ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Οι δυνατότητες κοινής δράσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ-25

Αν και η πολιτική συνεργασία και ενότητα  των δυνάμεων της Αριστεράς είναι εξαιρετικά δύσκολη σε αυτή τη φάση, η κοινή δράση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25 είναι δυνατή.

Το έργο που στήνει ο Μητσοτάκης δεν το έχουμε δει ακόμα. Είμαστε μόνο στην αρχή. Η συνέχεια αυτού του έργου θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς. Η αγριότητα του Χρυσοχοϊδη στο Πολυτεχνείο και ο νόμος για καταστολή των κινητοποιήσεων είναι τα πρώτα βήματα μόνο. Θα ακολουθήσει μπαράζ επιθέσεων σε δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Ένα μπαράζ που κατά τους κυβερνώντες είναι απαραίτητο για να περάσουν οι άθλιες επιλογές τους κατά του κόσμου της εργασίας. Να πάρουμε υπόψη ότι  δεν έχουμε να κάνουμε με ένα τυπικό κόμμα της ευρωπαϊκής δεξιάς. Ο Μητσοτάκης έχει ήδη μεταλλάξει το κόμμα που ίδρυσε ο  Καραμανλής. Η ΝΔ από κεντροδεξιό κόμμα μετατράπηκε  σε ένα ακροδεξιό μόρφωμα που συνδυάζει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό με χουντικές πρακτικές. Η καταστολή, το δόγμα «σοκ και δέος»  θα συνοδεύουν αντεργατικές ρυθμίσεις. Θα εναλλάσσονται με το αντί-αριστερό μένος. Είναι τα «όπλα»  του Μητσοτάκη για να περάσει τα σχέδιά του  και πρώτα από όλα  τον αντεργατικό οδοστρωτήρα με υπογραφή Πισσαρίδη. Τα πρόσφατα δείγματά του στην βουλή δείχνουν ότι  αντιμετωπίζει την  πανδημία  ως  εργαλείο πόλωσης  προσπαθώντας να συσπειρώνει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και  να αποπροσανατολίζει από την καταστροφική διαχείρισή της. Παράλληλα ενώ αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ  εντείνει το μένος του κατά της Αριστεράς και αυξάνει τα «δώρα» του προς τις ελίτ. Μετά του καναλάρχες και  του κολλητούς με τις απευθείας αναθέσεις, ήρθαν οι κλινικάρχες που θησαυρίζουν μέσα από το κόλπο της «επίταξης», αλλά και η προκλητική ρύθμιση για την Aegean.

Η στρατηγική της πόλωσης και της αντί-αριστερής υστερίας είναι μονόδρομος για τον Μητσοτάκη. Είναι η  επιτομή της στρατηγικής του.  Όμως η κοινωνία αρχίζει να αντιδρά. Όσο προωθείται η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο θα βυθίζεται ο Μητσοτάκης. Ήδη το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αρχίζει να τρίζει. Στο πλευρό του Μωυσή έχει απομείνει μόνο η Γεννηματά που ακολουθώντας τις υποδείξεις των Λοβέρδων μετατρέπει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε ουρά της Δεξιάς.

Χρειάζεται να τονίσουμε ότι η σφοδρότητα της επίθεσης που ετοιμάζουν οι «άριστοι»  κατά της πλειοψηφίας της κοινωνίας θα είναι τόσο μεγάλη που έτσι ή αλλιώς θα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη κοινής δράσης των αριστερών δυνάμεων.   Αν και η  πολιτική συνεργασία των αριστερών δυνάμεων είναι εξαιρετικά δύσκολη σε αυτήν τη φάση,  η ανάπτυξη κοινής δράσης της Αριστεράς είναι δυνατή. Το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25  για το Πολυτεχνείο ήταν σημαντικότατο και ελπιδοφόρο αν αναλογιστεί κανείς την εχθρική στάση που ακολουθούσε το ΚΚΕ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή της διάσπασης του ενιαίου ΣΥΝ. Είναι τομή στις σχέσεις της Αριστεράς και  δείχνει ότι όταν διακυβεύονται ύψιστες αξίες μπορεί να επικρατήσει η ωριμότητα και υπευθυνότητα βάζοντας στο περιθώριο, έστω και προσωρινά, την πολιτική αντιπαλότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα  επιδιώξει να γίνουν και άλλα βήματα στην κατεύθυνση της κοινής δράσης.   Αν το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25 ανταποκριθούν και  συσπειρωθούν εκ νέου τότε δεν θα έχουμε μόνο ένα ισχυρό πλήγμα στη κυβέρνηση των «αρίστων» αλλά και  ένα τεράστιο όφελος στην Δημοκρατία που δοκιμάζεται από την άθλια αυτή κυβέρνηση.