ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Μητσοτάκης τέλος – Το λέει και ο Παπαχελάς

Το να γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας – ναυαρχίδα της παράταξής σου ότι έχεις τελειώσει δεν είναι ούτε απλό ούτε αναμενόμενο.

Έγραψε ο Αλέξης Παπαχελάς στο άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής»:

«(…) Τα σενάρια για τις μελλοντικές εξελίξεις δεν είναι ρόδινα. Ας πούμε ότι ξεπερνάμε τον κίνδυνο ενός μεγάλου, ατέλειωτου τσίρκου, όπου η χώρα θα βιώσει τον κατήφορο ενός ξεκατινιάσματος χωρίς προηγούμενο. Πολιτικά η χώρα έχει μπροστά της μια απλή αναλογική και το σενάριο μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ., χωρίς όμως να υπάρχει και πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ. Από εκεί και πέρα, η πολιτική φαντασία του καθενός πλάθει σενάρια. Κανένα δεν μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστικό (…)».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές. Αφού η ΝΔ δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ακόμη και αν εκλεγεί πρώτο κόμμα, και αφού δεν θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τότε ο Κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός αν συγκυβερνήσει με την «Ελληνική Λύση» του Κυρ. Βελόπουλου και κάποιο ακροδεξιό κόμμα, εάν καταφέρει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Αλλά αφενός ο ίδιος έχει αποκλείσει τέτοιο σενάριο, αφετέρου αν το έκανε, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ήταν εύθραυστος και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διασφαλιστεί κοινωνική ηρεμία για πολύ καιρό.

Άλλωστε είναι πλέον ρεαλιστικό το ενδεχόμενο, το οποίο δεν αναφέρει ο Αλ. Παπαχελάς, να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα, ειδικά εάν οι εκλογές γίνουν το 2023 όπως επιμένει να δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Το συμπέρασμα είναι ότι εμπεδώνεται πλέον και στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο η άποψη ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει μέλλον ως πρωθυπουργός. Παρά τη δυσκολία που προκαλεί στους συμμάχους του αυτή η εκτίμηση, δεν μπορούν να την αποφύγουν.

Και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες στο εσωτερικό της ΝΔ. Οσο ενισχύεται η αίσθηση ότι το φρούτο της εξουσίας σαπίζει και θα πέσει, τόσο πλησιάζει η ώρα του ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών με το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών.

Καλά ξεμπερδέματα.