπότ εκτός από το να σφουγγαρίζουν και να χορεύουν, ξέρουν και να επενδύουν τα χρήματά σας.