ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο επίμονος συνένοχος

 

Η πολιτική σκοπιμότητα έχει καβαλήσει για τα καλά το ανακριτικό έργο της αστυνομίας

Ένα ακόμα περιστατικό σεξουαλικής εκτροπής, σε βαθμό κακουργήματος, έρχεται να ταράξει πλαδαρές συνειδήσεις αλλά και να δικαιώσει τον αγώνα που δίνουν επίμονα άνθρωποι, συλλογικότητες και κινήματα αλληλεγγύης. Διότι η δική τους ύπαρξη σταμάτησε χθες την τιμωρητική αστυνομική διαχείριση του περιστατικού, αν όχι την προσπάθεια κουκουλώματος ενός ειδεχθούς εγκλήματος.

Και είναι η τέταρτη συνεχόμενη φορά που οι αστυνομικές αρχές πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτική σκοπιμότητα έχει καβαλήσει για τα καλά το ανακριτικό έργο. Βεβαίως στο παρελθόν η αστυνομία έχει ανεχτεί, αμελήσει και παραμελήσει υποθέσεις. Αλλά όταν η πολιτική της ηγεσία προτάσσει τα προσωπικά ή κυβερνητικά συμφέροντα, η προστασία του πολίτη γίνεται σύντομο ανέκδοτο.

Κω δίκη 19χρονη ΑμΕΑ κατηγορούμενος αλβανός Τοπαλούδη πανό πανελλαδικό σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων «το μωβ»

Η μόνη απάντηση που εκστομίζει ο υπουργός, κάθε φορά, στις αντιδράσεις πολιτών και κομμάτων είναι να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; όπως είχε αναρωτηθεί ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι ακόμα στην ηγεσία τού υπουργείου του ο Τόσκας ή η Γεροβασίλη; Ας το εννοήσει: Όλες οι ευθύνες του ανήκουν.

  • Χάνει τον εγκληματία Χρ. Παππά, γιατί η αστυνομία κοιτά από την άλλη μεριά εκφράζοντας ακόμα μια φορά τα φιλεύσπλαχνα αισθήματά της προς την Χρυσή Αυγή; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να τα κάνει όλα σοβιετία.
  • Χάνει τον χρόνο η ανακριτική υπηρεσία να προβεί σε κατάσχεση του ενοχοποιητικού υπολογιστή, τού εκλεκτού τους βιαστή Λιγνάδη και να ερευνήσει το σπίτι του; Φταίει ο φθόνος του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Χάνει τον χρόνο να δέρνει η αστυνομία επί τριήμερο έναν Γεωργιανό για να ομολογήσει το έγκλημα στα Γλυκά Νερά; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που πολιτικοποιεί τις ποινικές υποθέσεις.
  • Χάνει την αξιοπρέπειά της -εκ νέου- η υπηρεσία, με την απαράδεκτη αντιμετώπιση της  κοπέλας που δραπέτευσε από την κόλαση ενός εν ενέργεια αστυνομικού; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που λαϊκίζει.

Ο άνθρωπος είναι ικανός να του χυθεί ο καφές και να πει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή του χαλά το καλό φενκ σούι.

Όταν λοιπόν η πολιτική ηγεσία, μίας ήδη αμφιβόλου ποιότητας αστυνομίας (δεν ήταν στον βρόντο η δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ) χρεώνει συνεχώς τις ευθύνες που της αναλογούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι επόμενο να φέρεται η αστυνομία σύμφωνα με τη διάθεσή της, τις αντιλήψεις της και τα προσωπικά της συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τα στοιχεία και τον νόμο. Να κάνει εν ολίγοις τα κουμάντα της.

Κι πολύ εύστοχα γράφει, ακόμα μία φορά, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης:
«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης βαυκαλίζεται ότι η κριτική προς την ΕΛΑΣ έχει κομματικό πρόσημο. Πρόκειται για ενσυνείδητο ψέμα, που δικαιολογημένα προκαλεί το κοινώς λεγόμενο «τρολάρισμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς να θεωρηθεί «μεμονωμένο περιστατικό» και «σάπιο φρούτο» ο αστυνομικός (με τη μπλούζα της εταιρείας παραγωγής ταινιών πορνό…) που φέρεται να εξέδιδε 19χρονη, όταν είναι ακόμα ανοιχτή η δικογραφία με ύποπτους υψηλά ιστάμενους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που κατηγορούνται για κύκλωμα προστασίας της νύχτας; Μπήκαν βέβαια, λέει, οι υψηλά ιστάμενοι σε «θέσεις ψυγείο»… Οι ιθύνοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ανακατεύουν μια σούπα με σάπια κρέατα και, στη συνέχεια, μας ζητάνε να διαχωρίσουμε το υγιές από το δηλητηριασμένο πιάτο…»

Για να τελειώνουμε. Ο Υπουργός είναι πολιτικά συνένοχος για την τιμωρητική στάση της αστυνομίας απέναντι στην κοπέλα της Ηλιούπολης. Όπως ήταν πολιτικά συνένοχος και στις προηγούμενες τρεις υποθέσεις που προανέφερα. Στη συγκεκριμένη υπόθεση καθίσταται πολιτικά συνένοχος στα εξής:

  • Αντί να διευκολυνθεί η 18χρονη για να καταθέσει μήνυση παρέμεινε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τις 6 το απόγευμα χωρίς να προχωρά η κατάθεση της μήνυσης.
  • Όταν μεταφέρθηκε στο Εσωτερικών Υποθέσεων την απέκλεισαν επί 12ωρο από τους δικηγόρους της αν και η παρουσία τους αποκλείεται μόνο όταν η πολιτικά ενάγουσα καταθέτει και όχι κατά το άλλο διάστημα.
  • Άργησε δώδεκα ώρες η μεταφορά της στο νοσοκομείο ενώ ήταν εμφανώς χτυπημένη.
  • Στο νοσοκομείο οι αστυνομικοί μπήκαν ακόμα και μέσα στο εξεταστήριο προκαλώντας την αντίδραση των γιατρών. Στην ερώτηση των γιατρών εάν η 18χρονη είναι κρατούμενη και έπρεπε να παρίστανται οι αστυνομικοί κατά την ιατρική εξέτασή της, απάντησαν ότι είναι κρατούμενη!
  • Χωρίς να της πέφτει λόγος, η ΕΛΑΣ συνιστούσαν επίμονα στο θύμα να αλλάξει νομική εκπροσώπηση.