ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

 

Ο Τζέικομπ Ρις Μογκ δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «άνθρωπος του λαού». Ούτε επιδίωξε ποτέ έναν τέτοιο χαρακτηρισμό, παρά μόνο αυτοσαρκαζόμενος και με γερή δόση σνομπισμού. Εξάλλου, η νταντά του τον πήγαινε στο σχολείο με Mercedes κατά δήλωσή του. Σπουδαγμένος στο  Ίτον και στην Οξφόρδη, ορκισμένος συντηρητικός και φανατικός θατσερικός, πολέμιος του κοινωνικού κράτους και των επιδομάτων για τους «τεμπέληδες», ο Μογκ είναι από τους πρωτεργάτες του Brexit.  Έκανε καριέρα στις «αγορές» πρώτα ως υπάλληλος, κατόπιν ως συνιδρυτής μιας εταιρείας κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge fund) και έχει κάμποσους σκελετούς στα ντουλάπια του για την προώθηση συμφερόντων των ισχυρών του πετρελαίου και του καπνού από το 2010 που πρωτοεξελέγη βουλευτής. Η περιουσία του, μαζί με εκείνη της συζύγου του, υπολογίστηκε κάπου ανάμεσα σε 50 και 150 εκατομμύρια στερλίνες πριν από τέσσερα χρόνια. Το 2019 επανεξελέγη άνετα στην περιφέρειά του στη δυτική Αγγλία παίρνοντας διπλάσιο αριθμό ψήφων από τον Εργατικό αντίπαλό του.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε όλα αυτά τα προτερήματα και τις ικανότητες του Μογκ και τον όρισε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο ελιτισμός και ο προσωπικός πλούτος του αποτελούν κόκκινο πανί για τους Εργατικούς και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως ο Μογκ φαίνεται να το απολαμβάνει και συνεχίζει να προκαλεί, όπως κάνουν συχνά οι θιασώτες αυτού του είδους της αριστείας.

Όπως έκανε πάλι την περασμένη εβδομάδα, όταν έστρεψε τα πυρά του εναντίον της UNICEF επειδή η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, για πρώτη φορά στην εβδομηντάχρονη ιστορία της, έδωσε χρήματα για την καταπολέμηση της πείνας των παιδιών στο άλλοτε κραταιό Ηνωμένο Βασίλειο. Η UNICEF διέθεσε 700.000 στερλίνες για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Από αυτά τα χρήματα, 25.000 στερλίνες θα στηρίξουν μια πρωτοβουλία για δωρεάν πρωινά στα παιδιά του διαμερίσματος Σάουθγουορκ, στο υποβαθμισμένο νότιο Λονδίνο, την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων.  Ήταν η περιοχή που ενέπνευσε τον Κάρολο Ντίκενς για τον «Όλιβερ Τουίστ» και άλλα έργα του, όπου περιγράφει τις τεράστιες ανισότητες της βικτωριανής εποχής.

Άστραψε και βρόντηξε ο Μογκ, που… προσεβλήθη σφόδρα γιατί η διεθνής οργάνωση βλέπει ότι υπάρχουν παιδιά που πεινούν στη χώρα του και μάλιστα τολμά να στηρίζει πρωτοβουλίες πολιτών που συνεργάζονται με δήμους για να τα σιτίσουν. Κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο» και «πολιτικάντικο τέχνασμα της πιο χαμηλής υποστάθμης», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Συντηρητικών ισχυρίστηκε ότι η UNICEF «θα έπρεπε να φροντίζει για τους ανθρώπους στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου υπάρχουν πείνα, λοιμοί και εμφύλιοι πόλεμοι, αντί να δίνει 25.000 στερλίνες σε ένα δημοτικό συμβούλιο».

Οι μόνοι που θα έπρεπε να ντρέπονται είναι ο Μπόρις Τζόνσον και η παρέα του, απάντησαν οι Εργατικοί. «Το μοναδικό σκάνδαλο σ’ αυτή την περίπτωση είναι η σάπια κυβέρνηση των Τόριδων που αφήνει 4,2 εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια» τόνισε η  Άντζελα Ράινερ, υπαρχηγός των Εργατικών. Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντάβεϊ αισθάνθηκε την ανάγκη να καταδικάσει τις δηλώσεις του Μογκ λέγοντας ότι αποτελούν τη μοντέρνα εκδοχή της ρήσης «αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι», που αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα.

Ο Εργατικός βουλευτής Νιλ Κόιλ, που εκλέγεται στο Σάουθγουορκ, συνέστησε στον Μογκ να επισκεφτεί τη γειτονιά ή τουλάχιστον να διαβάσει τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» («A Christmas Carol») που εμπνεύστηκε ο Ντίκενς από τη ζωή του στο Σάουθγουορκ. «Θα διαπιστώσετε την εντυπωσιακή ομοιότητά σας με τον Σκρουτζ και ίσως αλλάξετε συμπεριφορά». Κάτι μάλλον απίθανο να συμβεί. Γιατί ο Τζέικομπ Ρις Μογκ έχει άλλες προτεραιότητες…