ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Μέρες κορωνοϊού ΙΙΙ

Του Ηρακλή Πιτσιλαδή

Το ενδιαφέρον του πλανήτη έχει στραφεί στον ιό. Παύση στις αγωνίες μας για χίλια δυο άλλα. Ούτε ο Ερντογάν με τα γεωτρύπανα και τις προκλήσεις του, ούτε το μεταναστευτικό, ούτε η καταστροφική εμπλοκή μεγάλων και μικρών δυνάμεων στο Συριακό, ούτε οι εμπορικοί πόλεμοι και οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις του Τραμπ εξελίσσονται και μας απασχολούν προς το παρόν. 

  Και μετά τι; Θα ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει; Δηλαδή κάτι σαν διάλειμμα λίγων εβδομάδων λόγω κορωνοϊού;

  Έτσι θα γίνει, αλλά σε νέες συνθήκες και με κάποιες από τις κυβερνήσεις που πρωταγωνιστούν λαβωμένες και με νέες προτεραιότητες. Στο παιχνίδι θα έχουν υπεισέλθει δύο παράγοντες που θα επηρεάσουν ίσως και μέχρι την ανατροπή καταστάσεων.

Ο πρώτος είναι η ανάγκη ανασυγκρότησης των οικονομιών και της περίθαλψης των οικονομικών θυμάτων.

Ο δεύτερος, είναι η επιρροή του καταστροφικού περάσματος του ιού στη συλλογική νοοτροπία (συνειδητά και ασυνείδητα). Έγιναν φανερά στην πράξη ορισμένα πράγματα, όπως ότι είμαστε ομοιοπαθείς απέναντι σε κοινούς εχθρούς όπως οι πανδημίες και ότι ο συντονισμός και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των επιστημόνων και των συστημάτων υγείας αλλά και των πολιτικών και των κυβερνήσεων είναι το όπλο της ανθρωπότητας. Όπλο  απέναντι στις πανδημίες, τις κλιματικές καταστροφές και όλα τα δεινά που απειλούν το  παγκοσμιοποιημένο, ασταθές και κατασκευασμένο στα μέτρα των ισχυρών σύστημα που ζούμε.    

Αλλά είμαστε ομοιοπαθείς και απέναντι στους εξουσιαστές και τους κερδοσκόπους. Αυτούς που σε τέτοιες καταστάσεις βλέπουν ευκαιρίες για να καταργήσουν ό,τι έχει μείνει από τη δημοκρατία στις χώρες τους ή να πλουτίσουν επί πτωμάτων. Αυτοί ανήκουν στο άλλο στρατόπεδο. Αυτό που δεν θέλει περισσότερη δημοκρατία, μικρότερες ανισότητες, αλληλεγγύη, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα και κατοχυρωμένα κοινωνικά αγαθά.

Η διαμάχη των κοινωνικών δυνάμεων που πιστεύουν συνειδητά και παλεύουν για όλα τα παραπάνω με το στρατόπεδο του ανταγωνισμού, του εθνικισμού και ατομικισμού είναι αέναη. Απλά οι συνθήκες συχνά αλλάζουν λόγω έκτακτων γεγονότων και συγκυριών.

Και τότε το παιχνίδι αποκτά νέο ενδιαφέρον.

Ελπίζω να τη σκαπουλάρω από τον κορωνοϊό, γιατί θέλω πολύ να δω τη συνέχεια αυτού του έργου.   

                                                                                  Ηρακλής Πιτσιλαδής