ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Μετά και τα Σεπόλια

Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας αποτύχει πλήρως στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο παρόξυνε με συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις της, μετατρέπει καθημερινά την υγειονομική κρίση σε κρίση δημοκρατίας.

Επιμένω εδώ και δύο εβδομάδες: «Η ‘εκλεγμένη δυστοπία’ μετασχηματίζεται σε μια εγχώρια εκδοχή της Alt Right και ο κορωνοϊός γίνεται το τέλειο ‘όχημα’ υφαρπαγής στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων από την καθημερινότητα, την εργασία, τον πολιτισμό, τις συνταγματικές ελευθερίες».

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Στα Σεπόλια, οι πραιτωριανοί του κατ’ ευφημισμόν υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, τα γνωστά μπουμπούκια της «Δράσης» και της ΔΙ.ΑΣ., συνέλαβαν τη μητέρα και την αδελφή και έστειλαν στο νοσοκομείο με καρδιακό πρόβλημα τον πατέρα ενός παιδιού ενταγμένου στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με τη φαιδρή δικαιολογία ότι τους προπηλάκισαν!

Δεν είναι η πρώτη φορά. Τα ίδια και χειρότερα έκαναν όταν παραβίασαν το οικογενειακό άσυλο και μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ, ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας όλα τα μέλη της. Τώρα στα Σεπόλια κατηγορούν την οικογένεια που ξυλοκόπησαν και στο σπίτι της, και στο οικείο Α.Τ. για… «διατάραξη οικιακής ειρήνης»! Εκτός από ανοιχτά φασίστες, είναι και φαιδροί.

Τι έμεινε τελικά από την προσπάθεια των Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη να απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις με μια απόφαση που κουρέλιασε το σύνταγμα; Έμεινε η εικόνα των διαδηλωτών να τηρούν με ευλάβεια τους υγειονομικούς κανόνες, ασκώντας το δημοκρατικό δικαίωμά τους, με την παρουσία 6.000 ένστολων να κάνουν κουρέλι το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπει (όπως φάνηκε από την περασμένη Πέμπτη κατά τη συζήτηση στη Βουλή) σε πολιτική απομόνωση που σταδιακά θα μετατρέπεται σε πολιτική αποδρομή.

Χρέος πλέον όλων των δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων, μετά και την κοινή πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ – ΜέΡΑ 25, που βάζει τις προϋποθέσεις μιας στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης, είναι πρωτίστως η υπεράσπιση της υγείας των πολιτών.

Το δεύτερο είναι η πολιτική ανυπακοή απέναντι σε κάθε κυβερνητική μεθόδευση που θα παραβιάζει το σύνταγμα, στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Γιατί, όπως σωστά αρκετοί εκτιμούν, ο Μητσοτάκης δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Θα πέσει (και) από τους δρόμους και τις πλατείες.