ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

«Να τα σώσουμε, μωρέ, τα μωρέλια» πάλι ή…

Πόσος καιρός αλήθεια πάει από τότε που ο Μυτιληνιός γερο – καπετάνιος, βγάζοντας από τη θάλασσα και κρατώντας στην αγκαλιά του ένα ημιθανές προσφυγόπουλο, είχε φωνάξει μπροστά στις κάμερες «Να τα σώσουμε, μωρέ, τα μωρέλια»…

Και είχε γίνει τότε ένα πραγματικό θαύμα στη Λέσβο, για το οποίο μίλησε όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα..

Δεν ξέρω αν ζουν ακόμη ο γερο – καπετάνιος ή οι γιαγιάδες που τάιζαν και ντάντευαν μωρά προσφυγόπουλα.

Αλλά οι εικόνες που φτάνουν από τη Μόρια είναι συγκλονιστικές και απογοητευτικές. Πιθανόν να απηύδησαν οι κάτοικοι από την αδιαφορία τής κυβέρνησης, που άφησε να στοιβαχτούν 20.000 και πλέον άνθρωποι σ’ αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης… Και ξαναβγήκαν τα φίδια του ναζισμού από τις τρύπες τους και βρήκαν -δυστυχώς- ώτα ευήκοα.

«Η πλειονότητα της κοινωνίας στη Λέσβο είναι πάντα δημοκρατική» έλεγε μιλώντας χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης…

Για να δούμε… Γιατί οι εικόνες από τα νεκροταφεία με παιδιά και γονείς να κοιμούνται στους τάφους, πέρα από την ανατριχίλα που δημιουργούν, φέρνουν κι άλλα πράγματα στον νου.  Έγραφε η Διδώ Σωτηρίου στα «Ματωμένα Χώματα» για τα όσα υπέστησαν οι  Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τους Τσέτες πριν από έναν αιώνα περίπου:

«Πήγαμε στο νεκροταφείο. Ούτε σπιθαμή να σταθείς. Είχανε προλάβει άλλοι, πριν από μας, και πήρανε την πρωτοκαθεδρία. Βγάλανε απ’ τους τάφους λιωμένους κι άλιωτους νεκρούς και βάλαν οι ζωντανοί τα στρωσίδια τους και τα παιδιά. Γυναίκες γεννούσανε πρόωρα. Είχε διαδοθεί στους γύρω μαχαλάδες: Όποια είναι για γέννα, στο νεκροταφείο. Παραστέκουνε και γιατροί! Γερόντισσες βράζανε νερά για τις λεχώνες με προσάναμμα κόκαλα πεθαμένων!»

Και τώρα απόγονοι αυτών των βασανισμένων κάνουν τι για να τιμήσουν τις προγονικές παρακαταθήκες;

Η ευθύνη είναι και δική τους…

Να τα σώσουμε, μωρέ, τα μωρέλια πάλι ή…